https://www.akyatirim.com.tr/apps/PD...d.aspx?ID=4652
aygaz ve tüpraþý da içeren bir rapor.
https://www.akyatirim.com.tr/apps/PD...d.aspx?ID=4652
aygaz ve tüpraþý da içeren bir rapor.
Aygaz ýn faliyet alaný Finans deðil. Finans þirketi çok azýnlýk hisselerinin Aygaz kapsamýna alýnmasý da anlamsýz. Çok alengiririli iþler
Bu finans þirketi hisselerini Holding e devredip karþýlýðýnda faliyet alaný Ýle ilgili grubun diðer elektrik ile enerji þirketlerinin hisselerini almasý doðru iþ okur. Mesela Mevcut iþtiraki olan elektrik þirketinin diðer hisselerini devarabilir alabilir
Þu ana kadar yayýnlanan araþtýrma ve tahmin raporlarýnda ( 6 ayrý ciddi kurum- ak, garanti, ykb, oyak, ziraat ve bgc partners) Aygaz ýn son çeyreði için ;
1-cirolar birbirine yakýn olup ortalamasý 2,6 mlyr civarýnda
2-Favök-ebitda yani esas faaliyet karý yine birbirine çok daha fazla yakýn ve 160 mln civarýnda
3- Net kar rakamý ise birbirinden çok farklý ( tüpraþtan gelecek rakam çok farklý öngörüldüðü için) 80-120 aralýðýnda yani 90 civarý
Görüyoruz.
Tüpraþ ýn zarar açýklama ihtimali net karý farklýlaþtýrýyor.
Bgc partners ýn ( fon ve yabancýlar ýn satýþ yaptýðý kurum) son 3 gündür hissede tek baþýna satýcý olmasýný da, yayýnladýðý ( ilk yayýnlayan kurum) kendi raporunda hem tüpraþý hem de aygaz ý piyasa tahmin ortalamasýndan yukarýda tahmin etmiþti, ama izleyen günlerde diðer kurumlardan gelen tahminlerin daha aþaðýda olduðunu görünce aygaz portföyünü azaltmayý etrcih etti, ve 3 gün boyunca ekranda neredeyse tek satýcýydý)
Aslýnda bir þirket için esas olan kendi esas faaliyet karý ama nihayetinde net kar piyasa da daha çok konuþuluyor doðal olarak.
Bu durumda 2019 yýlýný, tüpraþýn dramatik kötü performansýna raðmen 300 mln ( +- %5) net karla kapatacak gibiyiz.
Koç grubunun bu yýl, yurt içi faaliyetleriyle olumlu sonuç gösteren tek þirketi aygaz, yurt dýþýný dikkate aldýðýmýzda ihracat sayesinde otomotiv biraz öne çýkýyor.
Grubun genel olarak ekonomiye paralel olarak ve önceki yýllara göre düþük performans göstermesi ve tüpraþ ýn kötü yýlý Aygaz a da fren yaptýrýyor.
Bu da bizim yatýrýmcý olarak dönemsel talihsizliðimiz.
Ben yine de, bilançoyla birlikte aygaz ýn güzel yukarý ivmelenme yapacaðýný, yeni yýlýn ilk çeyreðinin de geçen yýla göre çok daha iyi geçeceðini görebildiðimiz için, 2020 beklentisiyle ve borsadaki pozitif havayla hak ettiði seviyelere çýkacaðýna inanýyorum.
Koç grubu hisseleri ve tüpraþta esen kötü fýrtýnaya direnemedi maalesef.
Hacim yok ama, son 5 gündür BGC parners üzerinden verilen mallar, citibank yabancýdan çýkmaya baþladý.
Tüpraþta satýþ yapan yabancý yatýrýmcý, zannediyor ki Aygaz da, zarar edecek ve kötü açýklayacak.
Tekrar desteðe geri geldik maalesef. Artýk bilançoyu görmekten baþka çaremiz kalmadý:-((
Korona virusu petrolu vuruyor, düþen petrol nedeniyle stok tutan Tüpraþa ve dolaysýyla Aygaza fena çarpýyor. Ya sabýr demek gerek þu panik ortamýna. Inþallah þu hastalýk çok yayýlmadan tedavisi bulunurda, fazla can kaybý olmaz..
Bu akþam akdeniz pazarýnda yani türkiyede de Þubat boyunca geçerli olacak lpg fiyatlarý Sonatrach tarafýndan açýklandý.
Hatýrlarsanýz ocak ayý boyunca fiyat , önceki aya göre 25 dolar yukarýda idi ve karlý bir ocak ayý yaþadý yine Aygaz.
