Ekledklerme br tranz varsa onuda yazablrsnz .Cevaplamak n burda olacam..
Ekledklerme br tranz varsa onuda yazablrsnz .Cevaplamak n burda olacam..
BU NASIL HALLEDLECEK?
Cumhurbakan Tayyip Erdoann son aklamalar ve MHPnin de yaplacak hukuk deiiklie destek vereceini aklamas zerine, CHPnin Bankasnda bulunan Atatrke ait hisseleri artk eskisi gibi rahata kontrol altnda bulundurmasnn pek mmkn olmayaca grlyor
htimalleri ve yaplmas gerekenleri maddeler halinde sralayaym:
* CHPye den, Siyas Partiler Kanununun koyduu ticaret ve bankaclk yapma yasana uymas ve Meclisten kacak olan hisselerin Hazineye devredilmesi kanununu beklemeden, senelerden buyana bu kanuna aykr ekilde devam ettirdii bankaclk hevesine son vermesi, bankann ynetim kuruluna temsilci gndermekten vazgeip hisseler zerindeki kontrol yetkisini kendiliinden Hazineye yahut bir baka kurulua devretmesidir
*Ama, CHPnin bu ekilde hareket edeceini beklemek tam bir safdillik olacak ve hisselerin kontrol kartlacak kanun ile Hazineye devredilecektir
* Hisselerin vasiyete dayanan kuru mlkiyetini elinde bulunduran CHPnin bu hisseler zerindeki kontrol yetkisinin elinden kanunla alnmas eitli tartmalar yaratabilecei iin, bence ncelikle yaplmas gereken, 12 Haziran 1933te ahsa zel olarak kartlan ve vasiyetnamenin de temelini tekil eden 2307 sayl kanunun zerinde almaktr.
* Bankasndaki Atatrkn hisselerinden elde edilen gelirlerin sahipleri Trk Tarih ve Trk Dil Kurumlar olduu ve bu ite vasiyet gerei havaleci konumunda bulunan CHPnin temsiline de yaplacak deiiklikten sonra artk gerek kalmayaca iin ynetim kurulundaki drt CHPli yenin yerine bundan byle Tarih ve Dil kurumlarnn belirleyecei ikier ye de getirilebilir.
*Ve, asl mesele: Son gnlerdeki tartmalar memleketin en nemli kurulularndan olan Trkiye Bankasnn hisse sistemi deil, Atatrkn bankadaki hisselerinin kontrol hakkndadr ve alnaca sylenen yeni kararlar ile bankann bana bir i gelecei eklindeki dnceler yanltr. stelik, Atatrke ait hisselerin CHPnin kontrolnden kmas aslnda sadece CHPyi deil, ynetim kurulunda parti temsilcilerinin bulunmasndan son senelerde gittike artan bir sknt hissetmeye balam olan Bankasn da rahatlatacaktr.
" borsann srr rakamlarla gelecei birletirmektir "
Bir de sanki isve falan buras, yaplamaz edilemez denmesi komik kayor. Ayrca brakn kanun deiikliini mevcut kstlamalar sebebiyle Atatrk hisselerinin gzetim ve denetim yetkisini gerei gibi yerine getirmedii ve vasiyete aykr uygulamaya gz yumduu iin dahi CHPdeki Atatrk hisselerine geici kayym atasalar armam. Emin olun CHPnin buna verebilecek yant dahi olmaz.
Diyelim ki hazineye gemedi Trk Ticaret kanunda deiiklik yapar kurucular ve imtiyazli hisselerin temett hakkn verir ve isbank ve itiraklerinin den de direk pay alma yolunu aacaklarn konusunda erdogan in mesaj net arkadalar iecam dan da pay almak zere alyor demesi nemli yani ie soda anadolu cam Trakya Cam ve dier tm istiraklerinden senetlerinin hazine pay ayr tutulacak temetty nasl isbank a veriyorsa chp hissesine de deme yapacak imdiki dzen de ise temett ler isbank a deniyor ama chp hissesine deme yaplmyor yani isbankin ie payn dan %66 oranindan % 28 pay chp ve hazine ksm ayrlp temett direk Trk Dil Kurumu ve tarih kurumuna gidecek yanls varsa dzeltin ben byle anladm
Isbank in ie hissesindeki sermayesi 2.250 milyon isbank in pay %66 si 1.488 milyon dan chp ye den pay %28 lik ksm 416 milyon hisse chp veya hazine olarak ayrlacak diye tahmin ediyorum
ECAM'n Cuma akam KAP'a bildirdii finansal sonularna gre nc eyrek haslat ise yzde 62 artla 4.3 milyar lira olarak gerekleti.
iecam hisseleri ilk ilemlerde yzde 4 primle almasnn ardndan saat 1035'te yzde 1.5 ykselile 4.84 liradan ilem gryor. BIST-100 endeksi ise yzde 0.8 artda.
iecam'n faaliyet raporunda yer alan deerlendirmede, EBITDA marjnda kademeli iyilemenin srd belirtilerek, "Dokuzuncu ay sonu itibaryla konsolide EBITDA marjmz yzde 39 orannda gerekleti. 2018 Eyll ay sonu itibaryla 4.3 milyon TL seviyesindeki konsolide EBITDA hacmine ulald" denildi.
iecam'n marjlarna destek veren itiraki Soda Sanayi'nin nc eyrek net kr yzde 400'n zerinde artla 840 milyon lira olmutu.
Ocak–Eyll 2018 dneminde yurtii ve yurtdndaki kurulularnda 3.7 milyon ton cam reten iecam Topluluu'nun soda retimi ise 1.8 milyon tona ulat.
Cumhurbakan Erdoan, Bankas’nda CHP’nin temsil ettii Atatrk hisselerinin Hazine’ye devredilmesini istemi sonra da iecam’daki Bankas itiraklerine dikkat ekmiti.
Erdoan, konuyla ilgili adm atacaklarn kesin olarak belirtirken, “CHP direnebilir. Neye direniyorsun? Direnmek niye olur? Bir eyi hak etmeyen direnir. Senin maln, mlknse niye direneceksin? Yani, kendilerinin mal mlk olmadna inanyorlar, onun iin direnmenin yollarn aryorlar” dedi.
CHP’nin bir siyasi parti olarak ticari faaliyette bulunamayacan, bunun anayasada da yazdn syleyen cumhurbakan, laf iecam’daki Bankas itiraklerine de getirdi: “Dolayl olarak bu nereye gidiyor? Onlara (CHP) da gidiyor. Yani, ie Cam’daki Bankas itiraklerinden de ayn ekilde Hazine’ye gelmesi gereken pay var. Bunlarn zerinde alacaz.”
Bu iin en dorusunu bu yasa meclise gelince greceiz.Anladm bizimde tahminlerimizin tesinde farkl eyler olacak.
Yer mleri