arkadaþlar herkese selamlar..arkadaþlar internetten gezinirken þu eski raporu okudum...
http://www.etb.org.tr/media/raporlar...4%B1%C5%9F.pdf
bu raporun bir yerinde baðfasýn Sülfat, Kükürt, Fosfat ve Amonyak ithal
ederek üretim faaliyetlerini gerçekleþtiren þirket için maliyet tarafýnda
hammadde fiyat riski mevcuttur. denilmiþ...acaba gerçekten de tüm hammaddesini ithal mý ediyor ??
ikinci bir konuda yukarýdaki raporun bir kýsmýnda özelikle þu paragraf dikkatimi çekti
 Doðal gaz fiyatlarýnýn gübre üretim maliyetlerinin %70’lik
kýsmýný oluþturmasý nedeniyle Petrol ve Doðal gaz
fiyatlarýnýn seyri gübre fiyatlarýný doðrudan etkileyen unsurlarýn
baþýnda gelmektedir. Doðal gazýn azotlu ve fosfatlý gübrelerde
ana bileþen olarak kullanýlmasý nedeniyle, doðalgaz ve gübre
fiyatlarý arasýnda yüksek korelasyon bulunmaktadýr. 2012 yýlýndan
itibaren küresel ekonomilerdeki büyüme endiþeleri sonrasýnda
düþen enerji fiyatlarýyla birlikte gerileyen gübre fiyatlarýnýn
önümüzdeki süreçteki seyri açýsýndan enerji fiyatlarýnýn geliþimi
büyük önem taþýmaktadýr. Enerji fiyatlarýndaki istikrar kazanma
çabasýný göz önünde bulundurduðumuzda, gübre fiyatlarýnda
oluþabilecek olasý aþaðý yönlü hareketlerin daha ziyade enerji dýþý
kaynaklý olmasýný bekliyoruz.
bu paragrafta gübrenin maliyetinin %70 nin doðal gazdan oluþtuðunu yazýyor..acaba bu doðru mu ?? baðfas doðal gaza ne kadar hasas ??
özelikle eski arkadaþlarýn veya bilgi sahibi olan arkadaþlarýn cevap vermesini isterim...mr &mr dostumuzun fikirleri ayrýca çok deðerli olacaktýr...
hepinize baþarýlar diliyorum dostlar ??
ALLAH ým bana doðruyu doðru, yanlýþý da yanlýþ olarak göster ve bana doðru ile amel etmeyi nasip et
Keko kardes kolay gelsin. Eski bile olsa guzel rapor. Iyi yapmissin buraya koyarak. Biraz once goz attim rapora.
Bilanco aciklandiktan sonra ben uretilen mallarin maliyetlerinin yuksek oldugunu vurgulamistim rakamlara bakarak. Bu risk iceriyor. Kar marji dusuk olursa surumden kazanmak icin cok miktar satmak gerekir. 660 bin ton kapasitenin en az 450 bin tonunu ihrac etmesi lazim. O zaman kur farki gideri cok etkilemez bilancolari, cunku doviz borcun var ama doviz kazaniyorsun. Senin de daha once soyledigin gibi 2-3 sene sonra bu isler oturur bence de.
Eskiden Tayland'a makul fiyatlara ucak bileti bulmak sorun olmazdi. Simdi bilet fiyatina yakit icin ekstra bedel eklemisler. Petrol fiyatlarinda bir artis bekliyor olabilirler. Raporda petrol fiyatlarinin gubre maliyetleri ile ciddi bir bag oldugu da vurgulanmis.
daha önce topikte bazý arkadaþlar gübrenin ton fiyatýnýn 450 dolardan 150 dolara düþtüðünü söylemiþlerdi..galiba petrol fiyatlarý ile doðrudan alakasý var görünüyor...nasýl petrol ?? aslýnda doðalgaz ile doðrudan baðlantýlýdýr..doðalgaz fiyatlarý da (þahsen ben de yeni öðrendim) petrole endeksli..
bu güne kadar bu topikte hiç okumadým ama bu gün yaptýðým araþtýrmalarda ilginç bilgilere ulaþtým..mesela gübrenin hammaddesinin doðalgaz olduðunu öðrendim...doðalgaz maliyeti de gübrenin tüm maliyeti içinde %70-80 aralýðýnda olduðunu öðrendim...
yani doðalgaz çeþitli iþlemlerden geçirilerek gübrenin çeþitlerine dönüþtürülüyor..tabi sadece doðalgaz deðil buna çeþitli doðal mineraller de katýlarak yapýlýyor..o yüzden de doðalgaz fiyatlarý gübrede çok önemli...
bu gün bu konular ile ilgili þirkete bir meail attým..cevabýný bekliyorum..gelince burada paylaþmak isterim..
ben hepimize baþarýlar diliyorum dostlar..
ALLAH ým bana doðruyu doðru, yanlýþý da yanlýþ olarak göster ve bana doðru ile amel etmeyi nasip et
bir de baðfasta 2016 yýlýndan itibaren borçlar ödenmeye baþlýyor..bu borçlar 2026 yýlýnda bitecek..yýlda iki taksit þeklinde ve 20 eþit taksitte borçlar ödeniyor..þu ana kadar 3 yýlýn borcu bitmiþ geriye 7 yýl kalmýþ...2-3 yýl sonra borcun karýn üzerindeki baskýsý iyicene azalacak..o vakit göze daha da hoþ gelecek karlar yapacak..
dövizin ve faizin düþtüðü bu ortamlarda baðfas iyi duracak..yalnýz bu yýlýn dördüncü çeyreðinde üçüncü çeyrekte gördüðümüz 60 milyon kar ne yazýk ki daha da aþaðý inecek...ama daha sonra ise 2020 yýlýnýn ilk çeyrek bilançosu satýn alýnmaya baþlanacak ki yýlýn ilk çeyrekleri her zaman en güçlü olduðu çeyreklerdir..
Senin icin biraz arastirdim.
"Natural gas is used in the process as the source of hydrogen to combine with nitrogen to make the ammonia that is the foundation of the nitrogen fertilizer."
Nitrojen gubresinin temeli, altyapisi amonyaktir diyor. Ayrica, dogal gaz amonyak yapmak icin nitrojenle birlestirmede hidrojen kaynagi olarak kullanilir diyor.
Yazinin devaminda iki buyuk firmanin birlestigi ve kaya gazini kullanacagini belirtmis. Amac ise Cin'in ihrac ederken fiyatla oynayabilmesini engellemekmis. Daha ucuza imal edeceklermis.
bende þirkete email yolladým ..bakalým cevabý gelirse paylaþýrým...doðal gaz fiyatlarýnýn gübre fiyatlarýna etkisini öðrenmek istiyorum..
#BAGFS Hissesi , nasýl bir hisseye yatýrým yapmalý veya bir hisseye ne zaman yatýrým yapmalý sorunun cevabý olabilecek niteliklere sahip iyi bir örnek.
https://www.youtube.com/watch?v=6a2fqjoqo9A
Hisselerin Temel Analiz videolarýnýn yayýnlandýðý youtube kanalýmý izleyebilirsiniz.
https://www.youtube.com/channel/UCeE...UP3xw/featured
Yer Ýmleri