Bugun biraz hareketlendi ama haþq bist te göee ucuz kaldý kannatindeyim
Mi A1 cihazýmdan Tapatalk kullanýlarak gönderildi
Bütün sektörler durmuþ olsa da tarým ve gýda üretimi devam ediyor. Bu sektörlerde çalýþanlara sokaða çýkma yasaðý da yok. Tarýmsal üretim ve gýda için gübre mutlak gerekli. Bagfas yola devam edecek inþallah.
Bandýrma limanýndaki gemiler...
Ne kadarý BAGFS ile ilgili bilemiyorum..
https://www.marinetraffic.com/en/ais...40.369/zoom:14
Bugün tavan görüyoruz çok þükür....
Bagfas'in Kur riski üzerine....
Herkesin malumu: Bagfas'in yýlsonu bilançosunda 765 milyon TL pozisyon açýðý var... Teknik olarak kurun %10 yükselmesi Bagfas'in 76 milyon zarar yazmasý demek..
Granül CAN fabrikasýnýn EURO cinsi kredisi, yurtdisi saticilara borclar ve Tahkimde n alýnan 24.5 milyon euro cezanin uzun vadeli borçlarda takip edilmesinden kaynaklanýyor.
Teknik olarak 765 milyonluk pozisyon açýðý olsa da gerçek pozisyon açýðý daha düþük:
Bilanço tekniði olarak stok'da bulanan mamul-yarý mamuller kur riski hesaplamasýna dahil olmuyor. Oysa Bagfas'in stoklarý, kimyasal gübreler dolara göre fiyatlandigi için kur riski taþýyor.
Doviz yükselince stoklarýn deðeri yükseliyor. Keza, döviz düþünce stoklar deðer kaybediyor.
Bu nedenlerle Bagfas'in stoklarýný döviz pozisyonun hesaplamasýnda finansal bir varlýk olarak mantýken görebiliriz.
Bagfas'in stoklarýný da hesaba dahil ettiðimizde Bagfas'in gerçekte döviz pozisyon açýðýnýn 765-207=558 milyon olduðu görülecektir.
Bagfaþ, döviz pozisyonu için hedge mekanizmasý kullanmamaktadýr. Bunun temel dayanaðý alýþlarýnýn da satýþlarýnýn da dövize dayalý olmasýdýr.
100 dolara aliyor-mal ediyor, 120 dolara satýyor: 20 dolar brut kar ediyor...
Temel yaklaþým bu... Pratikte olan da bu..
Peki...
Son beþ yýlda Bagfas'in özkaynaklarý niye nerdeyse sýfýrladý? 444 milyon ozkaynaktan aslinda tahahhuktan ibaret olan 415 milyonluk ertelenmiþ vergiyi çýkarýrsanýz 29 milyon kalýr... (Bagfas'in özkaynaklarýnýn üzerinde ayrýca duracagim)
Görünürdeki sebebimiz kur zararlarý...
Asýl sebep ise son 5 yýldaki hem eski hem de yeni fabrikanýn üretim kayýplarý...
Eski fabrika ve yeni fabrikada birlikte kesintisiz üretim yapýlabilmesi her seyi deðiþtirecek... Ortada kur riskinin esamesi de kalmayacak...
Herkese saygýlar....
Eski fabrikanýn %90 a yakýn modernizasyonun tamamlandýðý söyleniyor, yatýrýmcý iliþkileri tarafýndan, ben 2019 faaliyet raporuna bir gece göz attým ama oraný Görememiþtim
Yer Ýmleri