bilançolarýnda mevsimsellik olan hisselerde eðer bir çeyrek anormal bir artýþ varsa o büyük bir ihtimalle alýnmýþ olan bir yeni ihaleden kaynaklanmýþ olabilir...bu tür artýþlarý tüm çeyreklere kaydýrabilmek baþarý olur ama çoðu sefer bu gerçekleþmez...boya sektörü bildiðiniz gibi inþaat sektörü ile doðrudan baðlantýlýdýr..inþaat sektörü canlanmadan (ki bunun gerçekleþmesi için de faizlerin %10-15 lere inmesi gerekiyor ) boya sektörünün canlanmasý çok zor...
marshall geçmiþte alýp sattýðým hisseydi ...tabi geçmiþte dediðim en az 5-6 yýl önce...o vakitler çok sýðdýr ve belli bir tekniðe göre hareket ederdi...þimdilerde ise alým için hiç takip etmediðim için durumu nedir bilmiyorum...
ben tüm ky dostlara baþarýlar diliyorum...
ALLAH ým bana doðruyu doðru, yanlýþý da yanlýþ olarak göster ve bana doðru ile amel etmeyi nasip et
Bol þanslar keko Hocam
Yine mi ihale sevkiyat haberi gelecek...
ALE-L21 cihazýmdan hisse.net mobile app kullanarak gönderildi.
Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, kiþisel görüþlere dayanmaktadýr. "ASLA YATIRIM TAVSÝYESÝ DEÐÝLDÝR "
ALLAH ým bana doðruyu doðru, yanlýþý da yanlýþ olarak göster ve bana doðru ile amel etmeyi nasip et
Tarýmda kullanýlan gübre miktarýnýn düþmesi birim alandan alýnan verimin de düþmesine neden olacaktýr. Ülkemizde toprak ve bitki için gerekli olan azot, fosfor ve potasyum miktarlarýnýn ülke olarak sadece yarýsýný kullanmaktayýz."
Gübre: Tarýmsal üretim sonucu topraktan eksilen bitki besin maddelerini tekrar topraða kazandýran ve topraðýn verim gücünü artýran maddelerdir.
Hýzla artan ülkemiz nüfusu ve gýda maddeleri gereksinimindeki artýþ ve kiþi baþýna düþen ekilebilir alanlarýn azalmasý, birim alandan daha fazla bitkisel üretimi gerektirdiðinden gübrelerin bugün olduðu gibi gelecekte de sürdürülebilir tarýmýn en önemli girdilerinden biri olmasý kaçýnýlmazdýr.
Bugün birçok ülkenin, uzun vadeli çýkarlarýný dikkate alarak, ihtiyaçlarý veya ham madde kaynaklarýna göre gübrelerden en üst düzeyde fayda saðlanabilmesi için; bitki istekleri, iklim, toprak yapýsý, toprak pH’sý ve vejetasyon dönemini dikkate alarak doðru bitkide, doðru yerde, doðru zamanda, doðru gübreyi kullanmasý gerekmektedir.
Günümüz þartlarýnda gübre ve bitki besini kullanmadan, birim alandan daha fazla ürün elde etmek teknik olarak mümkün deðildir. Bitkilerini iyi besleyen ülkeler hayvan ve insanlarýný da iyi beslemektedir.
Türkiye’de son 5-6 yýlda tarýmda kullanýlan gübre tüketim miktarlarýna baktýðýmýzda, 2015 yýlýnda 5,5 milyon ton 2016 yýlýnda tarýmda kullanýlan gübrenin KDV’sinin sýfýrlanmasý nedeni ile 6,7 milyon ton, 2017 yýlýnda 6.3 milyon ton gübre kullanýlmýþtýr. 2018 yýlýnda ise yaklaþýk 5,3-5,5 milyon ton arasýnda gübre tüketildiðini tahmin etmekteyiz.
Tükettiðimiz gübrelerin yaklaþýk 1/3’ünü ve gübre hammaddelerinin yaklaþýk %95’ini ithal etmemiz nedeniyle gübre fiyatlarý döviz kurlarýna baðlýdýr. Taban ve nitratlý gübrelerde katký maddesi olarak kullanýlan kireç taþý, kil ve dolamit haricinde gübre üretiminde kullanýlan girdiler tamamen ithal olarak getirtmekteyiz. Azotlu gübrelerin hammaddesi doðalgazdýr. Ülkemizde çýkarýlan doðalgaz miktarý ülke tüketiminin sadece yüzde 1’i seviyesindedir. Taban gübrelerinin hammaddesi ise fosfattýr. Fosfat kayasý Kuzey Afrika ülkelerinden ithal edilmektedir. Her ne kadar Mardin Mazýdað’da fosfat yataklarý bulunsa da rezervi yeterli deðil.
