Artan
Azalan
Ýþlem
BIST 30
BIST 50
BIST 100
NASDAQ 100
Hisse Fiyat Fark% Hacim (TL) Düþük / Yüksek
18,80 12.04% 12,76 Mn 15,58 / 24,46
15,40 10% 1,11 Mr 13,76 / 15,40
55,00 10% 334,90 Mn 48,06 / 55,00
836,00 10% 3,94 Mr 726,00 / 836,00
146,40 9.99% 542,34 Mn 139,20 / 146,40
67,95 -10% 106,59 Mn 67,95 / 73,80
3,15 -10% 184,17 Mn 3,15 / 3,50
2.433.000,00 -9.99% 2,43 Mn 2.433.000,00 / 2.433.000,00
8,21 -9.98% 2,06 Mr 8,21 / 9,12
42,06 -9.97% 758,02 Mn 42,06 / 46,72
292,00 -1.77% 12,59 Mr 291,75 / 299,25
260,00 1.36% 10,30 Mr 256,25 / 264,50
81,20 0.06% 7,48 Mr 78,75 / 83,50
342,00 1.48% 7,37 Mr 337,00 / 344,75
13,10 -1.65% 6,58 Mr 13,04 / 13,41
16,61 -3.65% 692,10 Mn 16,56 / 17,40
69,25 -1.49% 6,10 Mr 68,50 / 70,70
204,70 -2.62% 3,64 Mr 203,00 / 211,40
685,50 -0.8% 3,02 Mr 683,50 / 697,50
87,25 -4.33% 493,50 Mn 87,20 / 91,10
106,90 -3.17% 146,76 Mn 106,90 / 110,90
27,54 -2.27% 147,17 Mn 27,36 / 28,40
10,14 -2.31% 219,64 Mn 10,08 / 10,50
79,40 -1.31% 306,71 Mn 78,45 / 81,15

Masrafsýz Bankacýlýk + 1.000 TL Nakit! Enpara’dan Çifte Avantaj

Masrafsýz Bankacýlýk + 1.000 TL Nakit! Enpara’dan Çifte Avantaj
Sayfa 1204/2714 ÝlkÝlk ... 2047041104115411941202120312041205120612141254130417042204 ... SonSon
Arama sonucu : 21708 madde; 9,625 - 9,632 arasý.

Konu: ...:::vobelýt:::...

1. Deniz hocam bir soru soracaðým.

Hükümet dolar'ý örtülü faiz ile tutuyor, seçime kadar da böyle gidecek.. öteki tarafta faiz 28 'i gördü. Politika faizinin bir etkisi kalmadý.

Tüik %50 enflasyon bekliyor, reel enflasyon %100 'ün üzerinde..

Türkiye ekonomisi ciddi ciddi baya bir çöküþ yaþýyor çünkü paraný koruyabilecek alan bile kalmadý.

Dolar alsan, örtülü faiz var yatay gitse para enflasyona yenilecek %100 alým gücü düþecek.
    fon alsan, keza fonlarda ayný þekilde.

Peki altýn fonlarý, eurobond fonlarý bunlarda milyarlarca TL mevcut. Bu fonlar paralarý nasýl koruyacaklar?

%100 erime bekliyorum bütün herkesin parasýnda.

Bunun sonu ne olacak? sizin parayý korumak için tavsiyeniz ne olacak?

Keza para faize bile konsa %50 üzerinde enflasyon var faiz %20 'lerde. para her türlü eriyor.
    Borsa iþini býraktým. Foruma öylesine yazýyorum, sakýn kaale almayýn.

