https://www.sozcu.com.tr/2021/ekonom...cikti-6338426/
Naci Aðbal'ýn Merkez Bankasý (TCMB) Baþkanlýðý görevinden alýnmasý öncesinde ve sonrasýnda yaþananlara dair Ýngiliz
Financial Times (FT) gazetesinde önemli bir haber yayýmlandý.
Katie Martin, Jonathan Wheatley, Adam Samson ve Ayla Jean Yackley imzalý haberde;
-"Geliþen piyasalara yatýrým yapanlar, Türkiye'nin acý sürprizlerine çok alýþýktýr ancak sonuncusu onlarý adeta serseme çevirdi" denildi.
-TL'de, tahvilde ve hisselerde yaþanan sert deðer kaybýnýn zaten yeterince kötü olduðunu belirten yatýrýmcýlar, Londra'da gecelik TL swap faizlerinin yüzde 1400'ü bulmasýyla para piyasalarýnda yaþanan kaosun sorunu büyüttüðünü dile getirdiler.
Bu durum nedeniyle paralarýný çekmekte ve TL riskine karþý önlem almakta (hedge) çok zorlandýklarýný belirten yatýrýmcýlar,
bu olayýn yatýrýmcý güveninde kalýcý hasara neden olabileceðine iþaret ettiler.
-Avrupa'nýn en büyük varlýk yönetim þirketi Amundi'nin geliþen piyasalar þefi Yerlan Syzdykov, "Tam Türkiye'nin güvenilirliði yeniden inþa ettiði bir noktaya geliyorduk" dedi ve
Aðbal kararý sonrasýnda öfke ve býkkýnlýk hissettiklerini dile getirdi.(Hafta baþýnda ben de yazmýþtým.)
Krize TL'de uzun pozisyonda yakalanan, Türk özel ve kamu tahvillerine yatýrým yapmýþ olan Syzdykov, piyasalarda yaþanan kaos nedeniyle bu durumu terse çeviremediðini belirtti.
Piyasa koþullarýnýn çok zor olduðunu, likiditenin kuruduðunu ve yabancý yatýrýmcýlarýn çok sinirlendiðini belirten Syzdykov, geride kalan haftada TL riskini azalmaya çalýþtýklarýný söyledi.
-TCMB verilerine göre 7 Kasým-19 Mart tarihleri arasýnda TL faizlerinin yükselmesiyle swap (döviz-TL takasý) kanalýndan Türkiye'ye yaklaþýk 16 milyar dolarlýk yabancý sýcak para giriþi olduðunu belirten FT, bunun
yaklaþýk 6,5 milyar dolarýnýn 22-23 Mart'ta iki günde Türkiye'den çýktýðýný, bu çýkýþýn swap faizlerinin yüzde 1400'ü aþmasýna raðmen gerçekleþtiðini aktardý.
-Türk bankalarýnýn piyasalarýn açýldýðý 22 Mart Pazartesi günü,
yabancý yatýrýmcýlarýn swap kanalýndan çýkýþýný zorlaþtýrdýklarýný, vadesi gelmeden swap pozisyonlarýný kapatmak üzere TL borçlanmak isteyen yabancýlarýn istedikleri likiditeye ulaþamadýklarýný, TL faizin patladýðýný, talebi artarken TL arzýnýn yasal kýsýtlamalara takýldýðýný belirtti.(Deniz43 not:hafta içinde ben de yazmýþtým)
Yer Ýmleri