durum böyle olunca da faizleri yükseltmiyorlar. Kamu bankalarý muazzam zarar yazar. Ama faiz artmadýkça para dolar ve altýna kaçmaya devam ediyor. Resmen açmazdalar.
Buarada sanki bana bu sefer de 7.50 yi baraj olarak koruyorlar gibi geliyor. Umarým 7.50 için kal(mayan)an rezervi de tüketmezler.
Yazdýklarým kesinlikle yatýrým tavsiyesi degildir..Sadece kendi kiþisel görüþlerimdir...
Deniz hocam merak ettiðim bir konu daha var. Diyelim ki 2018 yýlýndayýz, kur ataðý baþladý yabancý yurt disinda short bastýkça basýyor ve 7 liralarý geçtik.
Ekonominin baþýnda siz olsanýz, bu durumda nasýl bir politika izlerdiniz?
Ben hemen kendi düþüncemi söyleyeyim, madem serbest kur madem seçime 5 sene var madem ki yaþanmasý gereken bir fakirlesme mevcut ben hiç dokunmaz kendi dengelenmesini beklerdim. Bence þimdiye kadar atýyorum 10 lira kurla, evet borçlarý odemekte cok zorlanacak dahi olsak hem issizligi azaltýr hem cari açýðý yok ederdik ve çoktan fazla vermeye baþlamýþ olurduk. 2018, 19 turizm gelirleri, rekabetçi maaslar, ilimli dýþ politika ve neticesinde gelebilecek dogrudan yatirimlar ile beli doðrulturduk. Sizce yanlýþ mý düþünüyorum? Yönetenler neden mevcut politikalarý seçti cok merak ediyorum.SM-N985F cihazýmdan hisse.net mobile app kullanarak gönderildi.
sorunuzun nedeni bence tamamen politik. Seçim vaadi düþük kur, düþük faiz, düþük enflasyon. Bunlarý saðlayacak ekonomik ortamý yaratmak yerine serbest piyasanýn dinamiklerine müdahale etmeyi tercih ettiler. Tabi bunun bedelini bugüne akdar ki hiçbir siyasetçinin ödemeyeceði gibi bunlarda ödemeyecek. Bedeli halk tarafýndan vergi ile ödenecek. Belki bu sefer daha fazla bedel ödeyebilir halk.
Yazdýklarým kesinlikle yatýrým tavsiyesi degildir..Sadece kendi kiþisel görüþlerimdir...
Ben görüþümü yazayým
soru tabii bana deðil
Zaten o günkü MB o dediðinizi yaptý
dokunmadi
yoksa 3 günde 5,30 dan nasýl 7,21 nasýl olacak
MB o þekildeki artýþa bence mudahele etmeli idi
fakat problem ondan sonra baþlýyor
madem mudahele etmedin
yada o günkü MB baþkaný seni dinlemedi ve
dolar gideceði yere gitti
ve sonraki zaman diliminde zamlar da yapýldý
iþte problem o zamandan sonraki zaman dilimi 7,20 görmüþ dolarý
illa niye 5,20 lere kadar indirmeye çalýþýyorsun
ve harcanan tüm rezerve karþýlýk þuan usd 7,50 de
yükseldikten sonraki zaman diliminde varsayým olarak usd 6,50 lerde dalgalansa
þimdide yine faraza 8 TL olsa daha iyi deðilmi idi
çünkü usd ucuzlayýnca hem yerli aldý
hem yabancý 5 li fiyatlarda hisse ve tahvil satýp gitti
rezevde boþuna harcandý
özetle rezevler boþuna harcandý
Birde ucuz ev ve otomobil kredisi olayý var
Paranýn bir maliyeti var
birde enflasyon var
tmm bunlarýn altýnda teþvik amaçlý devlet kredi verebilir
ama istihdam ve kalkýnmada öncelikli iller gibi konularda
otomobil alana ucuz kredi olurmu
o para son raddede nereye gideceði belli deðil mi
birde aktif rasyo garabeti var
yaný nereden tutarsan elde kalan bir durum
Ben iddia ediyorum ucuz faizle kullanýlan paranýn (KGF dahýl)
en az yarýsý þuan daha yüksek faizle ayný bankada
vadelidedir
(sözde devlet o parayý
maaþ ödemesi,çek ve ch ödemesi için verdi
firmalarda o para ile onlarý yaptý
normal gelen nakýtlerde elde kaldý
ve kalan para faize yatýrýldý)
Yer Ýmleri