2020 yýlý faaliyet raporundan;
2020 yýlýnda Þirketimiz toplam 732.178 ton kimyevi gübre, 458.690 ton sülfürik asit, 62.585 ton ticari fosforik
asit ve 305.562 ton nitrik asit üreterek bu üretimler için toplam 784.955.220 TL üretim masrafý yapmýþtýr. Bunun
yanýnda CAN/AN tesisimiz devreden yatýrým kredisi için toplam 136.149.330 TL (16.248.505 Avro), devreden
diðer yatýrým kredileri için anapara ve faizi toplam 77.972.841 TL olmak üzere toplam 214.122.171 TL ilgili bankalara
ödenmiþtir. Ayrýca, DAP/NPK, AS ve Sülfürik Asit tesislerimiz rehabilitasyon çalýþmalarý, Nitrik Asit tesisi ve 4
hatlý torbalama tesisi yatýrýmý ve bakým-onarým giderleri kapsamýnda toplam 143.593.706 TL (19.561.843 USD)
ile beraber Þirketimiz kasasýndan takriben 1.142.671.097 (155.666.657 USD) ödemede bulunulmuþtur.
Muhterem Ortaklarýmýz,
Hatýrlayacaðýnýz üzere, 28 Mart 2019 tarihli raporumuzun sonuç bölümünde “önümüzdeki üç yýl içinde yeni bir
program uygulamasýna geçtiðimizi; yine 11 Haziran 2020 tarihli raporumuzun son bölümünün ilk parafýnda 2019
yýlýnda az da olsa kar ettiðimizi” kayda geçirmiþtik.
Ancak 2020 yýlýnda, yýlýn ilk üç ayýnda baþlayan “Corona salgýnýn “getirdiði ticari ve üretim (bilhassa bakým
malzeme ve firma bulma ve getirtme) zorluklarý karþýsýnda Programýmýzý ticari anlamda uygulamýþ olsak da,
üretim ve bakým bölümünde tam uygulayamadýk.
Maalesef bulunduðumuz bölgede Türkiye’mizin en büyük entegre fosfatlý ve nitratlý gübre fabrikalarý olmasýna
raðmen bölge - ulaþtýrma enerji su - gibi alt yapý açýsýndan çok sýkýntýlý bir durumdadýr. Ulaþtýrma ve su
sýkýntýlarýmýzý mahalli anlayýþ ile bir nebze yardýmýn ve ille de kar hedeflemeyen maddi gücümüzün sayesinde bir
derece karþýlayabilmemize raðmen yýllarca ihmal edilmiþ Enerji / Elektrik nakil hatlarý sebebiyle uzun duruþ ve
makina ekipman zararlarý yaþadýk ve halen de yaþamaktayýz.
Bu nedenle Sülfürik asit, Nitrik asit ve CAN üretimlerimizde büyük aksama ve zararlarla karþý karþýya kaldýk. Tüm
bu olumsuzluklar içinde arz ettiðimiz üretim ve pazarlama faaliyetlerinde bulunarak, raporumuz incelendiðinde
göreceðiniz gibi finansman öncesi faaliyet karýmýzý bir yýl öncesine göre takriben %13 oranýnda arttýrabildik.

Alýntý yaparak yanýtla
Yer Ýmleri