Fed'in 25 baz puan daha faiz artýrýp,politika faizini %5.75'e yükseltip orada durmasýný bekliyorum.Ama Fed,piyasada bir faiz indirimi beklentisi oluþtuðunda,riskli varlýklara yönelim olduðu,varlýk fiyatlarýnýn þiþdiðini,þiþen varlýk fiyatlarýndan oluþan servet artýþýnýn ise tüketimi beslediðini,tüketim talebinin ise enflasyonu beslediðinin farkýna vardý ve Fed baþkaný Powell da 1 toplantýda bunun altýný çizdi.Dolayýsýyla Fed yeniden faiz artýrmaya niyetli olmasa da üyeleri üzerinden sözlü iletiþim yoluyla,piyasaya her an politika faizini yeniden artýrabilir gibi izlenim vermeye devam edecektir.Aksi takdirde finansal koþullar endeksi sürekli gevþek kalmaya devam ediyor ve enflasyon beklentilerini kýracak parasal sýkýlaþma bir türlü gerçekleþmiyor.
Ama Fed'in politika faizinden farklý olarak ABD Hazine tahvil faizlerinde %7'li rakamlar görülme ihtimali var.Çünkü hem Çin politik nedenlerden tahvil fortföyünü düzenli azaltýyor,Japonya'nýn para politikasýnda deðiþiklikle japonlarýn da portföyü azaltma ihtimali var,ayrýca Fed her ay bilançosunu 95 milyar dolar küçültüyor,itfasý gelen hazine tahvillerinin yerine yenisini almýyor.Ayrýca bütçe açýðýný kapatmak için ABD Hazinesinin de yüklü bir borçlanma takvimi var, tahvil arzýnda hatýrý saylý bir artýþ olacak,talep ayný oranda artmayacaðý için tahvillerin getirisinin artarak daha çok talep çekmesi beklenebilir.Bütün bunlar ABD tahvil faizinin %7'leri görmesine neden olabilir.
Altuð Özaslan da aþaðýdaki tahmini yapmýþ,benim öngörülerimin de benzer þekilde olduðunu söyleyebilirim:
https://twitter.com/altugozaslan/sta...16870045806729
Yer Ýmleri