2.  Alýntý Originally Posted by cemsoy35 Yazýyý Oku
    bir þey danýþmak istiyorum..ticaret borsalarýnda sýradan vatandaþ iþlem yapabilirmi ..yada aracý kurumlar üzerindenmi iþlem yapýlýyor...çünkü bir mahsul ilk hasat zamaný mümkün oldugunca ucuz olur ..zaman geçtikçe fiyat artar..mesela þu an için kuru üzüm..izmir ticaret borsasýnda 13,50 tan iþlem görüyor..ben bunun 3-4 ay sonra 16-17 liralara çýkacagýný düþünüyorum...hatta haziran temmuzda 20-25 liralara gelecegini düþünüyorum..diyelim ki 10 ton 10 nuamra çekirdeksiz kuru üzüm aldým...bunda fiziki teslimat varmi? yani kalkýp bana dediler ki bu ürünü almak zorundasýn..çünkü depolayacak yerim yok..yada 6 ay sonra satarken bana depo ücreti gibi bir þey çýkýyormu?yada bu sistem nasýl iþliyor..borsaya kote bir üzüm iþletmesindenmi ürünü alýyorum..aldým ama ürün üzüm iþletmesinde durdu ...6 ay sonra satmaya kalktým üzüm iþletmesi battý diyelim..benim üzümüm de gidiyormu?yoksa burada bir sigorta sistemi varmi takas bank gibi ?
     Alýntý Originally Posted by HATAKE Yazýyý Oku
    ben ticaret borsalarýndaki iþleyiþi hiç bilmiyorum üstadým
    konuya sadece viopta bulunan emtia kontratlarý , hurda demir, elektrik kontratlarý ve tefastaki fonlar açýsýndan yorum yapabildim
    https://www.tefas.gov.tr/FonAnaliz.aspx?FonKod=GZE
    https://www.tefas.gov.tr/FonAnaliz.aspx?FonKod=TGE
    https://www.tefas.gov.tr/FonAnaliz.aspx?FonKod=IJC
    https://www.tefas.gov.tr/FonAnaliz.aspx?FonKod=AES
    tefasta bu gibi emtia tabanlý fonlar bulunuyor... içerikleri ilgili fonun izahnamesinden bildirimlerinden bulunabilir ... belki yardýmý dokunur diye paylaþmak istedim iyi akþamlar

" https://www.tefas.gov.tr/FonAnaliz.aspx?FonKod=ZFB
    https://www.tefas.gov.tr/FonAnaliz.aspx?FonKod=IJZ
    bu fonlar da bir dikkat çekici geldi "
     Alýntý Originally Posted by deniz43 Yazýyý Oku
    https://www.cnbc.com/2022/03/22/fert...hat-means.html

Fertilizer prices are at record highs. Here's what that means for the global economy

Gübre fiyatlarý rekor seviyede. Küresel ekonomi için bu anlama geliyor

-Russia, which accounts for around 14% of global fertilizer exports, has temporarily suspended outgoing trade, which is expected to have a strong ripple effect across global food markets.
    Furthermore, gas is a key input for fertilizer production. High gas prices have resulted in a curtailing of production in regions such as Europe, further constricting an already tight market

-Since the beginning of 2020, nitrogen fertilizer prices have increased fourfold, while phosphate and potash prices over threefold.
    (2020'nin baþýndan bu yana azotlu gübre fiyatlarý dört katýna katlanýrken, fosfat ve potasyum fiyatlarý üç katýna katlandý)

-Given the already tight grains and oilseeds market, and the importance of both Russia and Ukraine in those markets, food price inflation is an increasingly prominent risk.

Geçen yýlbaþýndan bu yana,gübre fiyatlarýnýn dolar bazýnda 4 katýna kadar yükselmesi dolayýsýyla,küresel ölçekte gübre kullanýmýnýn azalmasý nedeniyle bu yýl tarýmsal üretimde düþüþ beklenmesinin yanýnda;Halihazýrda yetersiz kalan tahýl ve yaðlý tohum pazarý ve bu pazarlarda hem Rusya hem de Ukrayna'nýn önemi göz önüne alýndýðýnda, gýda fiyatlarý enflasyonu giderek daha belirgin bir risk oluþturuyor.

Bu nedenle;talep karþýsýnda arzýn yetersiz kalacaðý varsayýmýyla yakýn dönemde gýda fiyatlarýnda güçlü yükseliþler olmasýna raðmen, önümüzdeki dönemde de -maalesef- gýda fiyatlarýnda çok daha yüksek fiyatlarla karþýlaþmamýþ kuvvetle muhtemel gözüküyor.

