Çok basit olarak forumdaþlarýn da anlayabileceði þekilde þöyle anlayatým.
Þimdi demir-çelik satan bir toptancý var. Bu toptancý ayný zamanda 50-60 adet büyük ölçekli ihracatçýya hizmet veriyor ama 2000-3000 adette mahalle arasý demir doðramacý ile çalýþýyor. Her iki grubun da cirosu denk olsun.
Þimdi demir doðramacý ahmet usta toptancýya gittiðinde toptancý diyor ki, demirin kilosu 1.18TL ama KDV istemezsen sana 1.14TL'den veririm hem de 1 ay vade yaparým. Fatura istersen 1.18TL (KDV dahil) ve nakit ödeyeceksin.
Ferforjeci, demir doðramacý Ahmet Mehmet usta zaten sattýðý ev balkonuna, pencereye , ferforjeye fatura kesmiyor ki. Heme balýklama atlýyor. Malý faturasýz alýyor. Böyle 2000-3000 irili ufalý ahmet mehmet usta düþünün.
Toptancý daha sonra ihracatçýya gidiyor, diyor ki elimde 5000 ton çelik var , sen benden 1000 ton alýyorsun ama istersen ben sana 5000 ton fatura kesebilirim. KDV olarak ta %3 ödeyeceksin. Ama faturada %18 gözükecek, bunu malýn fiyatýna yedireceðiz.....
Umarým anlatabildim.
Bu örneði basit olduðu için verdim ama çok daha nitelikli ve türevli bir þekilde kurgulanabilecek senaryolar var. Yanlýþ anlaþýlmasýn ben sistemin açýklarýný göstermek için bu senaryolarý dile getiriyorum. (Bu illaki demir olmaz yükte hafif pahada aðýr ve tevkifatsýz olan her türlü yaygýn meta burada kullanýlabilir)

Yer Ýmleri