Evet.Bu ekonomik kriz 2008 krizinden daha derin bir kriz ve nedenleri ekonomik temelleri var.Daha önce ,varlýk fiyatlarýnda çok büyük bir balon oluþmasý nedeniyle her an tetikleyici bir nedenle balonun patlayacaðýný ve binlerce iþyerinin kapanacaðýný ,milyonlarca kiþinin iþsiz kalacaðýný yazmýþtým.Bu baþlýk altýnda geçen yýldan beri bunu çeþitli yazýlarýmda defalarca yazdým.Þimdi bu gerçekleþiyor.2008 krizinden daha derin bir kriz olduðu için o zaman gördüðü 8000 seviyelerinin bugünkü karþýlýðý olan 13-15 bin bandýný görebileceðini düþünüyorum.Benim bakýþ açým günlük deðil,geniþ açýdan stratejik bir bakýþ açýsýyla fotoðrafýn tamamýna bakýyorum.
Benim kiþisel beklentim ;Þu anda ABD Kongresinde 2 trilyon dolarlýk paketin görüþülmesinden dolayý yaratýlmýþ bir beklenti var,ondan dolayý borsalarda kýsa vadeli bir tepki hareketi var,ben bunu piyasa yapýcý büyük oyuncularýn pozisyonunu azaltma fýrsatý olarak kullandýðýný düþünüyorum,ama ondan sonra ne Fed'in ne de Hazinenin yapabileceði bir þey kalmýyor,bütün cephane tüketilmiþ olacak ve beklenti kalmayacak ama yaðmur gibi aylarca çok kötü veriler gelecek ve borsalarda ikinci ve daha þiddetli satýþ dalgasý geleceðini ve o zaman dow jones endeksinin projeksiyonuma uygun seviyelere geleceðini öngörüyorum.
Fed'in sonsuz likidite saðlamasý probleme çözüm getirmez sadece çöküþün daha yumuþak olmasýný saðlar.Ýþte önümüzde Japonya örneði var, sonsuz likidite saðlýyor(merkez bankasýnýn bilançosu ülke gsyih'sýnýn %104'ü) ama borsasý 1989 yýlýnda 39000 iken aradan 31 yýl geçtikten sonra þu anda o seviyenin yarýsýndan az 18664
https://www.cnbc.com/quotes/?symbol=.N225
Yer Ýmleri