Anayasanýz,yasalarýnýz,yönetim biçiminiz,temel hak ve özgürlükler,hukukun üstünlüðü,baðýmsýz ve adil mahkemeler,herkese eþit muamele eden kurumlar ve kurallar,oyun devam ederken deðiþmeyen kurallar,harcanan her kuruþun hesabýný veren nereye niçin harcandýðýný izah eden þeffaf ve hesap veren bir yönetim,kaliteli iþgücü yetiþtiren bilimin ve aklýn ýþýðýnda çaðdaþ bir eðitim,birbirini dengeleyen ve denetleyen yürütme yasama ve yargý erklerinin düzgün bir þekilde iþlemesi,devletin ekonomide sadece denetleyici olduðu serbest piyasa mekanizmasýna müdahale etmemesi,vergi idaresinin bir politik silah olarak kullanýlmamasý,istatistiklerin baðýmsýz ve yetkin bir kurum tarafýndan yayýnlanmasý,düzenleyici kurullarýn baðýmsýz olmasý ve liyakat sahibi kiþiler tarafýndan yönetilmesi Almanya,Hollanda,Ýsveç gibi ülkelerde olduðu gibi olursa ülkeye milyarlarca dolar doðrudan yatýrým yaðar.
2008 Yýlýndan önceki 3 yýl, IMF anlaþmasý ve Avrupa Birliði ile müzakerelerin baþlama kararýnýn alýnmasý ve müzakereler tamamlanmasýna kadar Türkiye'nin de demokrasinin iþlediði diðer avrupa birliði ülkeleri gibi olacaðý umudu ve beklentisiyle
Türkiye'ye 2006 yýlýnda 20.185 milyar dolar,2007 yýlýnda 22.047 milyar dolar,2008 yýlýnda 19.851 milyar dolar toplam milyar dolar 3 yýlda toplam 62.083 milyar dolar doðrudan yatýrým yaðdý.
Türkiyeye yukarýdaki þartlar saðlanýrsa hayal bile edilemeyecek tutarda doðrudan dýþ yatýrým yaðar ama bu yönetimle imkansýz çünkü yukarýdaki ilkeler mevcut iktidar partisinin varoluþ felsefesine ters.
Doðrudan dýþ yatýrýmlar niçin önemli.(Daha önce yazmýþtým):
Ekonomi sadece ekonomi deðildir.Eðitim sistemin kötüyse,iyi eðitimli,donanýmlý,bilimde icat ve keþifler yapan,teknoloji geliþtiren ,yüksek katma deðerli ürünler üretebilen bir iþgücün yoksa,yatýrým yapacak sermaye birikimin yoksa , bunlar saðlanýncaya kadar kýsa-orta vadede ülkenin geliþmesi,toplumun refahýnýn artmasý için ülkeye yüksek teknoloji getiren,üretileni dünya çapýndaki daðýtým aðýný kullanarak ihracatý arttýran,istihdam saðlayan,bilgi birikimini geliþtiren doðrudan dýþ yatýrýmlara ihtiyaç vardýr.
https://www.hisse.net/topluluk/showt...57#post4920857
Yer Ýmleri