Gübre ithalatýnda kullanýlan para birimi dolardýr. 2018 yýlý ilk 8 ayýnda Türk Lirasý dolar karþýsýnda yaklaþýk yüzde 70 deðer kaybetti. Sadece Aðustos ayýnda Türk Lirasý dolar karþýsýnda yüzde 35 deðer kaybýna uðramýþtýr.
Unutmamak gerekir ki kullanýlan gübre miktarýnýn düþmesi birim alandan alýnan verimin de düþmesine neden olacaktýr. Ülkemizde toprak ve bitki için gerekli olan azot, fosfor ve potasyum miktarlarýnýn ülke olarak sadece yarýsýný kullanmaktayýz.
Kaliteli bitkisel üretim için NPK dýþýnda, leonardit, organik gübre, hümik asit, toz kükürt, çinko, bor, gibi toprak düzenleyiciler uygun miktar ve zamanda kullanmakla üretim arttýrýlabilir.
Bugün Hollanda’da tarým alanýnda hektara 550 kg, Almanya’da 235 kg, Yunanistan’da 190 kg saf NPK (15-15-15) kullanýlýrken, ülkemizde sadece 95 kg saf NPK kullanýlmaktadýr.
Ülkemizde toplam 7 üretici firma ile faaliyet gösteren yurtiçi kimyevi gübre sektörünün toplam üretim kapasitesi 5,7 milyon ton düzeyindedir.
Çizelge-1. Gübre (TL / Ton) Fiyatlarý
Not: AS= Amonyum Sülfat,DAP= 18-46,NP= Taban Gübresi (20-20),NPK= Taban Gübresi (15-15-15) TL olarak verilen rakamlar gübrenin üreticiyeTON olarak satýþ fiyatlarýdýr (Bölgelere göre deðiþiklik olabilir.)
Döviz kurlarýndaki artýþ yetmiyormuþ gibi, Tarým ve Orman Bakanlýðýnýn çýkardýðý DNA barkot ve karekod uygulamasýnýn bedeli yine üreticilere çýkartýlmýþtýr. Bu uygulamayla gübrelerde ton baþýna en az 50-55 TL, sadece karekod uygulanmasý halinde ton baþýna 15-20 TL, arttýrýlmýþ oldu.
Çizelge-1. de görüleceði gibi üreticinin en önemli girdilerinden gübre maliyetleri 2018 yýlýnýn Aðustos ayý içerisinde dolar kuru 7 lira civarýna gelince, gübre fiyatlarý % 142 ile % 152 arasýnda artýþ göstermiþtir. Tabi yalnýz gübre deðil buna mazot, tohum, tarým ilacý gibi diðer girdilerinde fiyatlarý yükselmiþtir.2018 yýlý Eylül ve Ekim aylarýnda (Hububatlarýn ekim zamanlarý)gübre fiyatlarý hep % 100 ün üzerinde seyretmiþtir. Bu dönemde birçok üretici tarlasýna gübreyi ya atamamýþ ya da kullanacaðý miktarýn yarýsýný kullanmýþtýr. Kasým-Aralýk aylarýnda dolar kuru 5,5 -5,4 seviyelerine indiðinde tablodan da görüleceði üzere fiyatlarda kayda deðer bir düþme olmamýþtýr.
2018 yýlýnýn sonlarýnda hububat ekimleri tamamlanmýþ, maalesef gübre fiyatlarý yüzünden gübre kullaným oraný çok düþerek firmalarýn elinde stok kalmýþtýr.
Ülkemizde mart baþýndan itibaren ekimler baþlayacaðý için Ocak-Þubat aylarýnda gübre kullanýmý yok denecek seviyededir. Dolar kuru 2019 yýlý ocak ayý sonlarýnda 5,35 olmasýna raðmen gübre fiyatlarýnda az da olsa bir düþme söz konusudur.(% 10-15 ) Þu bilinmelidir ki gübre fiyatlarý Þubat ayý sonu-Mart ayý baþlarýnda tekrar artacaðýný tahmin etmekteyiz.
Üreticimizi 2019 yýlý Mart ayý itibariyle zor günler bekliyor denilebilir.
Çizelge-2. Ülkemizde Kimyevi Gübre Tüketimi
Kaynak: Tarým ve Orman Bakanlýðý,*ZMO tahminidir.
Çizelge-3. Ülkemizde Kimyevi Gübre Üretimi
Kaynak: Tarým ve Orman Bakanlýðý,*ZMO tahminidir.
Çizelge-4. Türkiye’de Gübre Tüketimi (ton)
Kaynak: Tarým ve Orman Bakanlýðý
Çizelge-5. Türkiye’de Gübre Üretimi (ton)
Kaynak: Tarým ve Orman Bakanlýðý
http://www.zmo.org.tr/genel/bizden_d...&tipi=5&sube=0
Yer Ýmleri