https://www.cumhuriyet.com.tr/ekonom...larini-2153558
MIT ekonomi profesörü Daron Acemoðlu:
-"Özgürlükler kýsýtlanýyor. Türkiye'nin geleceðini iyice karanlýk gören en parlak gençler yurtdýþýna gitmeye baþladý. Az insan giderse problem yok ama sayý bu kadar çok olunca bu bir çöküþe yol açar ve Türkiye bunun eþiðinde."
-Türkiye'deki sanayi sistemi bozuk; verimli deðil, üretkenliði düþük. Þirketler yeterince üretmiyor çünkü verimli çalýþmýyorlar. Neden üretmiyorlar? Çünkü kurumlar bozuk, çünkü teknolojiyi doðru kullanmýyorlar; çünkü teknolojiye yeterince yatýrým yapmýyorlar; insan kaynaklarý iyi deðil çünkü yine kurumlar bozuk, eðitim sistemi bozuk... Yani tamamen sistem problemi var ve bu sistemden asgari ücretle çýkmak mümkün deðil. Asgari ücret çözüm deðil!
Türkiye krizden çýkmak için Bakan Mehmet Þimþek yönetiminde bir program yürütüyor; enflasyonla mücadele ediliyor. Nasýl deðerlendiriyorsunuz gidiþatý?
"Ben önemli bir geliþme görmüyorum açýkcasý. Herkes gibi ben de umutlu olmak istiyorum ama hâlâ çok büyük bir umut yok içimde. Zaten enflasyon bu düzeye çýktýktan sonra indirmek çok zor ama bir tek enflasyonu düþürüp Türkiye ekonomisin düzelteceðiz diye bir þey de yok. Çok daha derin problemleri var Türkiye'nin... Az önce de bahsettiðim gibi sistem problemi. Türkiye'nin geliþmek için artýk önünde çok ufak bir pencere kaldý ama bunlarý kaçýracaðýz gibi duruyor. Þu anda bir tek faizleri artýrýp yurtdýþýndan bir iki bankadan kaynak getirip bu yapýlmaz.
-"Türkiye teknolojiyi doðru kullanmýyor, bir kere yatýrýmda çok geride; aðýrlýklý yatýrýmlar inþaat sektörüne gidiyor ama daha kötüsü kalifeye eleman yok. Lise altý eðitimi olanlar teknolojiyi kullanmakta zorlanýyorlar. Ýþ yine doðru seçime geliyor. Doðru teknoloji olsa onlar da kullanýr; bahçývanýn, iþçinin, elektrikçinin kullanacaðý teknolojiler de var. Ayrýca politik nedenlerden dolayý özgürlüðün kýsýtlanmasý nedeniyle Türkiye'nin geleceði artýk iyice karanlýk görüldüðü için en parlak gençler yurtdýþýna gitmeye baþladý. Az insan giderse problem yok ama sayý bu kadar çok olunca bir çöküþe yol açar ve Türkiye bunun eþiðinde."

Alýntý yaparak yanýtla

Yer Ýmleri