Originally Posted by
pilavli
Gelir daðýlýmý piramit þeklinde olmasý gerekirken kum saatine evrilmekte, yani tepede zengin bir kesim, aþaðýda yoksul bir kesim, orta direk ise eriyor. Bu durumda en zenginlere hitap eden mal ve hizmetleri üretenlerde hiç sýkýntý yokken orta gelire yönelik çalýþanlar orta gelirlilerle beraber sýkýntý çekiyor ve küçülüyor veya batýyor. Ülkenin büyük çoðunluðunun geliri maaþa dayalý, maaþlarýn da çok büyük bölümü 1-2 asgari ücret aralýðýnda, meslek/eðitim farketmezsizin.
Sizin örnek verdiðiniz büfeci batmamaya çalýþýrken zengin tatil yörelerinde veya turistlere yönelik yerlerde büfesi olanlar da paralarýný koyacak yer bulamýyor.
Dünyanýn birçok yerinde GSYH içerisinde ücretlerin oraný düþüyor. Türkiye'de zaten muazzam bir erime var ama ABD de de farklý deðil durum.
https://fred.stlouisfed.org/graph/?g=2Xa
Vahþi kapitalizm mi desem ne desem bilemedim.
Durum bu þekilde devam ederse baþta bizim gibi ülkeler olmak üzere uzun eðitim ve uzmanlýk elde edip düþük ücret verilmesinin sonucunda ortada örneðin spesifik týp uzmanlýklarý, bilimsel uzmanlýk vb iþlere ilgi düþer.
Tabi bu alanlarda kalan az kiþi de yüksek ücretler ve iyi yaþam koþullarý talep ederler .
Þimdilik geliþmiþ ülkeler hazýr yetiþmiþ uzman kiþileri ülkelerine transfer ederek dengeyi koruyorlar. Bizdeki durumu zaten hepimiz görüyoruz.
Tostçu, büfeciyle nasýl kalkýnýrýz bilemem.
Yazdýklarým kesinlikle yatýrým tavsiyesi degildir..Sadece kendi kiþisel görüþlerimdir...
Yer Ýmleri