Originally Posted by
nosfecagri
Þunlarý da konuþmak gerekir, pek çok refah devleti artýk vatandaþý olduðun için sana aylýk para vermeye baþladý. Bu iskandinav ülkelerde zaten uzun süredir tartýþýlan ve dezavantajlý kiþilere kýsmen uygulanan bir durumdu ama kapitalizmin merkezi abd de bu yola tevessül etti. Hani kapitalizm? Türkiye zaten sosyaliste çok yakýn bir devletti ( bakýnýz sosyal yardýmlar ), CB konuþmalarýndan anlýyoruz ki iyice bu yöntemler artacak. Bundan önceki dönemin verileri mevcut dönemi okumakta yeterli olmayabilir, virüs bence bazý paradigmalarý kökünden deðiþtirdi veya kapitalizm öncesi haline getirdi diyelim.
Ingiltere özelinde bakarsak hala uygulanmakta olan Margaret thatcher politikalarý mesela geldi geldi geldi bugün çöktü çöktüðünü kabul etmek gerekir. Devletin elinden çýkarabileceði þeyler var bir de çýkaramayacaðý ve saðlamak zorunda olduðu þeyler var, aksi halde devlet nedir ve nerededir bunlar sorgulanmaya baþlýyor.
Mesela tüm demokrasiler çok çok kötü sýnav verirken otokrat çin ise son derece baþarýlý mücadele verdi kesti attý salgýný - bildiðin insanlarý evlerine kaynak makinesi ile kaynaklayarak dahi olsa.
Cuma akþamýna kadar eksikler hatalar olsa da Türkiye nin fena gitmediðini düþünüyordum, ancak Cuma akþamý yaþanan iki saatin çok çok aðýr bedelleri olacaðýný malesef düþünüyorum Türkiye ile ilgili yorumumu da böyle yapmýþ olayým. Yine de saðlýk turizmine yaptýðýmýz ( bence çok isabetli ) yatýrýmlar ve yüksek yatak kapasitemizle pek çok 'Thatcher' zihniyetli ülkeye göre avantajlý olabileceðimizi hala düþünüyorum, yeter ki hem halk hem de yönetenler saðduyu ve tedbiri elden býrakmasýnlar.
Yer Ýmleri