Originally Posted by
deniz43
2024 yýlýnda 11.089 trilyon TL'lik bir merkezi yönetim harcamasý planlanmýþ.Nerelere yapýlacaðý yukarýdaki tabloda gösteriliyor.
Kemal Derviþ döneminde gsyih'nýn %6.5 oranýnda faiz dýþý fazla veriliyordu IMF programýnda.Þimdiki rakamlarla:
gsyih:42 trilyon TL OVP'da tahmin edilmiþ
42*0.065:2.73 trilyon TL oluyor.faiz giderleri 1.25 trilyon TL tahmin edildiði için
2.73-1.25:1.48 trilyon TL,[B]yaklaþýk 1.5 trilyon TL, bütçe fazlasý verilmesi hedeflenebilir.[/B]plandaki 2.7 trilyon TL bütçe açýðýný 1.5 trilyon TL fazlaya çevirmek için için bütçe harcamalarýný 2-2.5 trilyon TL kýsarken, vergilendirilmeyen kesimlerden de alýnacak vergilerle 4.2 trilyon TL ye tamamlayacak þekilde hedeflenen faiz dýþý fazlaya ulaþýlabilir
Ben ilk bakýþta kabaca 2 trilyon TL civarýnda bütçe harcamalarýndan kesilebilecek kalemler gördüm.KÝT'ler,kamu bankalarý,mal ve hizmet alýmlarý(680 milyar tl),transfer harcamalarý(4267 milyar tl)kar amacý gütmeyen kuruluþlar,hazine yardýmlarý(1195 milyar tl)hane halký ve iþletmelere yapýlan yardýmlar(464 milyar TL),yurtdýþýna yapýlan yardýmlar,mahalli idarelere yardýmlar gibi....Ayrýca ayrýlan 215 milyar TL'lik yedek ödenek de hiç kullanýlmamalý.
plandaki 2.7 trilyon TL bütçe açýðýný 1.5 trilyon TL fazlaya çevirmek için için bütçe harcamalarýný 2-2.5 trilyon TL kýsarken ,önceki sayfada yazdýðým kazançlarý vergilendirilmeyen kesimlerden de 4.2 trilyon TL ye tamamlayacak þekilde ilave vergi geliri elde edilmeli.
Yer Ýmleri