Yorum:Moody's in talep kaynaklý enflasyon tespiti doðru ,ona katýlýrým ama olaya uzaktan baktýklarý için avrupa ve amerika gibi ücret artýþlarýna baðlamalarý yanlýþ.Reel olarak eriyen ve TÜÝK'in gsyih hesaplarýnda bile bu durum görülen, ücretlerin talep enflasyonu yaratmasý mümkün deðil.Peki talebi ne yaratýyor :
-Kara para;yani uyuþturucu,fuhuþ,silah ticareti,insan kaçakçýlýðý, buradan elde edilen kazançlar yurt dýþýndan Türkiyeye sokuluyor,aklanýp tüketim üzerinden talep enflasyonu ve dýþ ticaret açýðý yaratýyor.
Yurt içinde de ayný iþlere ilaveten organize suç örgütleri haraç,yaðma,þantaj ,yasa dýþý kumar ile kara para kazançlarý elde ediyorlar
https://www.mahfiegilmez.com/2023/11...-mafya-ve.html
Mahfi Eðilmez,"Ödemeler dengesindeki net hata ve noksan kalemi yani nereden geldiði ve nereye gittiði bilinmeyen paralarýn yazýldýðý kalem, 2022 yýlýnda yaklaþýk 26 milyar dolar fazla vermiþti. Bu miktar 5 " 6 milyar dolar olsa anket hatalarý, ihracatçýnýn dýþarýda tuttuðu paralar, zaman farklýlýðý nedeniyle henüz yurda getirilip hesaplara girmemiþ paralar diyerek açýklamak mümkün olabilirdi. Ama 26 milyar dolar, söz konusu yýlýn cari açýðýnýn (49,1 milyar dolar) yarýsýndan fazlasý olduðundan bu açýklamalarýn ötesinde bir þeyler olduðunu tahmin etmek için kâhin olmaya gerek yok. Bu konular hiç araþtýrýlmadý, bilerek, isteyerek zamanýn, üzerini örtmesine terk edildi. Oysa bu konu mesela kara para, uyuþturucu ticareti incelemesi gibi araþtýrmalara konu edilmeliydi.
Son dönemlerde yakalanan uyuþturucular, yapýlan baskýnlar, ortaya çýkarýlan mafya iliþkileri Türkiye'nin bir süredir tam anlamýyla bir uyuþturucu " kara para " mafya aðýnýn içine düþtüðünü ortaya koyuyor" yazmýþ
Dýþarýdan gelen ve içeride oluþan "kara para" kazancý için yýllýk 125-150 milyar dolarlýk rakamlar sosyal medyada telaffuz ediliyor.
-Ekonominin en az %30'nýn kayýt dýþý olduðu tahmin ediliyor.
https://www.cnnturk.com/ekonomi/gene...konomi-itirafi
350 milyar dolar civarýnda tahmin edilen kayýt dýþý ekonomiden elde edilen gelirler de tüketim harcamalarý yoluyla enflasyonu ve dýþ ticaret açýðýný besliyor.
-Rant gelirleri,gayrýmenkul alým satým kazançlarýndan borsa kazançlarýna kadar birçok kazanç vergilendirilmiyor,buralardan elde edilen kazançlar da tüketim harcamalarý üzerinden talep enflasyonunu ve dýþ ticaret açýðýný besliyor..
-Gayet iddialý ifade ediyorum.18 yasýný bitiren herkes ,elde ettiði kazancý yýl sonunda beyan edip vergisini ödeme düzenine geçilmeden,istisnasýz her türlü kazanç vergilendirilmeden ,avrupada amerikada olduðu gibi, ev otomobil satýn alýmý dahil her türlü harcamada paranýn kaynaðý sorulmadýkça ve o kazancýn vergisinin ödenip ödenmediði kontrol edilmedikçe, "kara para" kazançlarý ve "kayýt dýþý ekonomi" nin kanallarý týkanmadýkça,ne talep enflasyonunu, ne de dýþ ticaret açýðýný düþürebilirsiniz.Satýn alma gücü erimiþ ücretlilerin bir nefeslik kalmýþ canýný ,boðazýný daha da sýkarak enflasyonu düþürebileceðini sanmak akýl dýþýdýr, zulümdür.
Yer Ýmleri