Ýþin finansal piyasalar kýsmýnda,yüksek enflasyon karþýsýnda birikimlerini reel olarak korumak isteyenler için portföyün bir bölümüyle tarým emtialarý fonlarýna yatýrým yapmak -bana göre- hala iyi bir seçenek olarak kalmaya devam ediyor.
    eylül ayýnda burada da sormuþtum..kuru üzüm almayý düþünüyorum diye..o zaman manisa ticaret borsasýnda 13,50 idi..sn hatake o zaman sagolsun fonlarýn linkini paylaþmýþtý...ben ne yaptým ? burada yazdýktan yaklaþýk bir hafta sonra fiziki olarak ciftçiden aldým o zaman manisa ticaret borsasýnda 13,20 ye düþmüþtü fiyat...ben aldýktan sonra daha da düþtü 12,50 leri gördü....þöyle bir uygulama var..siz ürünü üzüm iþletmesine veriyorsunuz ama fiyatýn yükselecegini düþünüyorsunuz..parasýný almýyorsunuz..üzüm iþletmesi size birsenet veriyor..ne zama giderseniz o zaman ki borsa fiyatý neyse o fiyattan size parasýný veriyor...ama bu arada iþletme batarsa bir bardak soguk su içiyorsunuz..þu an 15,25 fiyatý..ben bunu haziran veya temmuzda satacagým...o zaman geliþmeleri yine yazarým..ama o dönem dolar almýþ olsaydým dolar 8,50 civarý idi...asýl iþim olan gýda toptancýlýgýnda ayçiçek yaðýna baglasaydým o parayý 18 lt büyük teneke o zaman 260 liraydý þimdi 700 lira...insan bildigi iþten þaþmayacak...yaþadýgým streste cabasý..hergün iþletmenin önündden geçiyorum..faal mi diye..keþke sn hatakeyi dinleyip o fonlarý incelesymiþim

Mevcut konjonktürde maalesef reel getiri saðlayacak bir yatýrým alaný bulmak zor.Türkiye'de yýllýk %82.8 gibi çok yüksek bir enflasyon var(ENAG),gelecek hafta da muhtemelen %90'lý enflasyon oranlarýný göreceðiz.Yýllýk getirisi enflasyonun altýnda kalmayacak TL yatýrým alaný bulmak pek mümkün deðil gibi gözüküyor.Uzun vadede döviz kurlarýnýn bölgeler arasý enflasyon farklarý kadar yükseleceði dikkate alýnabilir ve döviz pozisyonlarý korunabilir ama þu anda Türkiye'deki enflasyona göre çok daha düþük düzeyde olsa da ,rezerv paralarda da da 40 yýldýr görülmeyen bir enflasyon oraný var.Dolar enflasyonuna karþý,baþta ABD yurt dýþýnda hisse senedi,emlak,tahvil yatýrýmý yapýlsa, onlar da þu anda aþýrý primli,hatta balon oluþmuþ durumda. Para enflasyon oraný düþük ülkelerin "hard currency" paralarýnda tutulabilir; Ýsviçre(%1.5 enflasyon),Japonya(%0.8 enflasyon) ama onlarýn paralarý da ABD faiz arttýrmaya ve parasal daralmaya baþlayýnca muhtemelen dolara karþý deðer kaybedecekler.Ayný miktarda japonya yen'i ya da isviçre frang'ý daha az dolar edecek.
    Bu durumda para kazanmaktan ziyade,bu dönemde birikimlerin deðerini reel olarak korumak daha önem kazanýyor.Onun için defansif yatýrým araçlarýndan riski daðýtarak bir sepet oluþturmak en mantýklýsý gibi gözüküyor.
    -Altýn kýsa vadeli ve gümüþ uzun vadeli portföye bir miktar konabilir.
    -Kýþ mevsimi boyunca enerji emtialarý ile ilgili fonlara portföyde bir miktar yer ayrýlabilir,orta vadede tarým emtialarý fonlarýna fortföyde yer ayrýlabilir(Gübre fiyatlarýndaki astronomik artýþ nedeniyle bu yýl hem küresel gýda üretiminde düþüþ bekleniyor,hem de yüksek maliyetlerin fiyatlara yansýmasý bekleniyor).

