ytd..
Son düzenleme : deniz43; 08-01-2025 saat: 18:19.
Bugün okuduðum en trajikomik cümle þuydu.
Fransa Dýþiþleri Bakaný Jean-Noël Barrot ise buna yanýt olarak "Avrupa Birliði, kim olursa olsunlar, dünyadaki diðer uluslarýn, birlik sýnýrlarýna saldýrmasýna izin vermeyecek" dedi.
Almanya Baþbakaný Olaf Scholz da "Sýnýrlarýn dokunulmazlýðý ilkesi her ülke için geçerlidir... Ýster çok küçük, ister çok güçlü olsun" dedi.
Olasý bir saldýrýyý Avrupa Birliði'nin önleyebilmesiyse güç. Birliðin kolektif bir savunma kapasitesi bulunmadýðý gibi, 27 üye devletin çoðu ABD liderliðindeki NATO ittifakýnýn bir parçasý.
https://www.bbc.com/turkce/articles/cwy4y6n82wyo
Tapatalk kullanarak iPhone aracýlýðýyla gönderildi
https://www.cnbc.com/2025/01/08/fed-...uary-2025.html
Fed officials are worried about the inflation impacts from Trump's policies, minutes show
Federal Reserve officials at their December meeting expressed concern about inflation and the impact that President-elect Donald Trump’s policies could have on efforts to reduce it.
The policymakers said they will move more slowly on interest rate cuts due to the uncertainty, minutes of the meeting showed Wednesday.
The minutes included at least four mentions about the impact that changes in immigration and trade policy could have on the U.S. economy.
"Almost all participants judged that upside risks to the inflation outlook had increased " the minutes said. " reasons for this judgment, participants cited recent stronger-than-expected readings on inflation and the likely effects of potential changes in trade and immigration policy"
Thursday January 09 2025 Actual Previous Consensus
04:30 AM
CN
Inflation Rate YoY DEC 0.1% 0.2% 0.1%
CN
Inflation Rate MoM DEC 0.0% -0.6% 0%
CN
PPI YoY DEC -2.3% -2.5% -2.3%
https://www.paraanaliz.com/2025/duny...apti-g-103289/
Milei Arjantin için ne yaptý?
2023'te Arjantin ölüyordu!
- Merkez Bankasý'nýn 12 milyar dolar borcu vardý
- Yoksulluk oraný %50'ydi
Enflasyon %7.500'dü
Sonra Javier Milei Baþkan oldu.
11 ay içinde, þimdiye kadarki en büyük ekonomik dönüþümü gerçekleþtirdi.
Nasýl mý? ¦
Milei Aralýk 2023'te göreve geldiðinde Arjantin çöküyordu:
- Aralýk ayýnýn ilk yarýsýnda enflasyon %7,500'dü
GSYÝH önceki on yýla göre %15 azaldý
Merkez bankasý rezervleri: eksi 12 milyar dolardý
Neredeyse halkýn %50'si yoksulluk içindeydi..
Hükümetin mali durumu tam bir çöküþ içindeydi:
%152ik devasa bir mali açýk (%5 hazine, %10 merkez bankasý).
Merkez bankasýnýn parasal tabanýn 4 katý deðerinde faiz getiren yükümlülükleri vardý: Bu borçlarýn vadesi geldiðinde para arzýný bir gecede beþ katýna çýkarabilirlerdi.
lk ayý olan Ocak ayýnda imkansýzý baþardý:
Arjantin 113 yýl sonra ilk kez gerçek mali dengeye ulaþtý.
Açýk vermediði diðer 10 yýl? Borçlarýný ödemiyorlardý.
11 ay içinde, þimdiye kadarki en büyük ekonomik dönüþümü gerçekleþtirdi.
Nasýl mý?
Milei devlet harcamalarý hakkýnda derin bir þey anlamýþtý:
Gerçek vergi yükü vatandaþlarýn vergi olarak ödedikleri deðildir.
Devlet aygýtýnýn toplam büyüklüðüdür.
Devlet tarafýndan harcanan her peso, üretken vatandaþlardan alýnan bir pesodur.
Ýlk ayý olan Ocak ayýnda imkansýzý baþardý:
Arjantin 113 yýl sonra ilk kez gerçek mali dengeye ulaþtý.
Toptan eþya enflasyonu: 54'ten aylýk %2'ye düþtü
- Çekirdek parasal enflasyon: Aylýk %0,2'ye düþtü
Yoksulluk: 57'den %46'ya geriledi
GSYÝH: Aralýk seviyelerine yükseldi
Reel ücretler: Enflasyonun üzerinde büyüme
Milei bunu saf mali disiplinle yaptý.
https://www.ekonomim.com/ekonomi/dez...-haberi-792205
Dezenflasyon yýlýnda tüketim ithalatý patladý!
Türkiye'nin tüketim mallarý ithalatý geçen yýl yüzde 14,3 artýþla 54,4 milyar dolara ulaþarak tüm zamanlarýn en yüksek seviyesine çýktý. Toplam ithalattan aldýðý pay ise yüzde 16'ya dayandý.
Son 2 yýlda üretim faaliyetlerindeki bozulmaya döviz kurunun baskýlanmasý da eþlik edince ithalatýn cazibesi arttý, tüketim malý ithalatý rekor kýrdý.
Tüketimdeki yüksek iþtah üretime yansýmýyor. Merkez Bankasý'nýn verilerine göre, imalat sanayiinde kapasite kullaným oraný Aralýk 2024'te yüzde 75,8'e düþtü. TÜÝK'in açýkladýðý Sanayi Üretim Endeksi'ne göre de, Ekim 2024'te üretimdeki daralma yýllýk yüzde 3,1'i buldu. Sanayinin röntgenini çeken en kapsamlý veri setlerinden biri olarak kabul edilen ÝSO Türkiye Ýmalat PMI da Aralýk 2024'te kýsmen iyileþse de eþik deðer olan 50'nin altýnda kaldý, 49,1 olarak gerçekleþti. Veriler, 2024'ün son ayýnda üretim ve yeni sipariþlerin yaygýn bir þekilde yavaþladýðýna iþaret ederken, 10 sektörün 7'sinde üretim yavaþladý, en sert düþüþ ise giyim ve deri ürünlerinde gerçekleþti.
Yer Ýmleri