Þu anda 15 üye var 45 ziyaretçi, var,emlak topikleri,faiz topikleri boþ, bilmem anlatabildim mi arkadaþlar))))))) 90 lý yýllar geldi ,millet maaþý alýr almaz döviz almak için büfelere kuyumculara koþardý.
Þu anda 15 üye var 45 ziyaretçi, var,emlak topikleri,faiz topikleri boþ, bilmem anlatabildim mi arkadaþlar))))))) 90 lý yýllar geldi ,millet maaþý alýr almaz döviz almak için büfelere kuyumculara koþardý.
TL'deki kayýplarýn maliyeti çok yüksek olabilir!
Yazar: Þenay Þerefoðlu
Döviz kurlarý bugün de yeni rekor seviyelere yükseldi ve USD/TRY 4,09’u da aþtý. Geliþen ülke kurlarýnda ruble, ABD’nin uyguladýðý yaptýrýmlar nedeni ile sert kayýplar veriyor ve diðer kurlarda TL’de olduðu gibi rekor düþüþler yaþanmýyor.
TL’de neden bu kadar sert düþüþler yaþanýyor? Bu sorunun cevabý çok fazla ve maalesef ki iç dinamikler TL için olumsuz, ancak dikkat çekmek istediðimiz ayrý bir nokta var.
TL’deki düþüþ ihracatý cazip gösterebilir, ancak rakamlar da gösteriyor ki ülkemizde ithalat oraný çok daha fazla ve bugün bu seviyelerde ticaret yapan kiþi/þirketlerin ne kadar yüksek oranda maliyet ödediklerini düþünürsek hem kiþisel kazanç hem ülke geliri anlamýnda çok ciddi düþüþler yaþanýyor. Kurda bugün itibariyle düþüþ baþlasa dahi bu sert ataklarýn, maliyetlerin telafisi uzun zaman alacak. Bu durum da TL’de deðer kaybýna neden olan etkenlerin tekrar yükselmesine neden olacak.
Görülmemiþ seviyelere çýkan döviz kurlarýndaki ataklar aralýksýz devam ediyor ve TCMB’nin bu noktada yapacaðý faiz artýrýmý hamlesinin de belirgin bir etkisinin olmasýný beklemiyoruz, çünkü mevcut kayýplar enflasyona ve cari açýða yine olumsuz yansýyor, devamýnda da yine enflasyon ve cari açýktaki artýþ TL’de düþüþe neden olacak. Bu çözülemeyen döngüde TCMB’nin alacaðý aksiyon sýnýrlý olmakla kalacak.
Kur daha ne kadar çýkar? sorusuna böyle bir belirsizlikte ve yaratacaðý etkileri gördükçe bir seviye vermek doðru olmayacaktýr. Asýl önemli olan kurdaki artýþýn bizlere maliyeti ne olacak? Bu sorunun cevabý ise maalesef ki çok çok fazla olacak!
bir halt olacaðý yok.
Oyyy oyyy oy ! hemen Dolar acayip gidiyor hemi de petrol , TÜÝK in iþi cidden zor olacak , istediði miktar PÝNPON topunu enflasyon hesabýna katsýn, bu sefer %12 den aþaðý enflasyonu bulamaz diyeyim ben size...![]()
Brent Petrol Vadeli Ýþlemleri - Haz 2018 (LCOM8)
70,03 +1,38 +2,01%
bir halt olacaðý yok.
Yer Ýmleri