Originally Posted by
Soranoglu
Tarýk1234, sizi hatýrladým. Geçen Nisan veya Mayýs ayý gibi rta ile ilgili mesajlar atýyordunuz. Primli bedelli sermaye artýrýmýnýn þirket için iyi olacaðýný söylemiþtiniz. Ben de Vedat Akgiray spk baþkaný iken gsray hissesinde bunun yapýldýðýný ve yatýrýmcýnýn maðdur edildiðini söylemiþtim.
Yazmama kararý aldýðým için uzun süredir yazmýyorum. Fakat içi dolu teknik tartýþmalar yapýldýðýný gördüðüm için dayanamadým ve yazmak istedim.
Öncelikle þunu söyleyeyim; rta'da bir yýlýmý doldurmak üzereyim, maliyetim düþük. Bir kýsmýný satmýþ olsam da hala elimde hisse var, maliyetim düþük olduðu için tahammül seviyem yüksek.
Þimdi yukarýdaki tartýþmada iki tarafýn da haklý olduðu konular olmakla birlikte ben hissedarxd isimli arkadaþa yakýn düþünüyorum. Yaptýðýnýz iþler yasal olabilir, teknik olarak mevzuat size izin verebilir. Ama bu durum etik olarak haklý olduðunuz anlamýna gelmez. Þirketinizi %99,5 halka açmanýza mevzuat izin veriyor olabilir, ama bu durum ne derece doðrudur, piyasa -güven baðlamýnda- bunu nasýl karþýlar bunlarý düþünmek zorundasýnýz.
Veya diðer bir örnek, bir þirketinizde yapacaðýnýz bedelli sermaye artýrýmýndan gelen fonu baþka bir þirketinizin yatýrýmý veya ihtiyacý için kullanýyor olabilirsiniz. Bu kullandýrýmýn karþýlýðý olarak tahsisli sermaye artýrýmý yapmanýza mevzuat izin veriyor olabilir. Açýk yazmak gerekirse rta'da tahsisli sermaye artýrýmý þartýyla gülerdeki bedelli sermaye artýrýmýna onay verilmiþ olabilir, bu durum mevzuat açýsýndan da sýkýntý doðurmayabilir. Hatta bedelli ve tahsisli artýrýmlar hem güler hem rta için uzun dönemde pozitif büyüme hikayelerine kaynak saðlayabilir. Bu ihtimali düþündüðüm için hala elimde hisse var zaten.
Fakat tahsisli sermaye artýrýmýnýn kýsa dönemde rta hisse fiyatý üzerinde baský yaratacaðý çok aþikar. Hal böyleyken süreci aðýrdan almanýz, spk onaylamasýna raðmen ne bedelli, kamuya açýklamanýza raðmen ne de tahsisli sermaye artýrýmlarý ile ilgili bir an önce kararlar alýp süreci hýzlandýrmamanýz etik olarak doðru deðildir. Böyle bir keyfiliðe spk nasýl izin verebiliyor çözebilmiþ deðilim.
Benim gibi birçok iyi niyetli yatýrýmcý var hissede. Malesef hepsi maliyet anlamýnda benim kadar þanslý deðil. Twitter da yazan bazý kiþilerin doðru yöntemlerle hak aradýðýný düþünmüyorum. Niyetleri kötü olmamakla birlikte sabah akþam küfreden bu kiþilerin þirkete ve hisseye zarar verdiðini düþünüyorum.
Diðer taraftan, þirketin "hisse bu iner de çýkar da" tavrý geçerli bir tavýr deðil. Hisse fiyatýnýn inip çýkmasý þirketi ilgilendirmez. Aslýnda ilgilendirir ama detayýna burada girmeyelim. Þirketin þeffaf bir biçimde yatýrýmcýlarýný bilgilendirmesi ise baþka bir konudur, yasal bir yükümlülüktür. Ayýn 17'sinde vergi dairesine sunduðunuz gelir tablosunu ayný gün kap a bildirmek zorundasýnýz ama siz yine keyfi bir þekilde iki gün sonra gönderiyorsunuz. Bunlar anlaþýlýr þeyler deðil.
Neyse fazla uzattým. Son olarak þununla bitireyim; türüne ender rastlanan bir salgýn, biyoteknoloji þirketinizin kapýsýna büyük bir fýrsat getirmiþ, üstüne borsa tarihinde görülmemiþ bir yatýrýmcý akýný neticesinde aracý kurumunuza yine parlak bir büyüme fýrsatý doðmuþ. Bütün bu fýrsatlar güzel deðerlendirilseydi, herkesin gýpta ile bakacaðý bir "baþarý hikayesi" çýkabilirdi. Biraz zor olsa da hala olabilir. Hissedarxd arkadaþýn dediði gibi herþey niyete baðlý.
Yer Ýmleri