Originally Posted by
deniz43
-Net borç ödemelerine raðmen dýþ borcumuzda pek bir azalma yok,çünkü borçlarýmýz genellikle deðiþken faizli.Örneðin 5 yýllýk ABD Hazine tahvilinin þu andaki faizi %3.061,üzerine 850 puan CDS risk puaný da eklenince borçlanmanýn maliyeti %12 yi geçiyor.Ayrýca cari açýk kadar da borcumuz artýyor.
Yani borcu sadece çevirsek hiç net borç ödemesi yapmasak dýþ borcumuz üzerine binen çok yüksek faiz ile kabaracaktý,net borç ödemeleriyle dýþ borcumuz azalmasa da pek artmýyor.
Hazine ve Maliye Bakanlýðý, 30 Haziran tarihinde Türkiyenin Brüt Dýþ Borç Stokunu 31 Mart 2022 tarihi itibarýyla 451.169 milyar ABD Dolarý olarak açýklamýþtý.31 Aralýk itibariyle ise 442.492 milyar dolar idi.
-Türkiyenin dýþ borcunun gsyih'ya oraný kabaca %60 oranýnda,aslýnda bu makul bir oran,çok yüksek deðil ama sorun vadenin çok kýsa olmasý.1 yýl içinde ödenecek 182.434 milyar dolar toplam dýþ borcun %40.4'ü ki çok,çok yüksek bir oran.Ýkinci sorun da bu borç ödemesine muhtemelen 50 milyar dolar civarýnda cari açýk eklenecek.Ayrýca kredi notumuz yatýrým yapýlabilir seviyenin 5 kat altýnda,CDS risk puanýmýz 850 gibi aþýrý yüksek seviyelerde geziyor ve borcu çevirmeyi çok yüksek maliyetli, hale getiriyor ve merkez bankasýnýn piyasaya -altýn varlýðý haricinde- 90 milyar dolarý aþan döviz yükümlülüðü var,döviz talebine destek verecek nefesi, yok.Tablo bu.
Ama Türkiye'nin ekonomisindeki sorunlar çözülemez deðil,vakit alsa da , liyakat ve yetki sahiplerinin elinde çözülür.Ama daha önce de bir çok defa ifade ettim,artýk Türkiye ekonomisindeki sorunlar sadece ekonomik tedbirlerle çözülemez ,yapýsal reformlar yapýlmadan alýnan her karar kýsa süreli pansuman tedbirler olur.
Yaklaþan küresel ekonomik kriz öncesinde bizim ekonomi yönetiminin aldýðý bir tedbir göremiyorum.Yapýlan þeyler,kitapta yeri olmayan,genel kabul görmüþ ekonomik kuramlarla çatýþan,Türkiye ekonomisini deney tahtasýna çeviren kulaktan duyma kararlar.Bu nedenle küresel bir ekonomik krizden daha az deðil,daha çok etkilenmemiz bana göre daha yüksek ihtimal.
Yer Ýmleri