Gübre sektörü Sektördeki üretim tamamen özel sektöre aittir. Toros Gübre en büyük üreticidir.
Gübre sektörü Sektördeki üretim tamamen özel sektöre aittir. Toros Gübre en büyük üreticidir.
Üretim maliyetlerinin yarýdan fazlasýný hammadde oluþturmaktadýr. Baþlangýç hammaddeleri (doðalgaz, fosfat kayasý, potasyum tuzlarý ve kükürt) tamamen, ara maddeler (amonyak, sülfürik asit, fosforik asit, üre) yarýdan fazla ithalatla karþýlanmaktadýr. Amonyak hammaddesi olan doðalgaz tamamen ithalatla karþýlanmaktadýr. Yýlda 750mn metreküp doðalgaz ihtiyacý bulunmaktadýr. Doðalgaz fiyatlarýnýn yükselmesi en önemli sorundur. Bu kapasite kullanýmýnýn düþük olmasýna ve gübre ithalatýnýn artmasýna neden olmaktadýr.
Gübre, hýzla artmakta olan nüfus ve yükselen yaþam standartlarý dolayýsý ile artan beslenme ve barýnma ihtiyaçlarýnýn karþýlanmasý için gerekli olan gýda ve tarým ürünlerinin karþýlanmasý ve birim alandan daha çok ve kaliteli ürün alýnmasý amacý ile kullanýlan girdilerden biridir
Dünya gübre üretimi, hammadde kaynaklarýna ve tüketim bölgelerine göre þekillenmiþtir. Çin, Hindistan, Rusya, ABD ve Kanada gibi geniþ tarým arazisi ve yoðun nüfusa sahip ülkelerin önemli üretim kapasitesi bulunmaktadýr.
Fosforlu gübrelerde de fosfat kayasýna sahip ülkelerin (Kuzey Amerika, Orta ve Kuzey Afrika ülkeleri) üretim fazlalýðý vardýr. Dünyada 2015 yýlýnda yaklaþýk 199 milyon ton NPK (Azot - Fosfat - Potasyum) üretilmiþtir ve en büyük payý %57lik oranla azot bazlý gübre almaktadýr.
Türkiyede sektörün genel durumu dikkate alýndýðýnda, yýllara göre artýþ eðiliminde olan üretimin tüketimi karþýlayamadýðý ve ihtiyacýn ithalat yoluyla karþýlandýðý hususu dikkat çekmektedir
Sektörde hammaddelerin maliyeti ithalata baðýmlý olunmasý sebebiyle yüksektir. Üretim maliyetlerinde hammaddenin payý %65-80dir. Bu hammaddeler doðalgaz, fosfat kayasý, amonyak, sülfürik asit, nitrik asit ve fosforik asit olarak sýralanabilir.
Gübrede ürettiðimizden çok tüketici konumundayýz. Üretsek satacaðýz.
zaten dediðiniz gibi 7 tane gübre üreticisi var.
Benim bagfas da kýzdýðým nokta þu: Çok ileri teknolojisi var ;DAP da boru reaktörü , sülfirik asaitte çift kontak , Kristal AS de yine keza ayný uhde sentez teknolojisi...
Ama bu teknolojileri tam kullanmýyor gibi geliyor.
2020 de fosfatlý gübre ve fosforik asitte rehabilitasyona girecem dedi. 2022/06 oldu hala DAP üretmiyor. DAP hem avrupada hem türkiyede olmazsa olmazdan tonu 22.000 ulaþmýþ
Kýzdýðým nokta potansiyeli var ama üretmiyor. zekiama tembel dediklerimizden. yoksa tesis mikemmel
Zengini fakir eden müsrif evlattýr .Memuru fakir eden süslü avrattýr .Fakiri fakir eden kuru inattýr
Yer Ýmleri