IFC, Sanko Holding'e 150 milyon dolara kadar destek saðlýyor
25/12/2023 0600
IFC, Türkiye'nin depremden etkilenen illerinde istihdam yaratýlmasýna, sürdürülebilir büyümenin desteklenmesine ve rekabet gücünün artýrýlmasýna yardýmcý olmak amacýyla, kendi hesabýndan saðladýðý finansmaný mobilize finansmanla birleþtirerek, önde gelen yerel sanayi grubu Sanko Holding'e (Sanko) 150 milyon dolara kadar destek saðlýyor.
IFC'den konu ile ilgili yapýlan açýklamada, "Sanko, genellikle Þubat depremlerinden en çok etkilenen Gaziantep'te faaliyet göstermektedir. Ayný zamanda bölgenin en büyük iþvereni olup, yaklaþýk 15,000 çalýþana sahiptir. IFC'nin yatýrýmý, yeni yeþil bina sertifikalý üretim tesislerinin inþasý ve hasarlý altyapýnýn yeniden inþasý da dahil olmak üzere, Sanko'nun sürdürülebilirliðini, rekabetçiliðini ve enerji verimliliðini artýrmasýna yardýmcý olmak önem arz etmektedir ve hali hazýrda kýt olan uzun vadeli finansman saðlayacaktýr." denildi.
Açýklamada þu bilgiler verildi:
"IFC'nin finansmaný, IFC'nin kendi hesabýndan 115 milyon dolar ve geliþmekte olan pazarlarda iklimle baðlantýlý zorluklarý ele almaya odaklanan küresel etki varlýk yöneticisi Finance in Motion'ýn mobilizasyonundan 35 milyon dolardan oluþuyor. Finansman, yeþil kredi ve deprem müdahale finansmanýný birleþtiriyor.
IFC'nin finansmanýnýn yaklaþýk 1,400 doðrudan ve 4,000 dolaylý iþ yaratmasý bekleniyor. Bu, depremlerin etkilerini aþmak için yapýlan koordineli bir Dünya Bankasý Grubu çabasýnýn bir parçasýdýr. IFC, iki yýl içinde yaklaþýk 1 milyar dolarý aþmayý hedefleyerek, yardým ve yeniden inþa çabalarýný desteklemek amacýyla finans, üretim ve altyapý sektörlerinde uzun vadeli özel ortaklarý aracýlýðýyla fonlama saðlamayý amaçlamaktadýr."
Sanko Yönetim Kurulu Baþkaný Adil Sani Konukoðlu, “IFC 1989'da gerçekleþen ilk anlaþmadan bu yana devam eden uzun soluklu ortaklýðýmýzý pekiþtiren yeni bir baþarýlý iþlemin tamamlandýðýný duyurmaktan büyük memnuniyet duyuyoruz. Türkiye'deki ilk müþterilerinden biri olmakla da ayrýca gururluyuz. Bu Yeþil Kredi, her iki kurumun da sürdürülebilir büyümeyi destekleme konusundaki kararlýlýklarýný ortaya koymakla birlikte, döngüsel bir ekonomi modeline geçiþimizi hýzlandýracaktýr. Memleketimizde yaþanan iki yýkýcý depremin ardýndan IFC'nin desteði bölgesel toparlanmaya anlamlý katký saðlayacak. Sürdürülebilirlik yolculuðumuzla birlikte daha nice baþarýlara imza atmayý sabýrsýzlýkla bekliyoruz” dedi.
IFC'nin finansmaný, Sanko Holding’in üç ayrý üretim þirketine tahsis edilecek; Yeþil sertifikalý bir iplik fabrikasý ve geri dönüþ tesisini inþa edecek olan Sanko Tekstil; ambalaj malzemeleri için yeþil sertifikalý bir üretim tesisi kuracak olan Süper Film; ve enerji verimliliði iyileþtirmeleri yapacak, yenilenebilir enerji kaynaklarýný ve alternatif yakýtlarý artýracak olan çimento üreticisi Çimko.
IFC Türkiye ve Orta Asya Direktörü Wiebke Schloemer, "IFC'nin uzun vadeli ortaðýmýz Sanko Holding'e yaptýðý yatýrým, bölgenin ekonomik dayanýklýlýðýný, depremden kurtarma ve yeniden inþa çabalarýný güçlendirmeye yardýmcý olacak. Bu ayný zamanda Sanko Holding'e, karbon ayak izini azaltmak ve ihracatý artýrmak için sürdürülebilirlik odaklý ürün yenilikleri geliþtirme ve ülkeye çok ihtiyaç duyulan döviz giriþini saðlama konusunda güç verecek." diye konuþtu.
IFC, Türkiye'de özel sektör geliþimini 50 yýlý aþkýn bir süredir desteklemekte olup, yalnýzca son on yýlda neredeyse 11 milyar dolarlýk yatýrým yapmýþtýr. Türkiye, IFC'nin küreseldeki en büyük üçüncü yatýrým yapmýþ olduðu ülkedir ve 2023 Kasým itibariyle taahhüt edilmiþ bir portföyü yaklaþýk olarak 4.9 milyar dolardýr.
Foreks Haber Merkezi ( haber@foreks.com)
Foreks
Metals Market
Montel News
Foreks Twitter

00
Alýntý yaparak yanýtla

Yer Ýmleri