Arkadaþlar bir þey sormak istiyorum.
Aygazýn Son 6 yýlýn bilançosunu incelediðimde öz kaynaklarýnýn hiç artmadýðýný görüyorum.
Bu durumu nasýl deðerlendiriyorsunuz? Özellikle abcd görüþlerini bildirirse sevinirim.
“Finans piyasasýnda, türev iþlemleri (vob, forex) kitle imha silahlarýdýr.” -mustican
"Akýllý kimdir? Herkesten öðrenen. Kuvvetli kimdir? Hýrslarýný yenen. Zengin kimdir? Halinden memnun olan."
Bir kaç sebebi var bu gözleminizin (son 6 yýla baktýðýmýzda):
1-Öncelikle koç grubu þirketleri kazandýklarý parayý daðýtýrlar, yani temettü verirler, böylece kar kadar özkaynak artarken daðýtýlan temettü kadar özkaynak düþer yani özkaynak artýþ hýzý azalýr,
2-Diðer yandan, aktifinde bulunan finansal duran varlýklarýn deðerlemeleri sonucu oluþan farklar, gelir tablosuna kar olarak yansýmaz da, özkaynaklar grubu altýnda deðer deðiþikliði olarak yer alýrlar
3- 2 no lu grubu irdelediðimizde, yeniden deðerlemeden kaynaklý deðer artýþý pozitif ( + 200 mln TL iken), özkaynak yöntemiyle deðerlenen yatýrýmlardan kaynaklanan negatif( -200 mln civarý) kalemler oluþuyor.
4-yukarýdaki 2 ve 3 nolu baþlýðýn detaylarý ise, Elektrik iþtiraki olan entek firmasýnýn yatýrým yýllarýnda zarar etmesi ve yeniden deðerlemenin negatif oluþmasý, KFS (YKB ye iþtirak eden þirket) þirketi dolayýsýyla ise pozitif yeniden deðer kalemi oluþmasý...
Biraz teknik oldu ama siz þöyle bakýn olaya;
-bedelli Sermaye artýrýmý yapýlmadýðý , faaliyet karlarý mümkün olduðunca daðýtýldýðý, iþtirak edilen þirketlerin ve þirketin kendi varlýklarýnýn yeniden deðerlemeleri +- birbirine yakýn olduðu için, özkaynak tutarý yani hissemiz açýsýndan defter deðerini hesap ettiðimiz tutar genelde ayný kalmýþ. Bunun þirket deðerlemesiyle genellikle ilgisi olmaz zaten.
-Gerçek þirket deðeri , satýldýðýnda ortaya çýkar.
Bu arada, ben düþen petrol fiyatlarýndan ilk çeyrekte Aygaz ýn olumsuz etkilenmediðini, 50 mln tl taþýnmaz satýþ karý, 13 mln KFS iþtirak karý da dikkate alýndýðýnda (tüpraþ tan zarar gelecek olmasýna ve entek in geçen yýldan daha az katký saðlamasýna raðmen) bilhassa ebitda yani faaliyet karýný olumsuz görmüyorum.
Ama 2. çeyrek için ayný þeyi söyleyemeyeceðim maalesef. 10 güne bilanço gelir diye tahmin ediyorum.
Tüpraþ þirketin ayaðýna çelme takýyor görünen o....
KFS hisseleri alýnmasý gereksizdi. Aygaz finans þirketi deðil. Ayrýca pasif bir varlýk.
KFS hisselerini holding devredip karþýlýðýnda “Entek Elektrik Üretimi A.Þ” hisseleri alýnmasý daha iyi olur.
Hatt pasif bir varlýk olan düþük miktardaki “Enerji Yatýrýmlarý Aþ” hisselerini de holding le entek karþýlýðýnda swap yapabilir
Bu günlerde aracý kurumlarýn ilk çeyrek kar tahminleri yayýnlanmaya baþladý.
Þu ana kadar 3 kurum gördüm,
Unlu
Yapý kredi
Ak yatýrým
Her 3 ü de þirketin negatif faaliyet karý 40 mln eksi ( ebitda) ile ilk çeyreði kapatacaðýný, türaþtan gelecek 230 civarý zarar ile 300 mln civarý çeyrek net zarar açýklayacaðýný tahmin ediyorlar.
Ancak, tahminlerinde hepsi düþen lpg fiyatlarý dolayýsýyla ve mart ayý satýþ düþüklüðü etkisiyle negatif ebitda çýkacaðýný varsaymýþlar,
Ocak ayýnda lpg fiyatlarý 35 dolar yukarýda , þubat ayý 20 dolar martta 65 dolar aþaðýda, yani ilk çeyrek fiyat hareketleri yataya yakýn seyretti.
Ayrýca þirket kýsmen bütan ürününde düþüþe karþý hedge yapýyor ( 20 bin ton) , 3 aylýk miktar satýþ rakamýna gelince ise , satýþlarýn ilk çeyrekte hissedilir bir daralma olmadýðýný sektör raporlarýndan görebiliyoruz.
Yani ilk çeyrek faaliyet zararýný açýklamak çok zor, tüpraþtan dolayý nette zarara geçmesini hepimiz bekliyorduk ama ebitda zararý tahminleri !!!! Ýlginç
Nisan ayýndan itibaren yani 2. Çeyrek pek iyi gitmiyor, hem fiyat düþüþleri hem de satýþ düþüleri ama ilk çeyrek tahminleri umarým doðru deðildir.
Diðer yandan, 63 mln taþýnmazve kfs temettü karý da ayrýca var.
Merakla bekliyoruz.
Çok sessiz baslik ya aygaz hissesi sadece koc ta mi var;)
Güven en büyük deðerdir.
Yazdýklarým yatýrým tavsiyesi içermez.Yatýrým tavsiyesi verecek yetkinlikte deðilim.
"Memleketim varsa ben de varým."
Bazý aracý kurumlarýn AYGAZ için 1. çeyrek kar tahminleri aþaðýdaki gibidir.
En düþük kar tahmininde bulunan aracý kurumlardan biri Ak Yatýrým olup, 302 milyon TL zarar tahmininde bulunmuþ.
*FOREKS ANKETÝ-AYGAZ'IN 2020 YILI 1.ÇEYREK ZARARININ 256 MÝLYON TL OLMASI BEKLENÝYOR(2019 1Ç 10,1 MÝLYON TL)
https://www.paraborsa.net/i/2020-1-c...iraat-yatirim/
Bu da Ak Yatýrým tahmini.
Capture.jpg
8 mayýsta ilk çeyrek bilanço açýklanacak. Bu bilançoya göre de yönünü belirleyecek.
“Finans piyasasýnda, türev iþlemleri (vob, forex) kitle imha silahlarýdýr.” -mustican
"Akýllý kimdir? Herkesten öðrenen. Kuvvetli kimdir? Hýrslarýný yenen. Zengin kimdir? Halinden memnun olan."
Yer Ýmleri