Ýmtiyazlý hisse saçmalýðý
23 Þubat 2017, 09:21 ---
Ülkenin kaynaða ihtiyacý olduðu bir dönemden geçiyoruz. Her kuruþa ihtiyaç var. Bir zamanlar fabrika veya þirket sahibi olanlarýn likide ettiði deðerlerin tekrar ekonomiye döndürülmesi gerekiyor. Sadece gayri menkul ile olmaz bu iþ.
Türkiye'nin güzide þirketleri BIST'te yeni yatýrýmcýlarýný bekliyor. Çünkü sadece fabrika kurmak deðil yatýrýmcý olmak. Söz konusu fabrikalara, firmalara ortak olmak da yatýrýmcýlýk demek. Sanayi ve Ticaret konusunda ciddi tecrübe sahibi olan ama bugün rantiye olmuþ insanlarýn BIST sayesinde tekrar ekonomiye döndürülmesi için bir fýrsat var. Ancak "imtiyazlý hisse" diye bir saçmalýk da var. Bu sebeple mümkün olamýyor.
Türkiye'de "stratejik sektör" diye bir tarif karmaþasý var. Tuvalet kaðýdý üretenden Roket Lançeri üretene kadar herkes "stratejik". Þirket sahipleri "stratejik sektör" içinde yer aldýðýný idda ederek, hisselerini imtiyazlý hale getiriyor. Bir yatýrýmcý borsadan bir þirketin hisselerinin % 30'unu da alsa, söz konusu þirkette söz sahibi olamýyor. Neden ? Çünkü halka açýlýrken þirket sahibi uyanýklýk yapmýþ ve "bendeki her hisse bosadaki hisselerin 10 tanesine eþit" demiþ. Peki neden bunu yapýyor ?
Nedeni belli. Vatandaþýn parasýný alacak ama yönetimini hep elinde tutacak. Þirketin hisselerini satýyor, bedavadan kaynak buluyor sonra da istediði gibi at oynatýyor. Genel Kurullarda yüzlerce hissedar ayaklansa da önemli deðil, oylar sayýlýyor, yine son söz þirketin ana hissedarýnýn oluyor. Bazý durumlarda ana hissedarýn hisseleri neredeyse % 15-20'ye kadar düþmüþ ama önemli deðil. Onun hissesi "imtiyazlý". Ne temettü daðýtýyor ne de kötü yöneten profesyonelleri deðiþtiriyor. Ondan sonra "BIST'te sürekli dalgalanma var" deniyor. Temettü olmayan bir yerde herkes hisse hareketine odaklanýr. Bu kadar basit.
Peki böyle bir mantýk olur mu Dostlar ? Bu þekilde ülkeye yabancý yatýrýmcý da gelmez, yerli yatýrýmcý da parasýný tekrar ekonomiye sokmaz. SPK'nýn bir kurul kararýyla bu imtiyazlý hisse rezaletini bitirmesi gerekiyor.
Ýmtiyazlý hisse meraklýsý þirketlere de þunu söylüyorum son olarak. "Madem ki yönetimde baþkalarýnýn sesini durmak istemiyorsunuz, o zaman halka arz yapmayýn, gidin baþka türlü kaynak bulun, vatandaþýn parasýný keyfi kararlarýnýzla çarçur etmeyin".
Sert oldu ama "imtiyaz"" meraklýsý bir millet olmaya doðru giderken, sert fren gerekiyor bazen.
http://www.borsagundem.com/yazarlar/...yazisi/1170745
Laa marzzonotto bir þeyi kýrk kes söylüyon vallah billah gerçek olacçak sonunta heee.![]()
imtiyaz kalktý derlerse ne olur sen bilinn mi
Lokumun resileri koltuðu borsanýn boðalarýna ferirler muhahaha
Alemsin vallah mazzorenotto
Pronosör yasmýþ vallah okuyunca ayný lokum dedim
kuruçularda miniçik hisse var ama koltuk bisim ulan nah oturursunus diyorlar
Yasýyý okuyunça ayný kayným kaynýmda böyle dedim muhahaha
karýn yüste 88 ini daðýtýrlarsa outrsunlar hee taðýtmaslarsa pronosöre hak feririm belkim
olum spk demiþ fiyat miyat teknik meknik yasmayýn cesayý kitlerim.
Beni okuyan spk çittiye almaz demihem tüþer yüsselir de demiyom pronosörün yasýsýný paylaþtým gidin ona kýsýn banane bee

Alýntý yaparak yanýtla

Yer Ýmleri