-Ucuz ve uzun vadede iyi prim yapabilecek bir arsa alma fýrsatý çýkarsa deðerlendirilebilir.(Tek önerebileceðim TL varlýk)
    -Geri kalan kýsým için,1 yýllýk tahmini harcamalar için bir TL tutar ayrýldýktan sonra, geri kalan birikimlerin "hard currency" dövizlerden birinde ya da birkaçýnda tutulup,Fed'in parasal sýkýlaþtýrma ve bilanço daraltmasýyla varlýk fiyatlarýnda balonun sönmeye baþlamasýyla birlikte yýlýn son çeyreðinde ya da gelecek yýl çýkabilecek cazip deðerlemelerle döviz cinsinden varlýklara yatýrým yapma fýrsatý çýkýncaya kadar nakit pozisyonda beklemek,benim penceremden en makul yol gibi gözüküyor.
    Yukarýdaki yazýyý bu baþlýkta 29 Ocak tarihinde, aþaðýdaki yazýlarý da dün yazmýþtým.Bu süre içinde brent petrolü 139 usd/varil,altýn 2068 usd/on deðerlerini gördü.

https://www.cnbc.com/2022/03/22/fert...hat-means.html

Fertilizer prices are at record highs. Here's what that means for the global economy

Gübre fiyatlarý rekor seviyede. Küresel ekonomi için bu anlama geliyor

-Russia, which accounts for around 14% of global fertilizer exports, has temporarily suspended outgoing trade, which is expected to have a strong ripple effect across global food markets.
    Furthermore, gas is a key input for fertilizer production. High gas prices have resulted in a curtailing of production in regions such as Europe, further constricting an already tight market

-Since the beginning of 2020, nitrogen fertilizer prices have increased fourfold, while phosphate and potash prices over threefold.
    (2020'nin baþýndan bu yana azotlu gübre fiyatlarý dört katýna katlanýrken, fosfat ve potasyum fiyatlarý üç katýna katlandý)

-Given the already tight grains and oilseeds market, and the importance of both Russia and Ukraine in those markets, food price inflation is an increasingly prominent risk.

Geçen yýlbaþýndan bu yana,gübre fiyatlarýnýn dolar bazýnda 4 katýna kadar yükselmesi dolayýsýyla,küresel ölçekte gübre kullanýmýnýn azalmasý nedeniyle bu yýl tarýmsal üretimde düþüþ beklenmesinin yanýnda;Halihazýrda yetersiz kalan tahýl ve yaðlý tohum pazarý ve bu pazarlarda hem Rusya hem de Ukrayna'nýn önemi göz önüne alýndýðýnda, gýda fiyatlarý enflasyonu giderek daha belirgin bir risk oluþturuyor.

Bu nedenle;talep karþýsýnda arzýn yetersiz kalacaðý varsayýmýyla yakýn dönemde gýda fiyatlarýnda güçlü yükseliþler olmasýna raðmen, önümüzdeki dönemde de -maalesef- gýda fiyatlarýnda çok daha yüksek fiyatlarla karþýlaþmamýþ kuvvetle muhtemel gözüküyor.

Ýþin finansal piyasalar kýsmýnda,yüksek enflasyon karþýsýnda birikimlerini reel olarak korumak isteyenler için portföyün bir bölümüyle tarým emtialarý fonlarýna yatýrým yapmak -bana göre- hala iyi bir seçenek olarak kalmaya devam ediyor.
    Benim yurt dýþýnda olduðum dönemden yabancý bir aracý kurumda yatýrým hesabým var,yatýrým iþlemlerimi genellikle oradan yapýyorum.Burada çalýþtýðým bankalardan garanti bankasý fonlarýna baktým:

-Tarým ve gýda sektörü deðiþken fon yýlbaþýndan bu yana %20.62 prim yapmýþ,
    Emtia serbest fonu ise yýlbaþýndan bu yana %37.39 getiri saðlamýþ.

