tüpraþýn olumsuzuna raðmen ben son çeyrek in iyi geleceðine inanýyorum.
Elektrik tarafýnýn verimin azalmasý tabloyu çok etkilemez.
En çok olumsuz etki maalesef tüpraþtan, ne kadar zarar gelir bilmiyorum ama negatif gelecek diye bekleniyor.
ama buna raðmen 2019 yýlýnda kendi faaliyet karýyla o sorunu aþacak diye tahmin ediyorum.
4. çeyre kar tahmini,
Tüpraþ:123 mil
Aygaz:119 mil.
Brent petrol fiyatlarý Eylül ayý sonundaki 60,04$/varilden Aralýk ayý sonunda 66,7$/varile yükselmiþtir. Bu nedenle Tüpraþ'ýn stoklardan olumlu etkilenmesi ve stok karý kaydetmesi beklenirken, bu durumun rafineri marjlarýna olumlu katký saðlamasý öngörülmüþtür. Ayrýca son çeyrekte RUP yatýrýmý kaynaklý yatýrýmlarýn yeniden deðerlemesine baðlý Tüpraþ'ýn vergi geliri kaydetmesi beklenmektedir. Diðer taraftan, rafineri marjlarý son çeyrekte çok zayýf seyretmiþ ve bu durum Tüpraþ'ýn karlýlýðýný olumsuz etkilemiþtir. Aygaz'da ise operasyonel karlýlýðýn görece olumlu seyretmesi, stok geliri ve Tüpraþ'ýn bir önceki çeyrekteki zarar rakamýna karþýn bu çeyrekte net dönem karý açýklama beklentisinin etkisiyle (Aygaz Tüpraþ'ta %10,2 dolaylý paya sahip), bir önceki çeyreðe göre daha iyi bir net dönem karý açýklayacaðý öngörülmüþtür. Ziraat Yat.
2019 yýlý kar tahmini:
Aygaz 275 mil
Tüpraþ:1033 mil.
Oyak Yat.
https://www.oyakyatirim.com.tr/Repor...u-20200123.pdf
Bu tahminlere katýlmýyorum, ama seviniyorum.
Çünkü bence tüpraþ kar açýklamasý zor, muhtemelen zarar veya sembolik kar.
Ama Aygaz ýn beklentisinin 275 tahmin edilmesine, üstelik tüpraþtan 100 mln destek alarak bu 275 in oluþmasýna sevindim.
Bence , tüpraþtan 100 mln katký gelmeden 300 civarý kar gelebilir aygaz da.
bu doðrultuda, 275 bekleyip ( tüpraþ 100 desteðine raðmen) tüpraþ desteði olmadan 300 civarý bir kar gelirse, oyak yatýrým direkt AL verir herhalde.
Bu da benim hayalim:-))
Tüpraþý yýllardýr takip ederim Aygazý 2003 ten beri. Tüpraþ hep süpriz olmuþtur. Ne söylesem yalan...![]()
Ak yatýrým da son çeyreði 98 mln kar tahmininde bulunmuþ son çeyrek için.
Yani toplamda tahmin ettiðim 300 civarý (297) ný gören bir kurum çýktý. Ayný kurum Tüpraþýn son çeyreðini de 45 mln zarar tahminin de bulunmuþ.
Demekki benim tahminim gibi, tüpraþ tan zarar gelmesine raðmen aygaz 300 civarý net kar edebilir...
Böyle gerçekleþirse bence yýlý çok baþarýlý kapatmýþ olur.
son 2-3 gündür BGC Partners aracýlýðýyla yatýrým ve emeklilik fonlarý (tahminim) yýl sonu bilançosu iyi gelmeyecek varsayýmýyla ve diðer sektörlere bilhassa bankacýlýk tarafýna kayarken bazý hisseleri azaltma tercihinde bulundular muhtemelen.
Aygaz da bunlardan nasibini aldý ve son 3 günde hiç alým yapmadan tek taraflý 652 bin lot net satýþ yaptý BGC Partners.
Gerçi koç grubu hisseleri genel olarak kötüydü ve Aygaz da bu havadan etkilendi gibi.
Pozitif beklentilerimizi artýk haftaya býrakýyoruz.
Yer Ýmleri