Originally Posted by
deniz43
Kýsa vadeli bakýþ açýsýndan haklý bir tarafýnýz var ama ben farklý düþünüyorum.DÜnyanýn nüfusu 7.5 milyarý geçti ve bu nüfus artýþý gezegenimizin geleceðini tehdit ediyor,dünyanýn her tarafýna yayýlan kalabalýk nüfus gölleri,nehirleri,denizleri kirletti,doðal döngüyü bozacak þekilde kaynaklarý hýzla tüketiyor.Bence artýk dünyada nüfus artýþý durmalý,2'den fazla çocuk sahibi olan aileler yüksek vergi vermeli.
Bilim ve teknolojideki geliþmeleri yakýndan takip eden bir kiþi olarak,robotlarýn geleceðin dünyasýnda hýzlý bir þekilde çok sayýda iþi yükleneceðini,çok sayýda insanýn iþ bulma sorunu yaþayacaðýný görüyorum.Þu anda geliþmekte olan ülkelerde iþlerin %30'unu makineler,%70'ini insanlar yapýyor,sadece 4 yýl içinde bu oranýn %50-%50'ye geleceði öngörülüyor.
Yönetim danýþmanlýðýnýn önde gelen þirketlerinden Price Waterhouse Coopers, "Yapay zeka, robotik ve diðer akýllý otomasyon biçimleri, 2030 yýlýna kadar küresel GSYÝH'ya 15 trilyon dolara kadar katkýda bulunarak büyük ekonomik faydalar saðlama potansiyeline sahip." Ancak, yüksek sayýda insanýn iþini kaybetmesini saðlayacak bir maliyet de çýkaracak diyor.
https://www.forbes.com/sites/jackkelly/2020/10/27/us-lost-over-60-million-jobs-now-robots-tech-and-artificial-intelligence-will-take-millions-more/?sh=5c1f3601a525#16166830898155&{"sender":"offer-0-ymIbE","displayMode":"inline","recipient":"opener" ,"event":"resize","params":{"height":291,"iframeId ":"offer-0-ymIbE"}}
Sonuç olarak 338 bin kilometrekare'lik bir ülke olan Japonya'da 126 milyon nüfus zaten çok kalabalýk.Geleceðin japonyasý'nda teknolojinin yoðun kullanýlmasý ve robotlarýn çok sayýda iþi baþarýyla yapmasýyla 50 milyon nüfus ile bile,ayný üretimi yapabilir,ayný gsyih'ya ulaþabilir.Nüfusun azalmasý hem kiþi baþýna çok daha fazla kaynak ayrýlarak daha iyi eðitim almasýna,hem de iþsiz sayýsýnýn çok az olmasýný saðlar,hem de kiþi baþý geliri arttýrarak toplumun refah seviyesini yükseltir düþüncesindeyim.Az sayýdaki insanla ayný üretim kapasitesi elde edildiðinden elde edilen katma deðerle emekli nüfusun yaþam standardýnda da bir düþüþ meydana gelmeyeceði düþüncesindeyim.Bu yazdýðým 10 sene içinde kýsmen,20 yýl içinde tamamen gerçekleþecek.Bunu öngöremeyen ülkeler ise ileride büyük bir iþsizlik sorunu ile sosyal huzursuzluk yaþayacak muhtemelen.
Not:Link doðrudan çýkmýyor.Kopyalýp,yapýþtýrdýðýnýzda web'de ulaþabilirsiniz.
Yer Ýmleri