Þubat için geçerli olan ve bu akþam açýklanan fiyatlar ise;
Propan 107 dolar/ ton düþüþ, bütan 10 dolar/ton artýþ, ortalama formülasyona göre, (70-30 karýþým) 25 dolar düþüþ.
Son 1 haftadýr , korona virüs riski dolayýsýyla düþen petrol fþyatlarý lpg yi de kýsmen etkilemiþ oldu.
Ancak, aygaz için ilginç ve güzel olan þey, son dönemlerde finansal rapor dipnotlarýndan gördüðümüz kadarýyla 107 dolar düþüþ olan propane ürününde sürekli önemli miktarlarda, ( genelde 20 bin yon) fiyat düþüþlerine karþý hedge yapýyorlar.Bu da olasý düþüþlere karþý zarar önleyici bir uygulama.
Yýllýk bilanço açýklandýðýnda, yine finansal dipnotlarda muhtemelen bunu görüp teyid edebilirsek, öyle bir durumda, yeni yýlýn ilk çeyreði de baþarýlý geçiyor anlamýný çýkarabiliriz.
Þahsen ben, tüpraþta beklenen kötü 2019 bilançosuna raðmen, Aygaz da sermayesine yakýn bir yýllýk kar bekliyorum hala. Daha da önemlisi , yeni yýlýn ilk çeyreði de iyi gidiyor gibi. Bunu ancak nisan ayýnda görebileceðiz tabi.
Þayet 2020 ilk çeyrekte beklediðim gibi pozitif geçerse, son 4 çeyrekte istikrarlýbir þekilde faaliyet karýný düzenli olarak iyileþtiriyor anlamýna gelecektir ki, bu da F/K oranýný da hayli aþaðýya çekecek.
Ayrýca, Aygaz bu yýl verebileceði en yüksek temettüyü vermeye çalýþmak zorunda kalacak, çünkü holdingin diðer çoðu þirketinde temettü yok ya da sýnýrlý olacak. Bu da aygaz yatýrýmcýsý açýsýndan iyi bir geliþme olur .
Özetle tüpraþ 2019 da iyi olmasa bile Aygaz var...
Merakla son çeyrek bilançoyu bekliyorum.
Bugünlerde yabancýlar, tüpraþ iliþkisine bakarak yoðun satýcý olsa da, bilanço açýklandýktan sonra aygaz ýn kendi karýný ve faaliyet petformansýný gördüðünde, satmak yerine dönüp almayý tercih edebilirler.
Umarým...
Benim 2019 yýllýk kar beklentim sermayesi kadar deðil fakat 200 milyon TL. bekliyorum, beklentim tüpraþýn bu yýllýkta zarar getireceði yönünde aksine kar getirirse bu aygazýn karlýlýðýný abcd.nin beklentisine çýkartabilir.
Birde þirketin ayrýca kargoda büyüme planlarý var, aygaz bayilerine ciddi sinerji yaratacak kargo nakliye daðýtým iþi ilk etapta bilançolara pozitif yansýmasa dahi bengaldeþ planlarýnýn yanýnda bu iþ þirkete; piyasadaki kurumsal talep yönünden dikkat çekebilir.
Aygaz özelinde benim çözümleyemediðim þirket mevcut sermaye büyüklüðüne göre tahtadaki iþlemleri çok sýð, malý alanlar paket etmiþ bir kenara çekilmiþ, düzenli temettü ödediðinden dolayý herkes memnun vaziyette olsa gerek diye düþünmeden edemiyorum.
Temettü daðýtým oranýnýn yüksek olacaðýný elde ettiði net kardan fazlasýný geçmiþ yýl kar yedeklerinden karþýlayarak daðýtacaðýný düþünüyorum, geçtiðimiz yýl yanýlmýyorsam 12 þubatta finansal tablolar açýklanmýþtý.
Takaslar hiç ilgimi çekmiyor, çünkü buna bakýp geleceði yorumlamak kolay iþ deðil.
Merhabalar
Temettucu ve Koç hastasi bir kisi olarak az da olsa Aygaz da elimde tutuyorum arttirmayi dusunuyorum zamanla.
Eregli tupras ford aselsan petkim hisseleri var.Zamanla aselsan ve Petkim i kademeli vurucam;)
Uzun vadede Eregli Tupras ve Ford Aygaz tutmayi dusunuyorum hisse bazinda.
Aygaz la ilgili temel bilgilerinize muhtacim.Ýlgiyle takip edecegim bu baþligi....
Yer Ýmleri