Originally Posted by
Darvas
Tam olarak nasýl bir þey yapmak istediðinizi anlamadým? Saatlik barlarý mý dikkate alýyor, günlük mü? Sinyal geldikten sonraki günlerin tek tek getirisini hesaplamaktaki amacýnýz ne? Sistemin handikapý sonraki günün getirisini tahmin edemiyor demiþsiniz ama zaten bunu tahmin eden sistem varsa bana da haber verin ben de satýn alayým.
Bunun yerine, bir fikir sahibi olmak açýsýndan, en yüksek hacimli 40-50 tane hisseyi inceleyebilirsiniz. Örneðin THYAO son 1 yýlda 3 defa 1 yýllýk zirvesini geçmiþ ve AL sinyali vermiþ. Bu sinyallerde trailing stop-loss olarak 5 EMA kullanýlýrsa getiriler sýrasýyla %40, %20 ve %10 olmuþ. 10 EMA kullanýlýrsa %xxx, %xxx, %xxx olmuþ þeklinde. TOASO'da 2 sinyal gelmiþ, %5 zarar ve %3 kar olmuþ þeklinde.
Böylece ortalama olarak sinyalden sonra hangi trailing stop-loss'u kullanýrsanýz ortalama getiri ne olur bir fikir sahibi olmuþ olursunuz.
Daha sonra bu çalýþmayý endeksin durumuna göre ilerletebilirsiniz. Örneðin endeksde 5 EMA 20 EMA altýndayken gelen sinyaller alýnmazsa performans nasýl deðiþir?
Veya son çeyrek karýnda önceki çeyreðe göre artýþ olanlarýn sinyalleri alýnýrsa ne olur þeklinde?
Her neyse, sisteminizi tam olarak anlamamakla birlikte, hacim konusunda size katýlýyorum. Benim girmem için de hissenin zirve yaptýðý günkü hacminin son 30 günlük ortalamasýndan en az %50 fazla olmasý gerekiyor.
Sorumu tam olarak ifade edemediðim için öncelikle özür dilemek istiyorum. Kusura bakmayýn ABDCE diye isimlendirdiðim hisselerin hepsi farklý birer hisse. Bütün hisselerin sinyal tarihi ele alýnýyor. Sinyaller günlük. 1 bar önce sinyal gelen ABCDE hissesi ile 2 bar önce sinyal gelen ABCDE hisseleri farklý hisseler. Örneðin 2 bar (gün) önce sinyal getiren en hacimli hissenin ertesi gün gördüðü en yüksek fiyata potansiyeli % 3,83 ve 4 bar (gün) önce sinyal getiren en hacimli hissenin ertesi gün gördüðü en yüksek fiyata potansiyeli % 2,14. Bu iki hisse farklý 2 hisse.
Sinyal geldikten bir gün sonraki HIGH deðerini hesaplamak mümkün. Çünkü geriye dönük hesaplama yapabiliyorsunuz. Siz, benim ertesi gün tahmin edilemez dediðim kýsmý bugün için sinyal gelen hisseler olarak anladýnýz. Bugün sinyal gelen hissenin ertesi gün ne yapacaðýný elbet bilemeyiz. Ama tablo geçmiþe dönük olduðu için her hissenin (Adý hepsinin de ABCDE olmasýna karþýlýk farklý hisselerdir.) geçmiþe dönük performansý hesaplanabilir. Ýþlem hacmi sinyal deðil... Sinyal kriterinin yanýnda ikinci bir kriter.
Ben bu tablonun baþarý oranýný hesap etmeyi bilmediðim için sormak istemiþtim. Yine de ayrýntýlý olarak cevap verdiðiniz için teþekkür ederim.
“Baþarýsýzlýk yeniden ve daha zekice baþlayabilme fýrsatýndan baþka bir þey deðildir.” Henry Ford
Yer Ýmleri