Bu konuda daha önce yazýlarým olmuþtu.Türkiye'nin yapýsal reform olarak en acil ihtiyaçlarýndan bir tanesi eðitim reformu ,hukuk reformuyla birlikte en acil 2 tanesini oluþturuyor.Eðitim kalitesi son derece düþmüþ durumda,lise diplomasý alýp 4 iþlemi yapmaktan aciz kiþiler var,keza üniversitelerin eðitim kalitesi de çok düþmüþ durumda, odtü gibi birkaç üniversite hariç,diðer üniversitelerde çok yetersiz eðitim ve diploma alan gençler iþ bulamýyorlar,iþ dünyasý da bu durumdan çok þikayetçi.
Yapýlmasý gerekenler olarak;
- Önce ders müfredatlarý yeniden düzenlenmeli,bilimsel bir eðitim verilmeli
-Liselerde sýnýfta kalma ve ikmale kalma uygulamasýna geri dönülmeli ,2 sene üst üste sýnýfta kalanýn okulla iliþiði kesilmeli,
-Ýhtiyaca göre eðitim planlamasý yapýlmalý.Ýlkokulda temel eðitim sonrasý sýnav baþarýsýna göre yönlendirme yapýlmalý.En baþarýlýlar fen liselerine ,diðerleri ise ihtiyaç planlamasýna göre orta kademe meslek okullarýna veya düz liselere yönlendirilmeli.
-Üniversite giriþ sýnavlarý bir sýralama sýnavý deðil baþarý sýnavý olmalý,tercih edilen bölüme girebilmek için en azýndan 50/100 baþarý þartý aranmalý(orta öðrenimde sýnýf geçebilmek için her derste 50/100 karne notu gerekmesi gibi).Bu suretle "tabela üniversiteleri" tercih eden öðrenci olmayýp kapanacak,bu okullar uygulamaya yönelik meslek okullarýna dönüþtürülebilecek,iþ dünyasýnýn aradýðý "ara eleman" ihtiyacý karþýlanabilecektir.Diðer üniversiteler ise "araþtýrma üniversitesi" olarak teori aðýrlýklý bilimsel seviyesi yüksek eðitim kurumlarý olarak iþlev görebilecektir.
-Baþta Japonya,Güney Kore,Taiwan,Singapur,Hong Kong,Çin olmak üzere uzakdoðu ülkelerinin eðitim sistemleri oldukça baþarýlý,öðrencileri de oldukça zorluyorlar,küçük yaþlarda büyük rekabete sokuyorlar ama ülke olarak da meyvelerini topluyorlar,PISA sýnavlarýnda hep baþa güreþiyorlar.
Aþaðýda linkini verdiðim Almanya'nýn da eðitim sistemi oldukça baþarýlý.Orta eðitimde yaygýn olarak meslek okullarýna yer verdiklerinden sanayi üretiminde çok baþarýlýlar.Sýnavlarda en baþarýlý öðrenciler ise Akademik Lise (Gymnasium)'a yönlendirilip ,üniversite eðitimlerinden sonra Almanya ekonomisinde,bilim hayatýnda,teknoloji geliþtirmede ve sosyal hayatýnda kilit pozisyonlara gelerek,ülke refahýna yarattýklarý yüksek katma deðer ile katký veriyorlar.
https://www.itebs.com.tr/almanyada-egitim-sistemi
Yer Ýmleri