1 isc 1 oy 1 is b 4 oy 1 is a 20 hakka sahipse is a ve is b ye sermaye sabit tutularak kaðýt iç edilmiþ vaziyette. Bu iþde baþka bi iþ var. Sadece oy hakký deðil bence. Bir tarafta 4 milyar 499 milyon 970 bin lot luk isc diðer tarafta 29 binlik is b ve binlik is a. Ýlk baþa sermaye 1 milyon ise 30 bini is a ve b idi.150 bin kat sermaye artýrýmýndan mahrum kalmýþ bir is a ve is b ile karþý karþýyayýz diyemez miyiz?
A ve B hisselerine bölünmelerde C hissesinden verilmiþ. Þuan 1 adet A hissesi olanýn çok miktarda C hissesi olmasý lazým bankanýn kuruluþundan beri elinde varsa eðer. C lerinde kendi içinde bölünmesi ve Temettüleriylede C hissesi aldýðýný varsayarsak. (Tam doðru olurmu bilmiyorum ama Vakýflar genel müdürlüðünde 1 adet A hissesi var, ama 912.621 adet C hissesi var. ) Vakýflar genel müdürlüðünde kimse hisse alayým satayým diye iþlem yapamayacaðýna göre bu hisse bankanýn ilk kurulduðu zamanlardan olabilir. Tekrar ediyorum. Sadece tahmin ve yorum. Vakýflardaki hisseden yola çýkarak.
Tabi bu noktada ne zamanki is a ve is b hissesi elinde olan miktar kadar verilen bedelli veya bedelsiz hisseler infal edilmeli. Ortada büyük bir haksýzlýk var belli. Adamlarýn iþine gelmiþ sanki. Ve iþ a ve iþ b sanki þiþe holding milli resunans iþ finansal grubu vs. Baya bi söz hakký var. Bu iþ burda kalmaz. Ama kimse tam birþey bilmiyor sanki, benim gibi. Çünkü olay arap saçýna dönmüþ.
Beyler iskuru anladýk daðýtýlabilir karýn %10 unu alamýyorlar. Peki is a ve is b? Mesela 1960 yýlýnda daðýtýlabilirin karýn ne kadarýný alýyordu? Veya genel kurulda biþeye karar vermek için çok mu üstün oy hakký var? Varsa ne kadar? Ýs a ve is b nin gerçek maðdurluðu ne? Yýllarca alamadýklarý isc tertipler midir ? Öyleyse 1 lot baþý almalarý gereken nedir lot baþý? Þimdi 4 lot b 20 lot a tertip alabilir ama ilk baþta zaten kurulurken sermaye 1 milyon iken 970 bin c tertip var. Benim dedemin 1 lot is b si var 100 tl olsun. Senin deden bu 100 tl ile 200 lot isc almýþsa daha ilk sermaye 10 milyona çýktýðýnda benim dedemde 40 lot isc + 1 lot isb olurken senin dedende 2000 lot isc oluyor. Körüklü kazýk baþtan girmiþ a ve b tertip hissesine diyemez miyiz? Bundan baþka farký ne? Ýmtiyazý ne bu a ve b nin?
Sermaye 4500 milyon olunca benim dedede azýcuk aldýðý isclerini saymayayým 18 bin isc + 1 lot isb oluyor, senin dedende 90 bin isc! Kim daha karlý?
Yer Ýmleri