Ýnternetten baktým Akbank'ýn:
    AES AK PORTFÖY PETROL YABANCI BYF FON SEPETÝ FONU:Yýlbaþýndan beri %60.1,son 1 yýlda %261.38 getiri saðlamýþ.
    https://yatirim.akbank.com/tr-tr/yat...i-tablosu.aspx

Yine internetten baktým,iþ bankasýnda

https://www.isportfoy.com.tr/tr/emtia

ÝÞ PORTFÖY TARIM SERBEST FON yýlbaþýndan bu yana %21.6 getiri saðlamýþ.

Tabii,aracý kurumlarla konuþup fonlarýn içinde ne var bakmak lazým,genellikle fonlarýn iyi yönetildiðini söyleyemem,aslýnda emtia fiyatlarýndaki artýþla mukayese edildiðinde çok daha yüksek getirilerin olmasý lazým,ama yine de diðer seçeneklere göre daha iyi gözüküyor.
    Ama yatýrým yaparken temel felsefeyi hiç gözden kaçýrmayalým,ne kadar iyi gözükürse gözüksün bütün yatýrýmý asla tek yere yýðmayalým,bütün yumurtalarý ayný sepete koymayalým,getiri/risk analizine göre yatýrýmlarý deðiþen aðýrlýklarda yatýrým sepetine yerleþtirelim.
     Alýntý Originally Posted by Hermesj Yazýyý Oku
    Deniz hocam bir soru soracaðým.

Hükümet dolar'ý örtülü faiz ile tutuyor, seçime kadar da böyle gidecek.. öteki tarafta faiz 28 'i gördü. Politika faizinin bir etkisi kalmadý.

Tüik %50 enflasyon bekliyor, reel enflasyon %100 'ün üzerinde..

Türkiye ekonomisi ciddi ciddi baya bir çöküþ yaþýyor çünkü paraný koruyabilecek alan bile kalmadý.

Dolar alsan, örtülü faiz var yatay gitse para enflasyona yenilecek %100 alým gücü düþecek.
    fon alsan, keza fonlarda ayný þekilde.

Peki altýn fonlarý, eurobond fonlarý bunlarda milyarlarca TL mevcut. Bu fonlar paralarý nasýl koruyacaklar?

%100 erime bekliyorum bütün herkesin parasýnda.

Bunun sonu ne olacak? sizin parayý korumak için tavsiyeniz ne olacak?

Keza para faize bile konsa %50 üzerinde enflasyon var faiz %20 'lerde. para her türlü eriyor.
    Fed faiz artýrýmlarýný yapýp ABD borsalarý düzeltmesini yapýp hisse senetleri makul deðerlemelere gelince amerika borsasýndan iyi seçilmiþ hisse senetleri de yatýrým portföyüne dahil edilebilir.
    Son düzenleme : deniz43; 23-03-2022 saat: 17:34.

4.  Alýntý Originally Posted by cemsoy35 Yazýyý Oku
    eylül ayýnda burada da sormuþtum..kuru üzüm almayý düþünüyorum diye..o zaman manisa ticaret borsasýnda 13,50 idi..sn hatake o zaman sagolsun fonlarýn linkini paylaþmýþtý...ben ne yaptým ? burada yazdýktan yaklaþýk bir hafta sonra fiziki olarak ciftçiden aldým o zaman manisa ticaret borsasýnda 13,20 ye düþmüþtü fiyat...ben aldýktan sonra daha da düþtü 12,50 leri gördü....þöyle bir uygulama var..siz ürünü üzüm iþletmesine veriyorsunuz ama fiyatýn yükselecegini düþünüyorsunuz..parasýný almýyorsunuz..üzüm iþletmesi size birsenet veriyor..ne zama giderseniz o zaman ki borsa fiyatý neyse o fiyattan size parasýný veriyor...ama bu arada iþletme batarsa bir bardak soguk su içiyorsunuz..þu an 15,25 fiyatý..ben bunu haziran veya temmuzda satacagým...o zaman geliþmeleri yine yazarým..ama o dönem dolar almýþ olsaydým dolar 8,50 civarý idi...asýl iþim olan gýda toptancýlýgýnda ayçiçek yaðýna baglasaydým o parayý 18 lt büyük teneke o zaman 260 liraydý þimdi 700 lira...insan bildigi iþten þaþmayacak...yaþadýgým streste cabasý..hergün iþletmenin önündden geçiyorum..faal mi diye..keþke sn hatakeyi dinleyip o fonlarý incelesymiþim
    Sn.Cemsoy,

