Ben nacizane borsada sorunun enflasyon muhasebesinden ziyade faizlerin yüksek olmasýný görüyorum.. faizler ilk önce degerlemeleri vuruyor eðer gelecek 3 yýlda paramý sadece faize koyup 2 katýna cikarabileceksem bu su demek aslýnda benim 3 fk nin üzerinde fiyatlanan þirketi almamýn pek anlamý yok þirket verdigim parayi mesela 6 yýlda kazaniyor bu parayý faiz bana 3 yýlda veriyor ( çok kaba taslak) 2. Olarak faizlerin yüksek olmasý dýþ kaynaða mahkum þirketlerimiz üzerine müthiþ finansman gideri yüklüyor... 3. Olarak da faizlerin yüksek olduðundan tüketici davranýþlarý deðiþiyor insanlar harcama yapmiyor þirketlerin cirosu darbe alýyor... gerçi bizde servet transferi nedeniyle gayrimenkul satýmý araç satimi rekorlar kýrmaya baþladý çünkü belli bir kesimin elinde olan paranýn faizi gayet güzel kazandýrmaya baþladý son olarak piyasadaki para faize park ettiðinden borsada hacimler fiyatlamamar da bozuluyor patron satýþý oluyor mesela patron diyor ki ben faizden kazanacaðým parayý þirket ortaklýðýnda kazanamam iyisi mi biraz ortaklik hissesi satayým bu þirketten kazanacaðýmýz çok fazlasýný zaten faizden alýrým...
Enf. Muhasebesi ise aslinda þirketlerin fiktif olarak yazdýklarý karýn enflasyon dikkate alýndýðýnda zarar olduðunu göstermesi açýsýndan aslýnda þirketlerin lehine çünkü þirketin bir de vergi ödemesinin önüne geçiyor... mesela biz akbankin bilançosunu ykbank in bilançosunu holdinglerin bilanvodunda enflasyondan arýndýrýlmýþ þekilde görüyoruz buradan bankanýn zarar ettiði görülüyor ama banka kendi bilancosuna e.m. uygulayamadigindan bir de fiktif nominal karýnýn üzerinden vergi ödüyor.. hu ise aslýnda sermayenin kamuya verilmesi niteliði taþýyor... yatirimci ise sadece kar hanesinde pozitif rakam gördüðü için seviniyor malesef
tuncay turþucu aziz serinin yayýnlarýnda halen iþleri güzel devam eden sektörlere yer veriyor ancak takip ettigim kadarýyla hakan bey daha çok temettü hjssekerinden oluþan daha sabit bir portfoye sahip ... ben de çok birsey bilmediðimden Riski bölmek için yüzde 28 altýn yuzde36 abd fonu yuzde36 bist gidiyorum ama bistte þu dönemde faizle yarisabilecek bilancolar gelene kadar sadece lot arttýrmaya odaklaniyirum beklentim yok ... perakende Bankacilik saðlýk teknoloji inþaat Ulaþtýrma Bankacilik gibi temel sektörlerin büyük þirketlerine bakýyorum ama mesela örnek vereyim baktýðým bir saglik þirketi 2 milyar esas faaliyet kar etmiþ ama finansman gideri de o kadar onu düþünce 100m karý kalýyor þirketin fk si oluyor 35 falan ... simdi bunu bir umut finansallari düzelir sonuçta satis yapýyor yeni ihracat anlaþmalarý yapýyor diye tutuyorum ama bakýldýðýnda bu para durum duzelene kadar faizde de tutulabilir ben neden þirketin borcuna ortak oluyorum da diyor insan ... görüþlerim kesinlikle ytd.. zaten bugün abd piyasalarý da karýþtý benimki daha çok bireysel emeklilik gibi dusunulen ve oldukci küçük bir portföy kesinlikle emsal alýnmasý uygun degil
Son düzenleme : HATAKE; 27-01-2025 saat: 18:26.
yazdýklarým tamamen kiþisel yorumlarým olup hiçbir þekilde yatýrým tavsiyesi deðildir ... sizi mutlu edecek ninja yolunu kendiniz çizmeniz dileðiyle...
Yer Ýmleri