ABD'de çekirdek enflasyon ile manþet enflasyon arasýndaki farkýn temel nedeni hizmet enflasyonunun yaygýn bir biçimde bütün kalemlere henüz yeni yansýmaya baþlamasý..
https://tradingeconomics.com/united-...me-price-index
ABD enflasyon sepetinde en yüksek aðýrlýk ,açýk ara kira fiyatlarý,%31 gibi çok yüksek bir aðýrlýða sahip.Buradaki durum þu.Ev fiyatlarýndaki yýllýk fiyat artýþý %21.2,bunun sahada kiralara yansýmasý %14(yeni yapýlan kontratlar).ABD enflasyon verisine yansýmasý ise kira kontratlarý sona erdikçe kabaca 1.5 yýl civarýnda yansýdýðý için henüz sadece %5.1.Ama enflasyon verisinde aylýk kira artýþlarýnda bir hýzlanma baþlamýþ durumda,sene baþýndaki aylýk %0.3-%0.4 artýþlar ,son 2 aydýr %0.6'lara çýkmýþ durumda,ama henüz enflasyon sepetine çok az yansýmýþ durumda.Fakat kira kontratlarýnýn süresi bittikçe yansýyacak
https://www.corelogic.com/intelligen...t-record-high/
Diðer hizmet sektörlerinde de sepete daha az ama benzer bir durum var.Daha önce yazmýþtým "Artýk kendisinin hizmet vermek için herhangi bir maliyet artýþý yaþamasa da ev kirasý,kullandýðý otomobilin benzin parasý,elektrik su doðalgaz,telefon,internet,gýda giyim kýsaca tüm yaþam masraflarý da arttýðý için,yaþam standardýný korumak için ;örneðin 1 berber, 1 hekim,1 tesisatçý,1 çocuk bakýcýsý,1 bahçývan ,kýsacasý hizmet sektöründeki herkes de kendi hizmet bedeline zam yapýyor.Herkes zam yapýnca hayat yine pahalanmýþ oluyor herkes kendi hizmet ücretine 1 tur daha zam yapýyor ve böylece sarmala giriyor.Bu sarmalý koparmak için öyle sýkýlýkta bir para politikasý uygulamak gerekiyor ki,herkes hizmet bedelini yükseltince artýk talep azalsýn,talep azalýnca da fiyat artýþlarý duraklamaya girsin.Bu yapýlmadýðý takdirde ABD'de enflasyon yükselmeye devam eder."
Bir diðer husus da 30 Haziran verisiyle ABD'de tarým üretici fiyatlarý %27 artmýþ durumda henüz bunun yarýsý bile enflasyon sepetine yansýmamýþ durumda.
Sonuç olarak ABD'nin bu yýl çift haneli enflasyon rakamlarýný göreceðim öngörümde bir deðiþiklik yok.Çekirdek enflasyon rakamý ile manþet enflasyon arasýndaki fark da yýl sonuna kadar manþet enflasyona yaklaþarak azalacaktýr.Yýlýn son çeyreðinde de gerek enerji gerekse tarým emtialarýnda yýlýn en yüksek fiyatlarýnýn görülmesini bekliyorum.




Alýntý yaparak yanýtla
Yer Ýmleri