döviz bundan sonraki süreçte ya aþaðý inecek yada yatayda kalacaktýr diye düþünüyorum...hele ki FED in faiz indirmeye baþladýðý bir vakitte bunun olmamasý için bir neden göremiyorum..o yüzden de firmalarýn bu süreçte tl yerine döviz ile borçlanmalarý bence daha mantýklý...çünkü dövizin faiz oraný libor +%3-5 düzeylerindedir...oysaki tl deki faiz þu anda %24 civarýndadýr...bu yýl içinde merkez bankasý faizi düþürmeye baþlayacak ve bazý uzmanlar bu süreçte faizin %17 lere inmesini beklediklerini söylüyorlar..ama buna raðmen bu faiz döviz bazlý borç faizinden yüksek olacaktýr...o yüzden de çok da abartmadan þirketlerin döviz bazlý borçlanmalarý daha mantýklý ki baðfas zaten istemeden de olsa bu þekilde borçlanmýþ....
aslýnda ilk borçlandýðýnda döviz kuru konusunda ülkemizde herhangi bir sýkýntý yoktu...ama sonradan ne yazýk ki sýkýntý büyük oldu..baðfas da bu olumsuzluðu iliklerine kadar yaþadý..bundan sonra artýk gittikçe rahatlamasý gerekiyor...
hükümetin çiftçiyi biraz daha desteklemesi halinde gübreye talep artacaktýr..buda gübre satýþlarýný olumlu etkileyecektir..gýda enflasyonun engellemenin bir yolu da tarým ürünlerinin üretiminin artýrýlmasýný teþvik etmektir...hükümet bu konuya yeterince önem vermesi gerekiyor..
ALLAH ým bana doðruyu doðru, yanlýþý da yanlýþ olarak göster ve bana doðru ile amel etmeyi nasip et
Yer Ýmleri