Ben dogru karari vermis oldugunuzu dusunuyorum.

Insallah tutar.

Alýntý Originally Posted by ayhan53 Yazýyý Oku
    rusya nýn petrol ve gaz ticaretinde ruble talep etmesi konusunda ne diyorsunuz.
    ab ülkelri bu rubleye nasýl ulaþacak.
    Ruble ,batýnýn yaptýrýmlarýndan sonra hýzla deðer kaybetmiþ Rusya yönetimi sermaye kýsýtlamalarýna gitmek zorunda kalmýþtý.Putin,AB baþta olmak üzere "dost olmayan" ülkeler aldýklarý gazýn parasýný ruble ile yapmak zorunda kalýrsa, -rubleye talep doðacak olmasý nedeniyle- rublenin Euro karþýsýnda deðer kazanmasýný,kayýplarýnýn bir kýsmýný geri almasýný ümit ediyor olabilir.
    Son düzenleme : deniz43; 23-03-2022 saat: 17:31.

Wednesday March 23 2022 Actual Previous Consensus
    05:30 PM
    US
    EIA Crude Oil Stocks Change 18/MAR -2.508M
    4.345M 0.114M
    05:30 PM
    US
    EIA Gasoline Stocks Change 18/MAR -2.947M
    -3.616M -1.986M

7.  Alýntý Originally Posted by deniz43 Yazýyý Oku
    Ruble ,batýnýn yaptýrýmlarýndan sonra hýzla deðer kaybetmiþ Rusya yönetimi sermaye kýsýtlamalarýna gitmek zorunda kalmýþtý.Putin,AB baþta olmak üzere "dost olmayan" ülkeler aldýklarý gazýn parasýný ruble ile yapmak zorunda kalýrsa, -rubleye talep doðacak olmasý nedeniyle- rublenin Euro karþýsýnda deðer kazanmasýný,kayýplarýnýn bir kýsmýný geri almasýný ümit ediyor olabilir.
    Ýyi de
    Sayýn deniz hocam
    Ruslara euro usd yen vs yaptýrýmý olduðunu düþündüðümüzde
    avrupa istese bile yasal olarak ruble bulamaz
    böyle olduðunda da Putinin ödeme yapýlmadýðý için gazý kesme hakký doðar.
    Sanki hedef de bu gibi.
    Siz ne dersiniz

Sn Cemsoy insallah pozisyonunuz karli bir sekilde kapanir
    Son aylarda butun piyasalarda cok bozulmalar oldu ne alsak zarardayiz gibi... insallah zarar etmeden urunlerinizi satmis olursunuz
    iyi aksamlar dilerim saygilar
    yazdýklarým tamamen kiþisel yorumlarým olup hiçbir þekilde yatýrým tavsiyesi deðildir ... sizi mutlu edecek ninja yolunu kendiniz çizmeniz dileðiyle...

Sayfa 1204/2714 ÝlkÝlk ... 2047041104115411941202120312041205120612141254130417042204 ... SonSon

Yer Ýmleri

Yer Ýmleri

Gönderi Kurallarý

• Yeni konu açamazsýnýz
  • Konulara cevap yazamazsýnýz
  • Yazýlara ek gönderemezsiniz
  • Yazýlarýnýzý deðiþtiremezsiniz
  •