Bir bilano dnemini daha geride brakm bulunuyoruz..Klasiklemi faaliyet raporu sunumu ksr ve ve yeni bilgiden uzak yapsyla kamuya akland. Byk beklentiler ile vizyona koyulan HYS hakknda hibir bilgi verilmemi.
SUAM ad altnda balatlan yaplanma trl trl soru iaretlerinin yeni bir balangc olmu.niversitenin ats altndaki SUAMa ksa vadeli 10 milyon TL verilmi, ALAB kuruluu salanm ve niversite hastanesinin ynetim kontrolu bu merkezden yrtlecekmi. Bylelikle niversitenin bariyer olarak kullanlmas art ile her trl aklama mecburiyetinin nne geilmi ve geilmeye devam edecektir.
Ankara Hastanesi artk konsolide edilmeyecek ama ciro ve kira bedeli yatrmclarmzla paylalacak demi Sayn Sarolu. Yaptklarmz yapacaklarmzn teminatdr bak asyla effaflk ve bilgilendirme beklemek ok mantkl grnmyor.Bu yaklamn temelinde yatan durum kurumsal ynetim ilkelerini benimsememi olmaktr. Ynetim kurulu ve dier menfaat sahipleri arasndaki ilikiler dizini olarak tanmlanan sralama, borsa tarafndaki ortaklar ayrtrma abas olarak alglanmaktadr.
O zaman neden halka aldnz?
Kamuya aklamalarn gvenirlilii, zamanlamas karar vermede yardmc olmas ve anlalabilirlii ne kadar yetersiz olursa, irket hisselerine olan rabet bir o kadar az olur.Neden gece yars bilanolarnz aklyorsunuz diye sormak isterim fakat bu duruma ne gcm ne de itibarm yeterli olmaz.Belli ki baz stratejiler amalanarak uygulamaya konulmu. Bir kez yatrmc gveni kaybedildiinde yeniden tahsis edilmesi de ok zordur ve bu irketler iskonto ile ilem grrler.
Doal olarak ortaklarna kar etik olmayan bir ynetimin hisseleri alnmaz. Bir irketin deerini faaliyette bulunduu sektr, bymesi, operasyonel durumlar, temett politikas, marka deerinden nce ynetim anlay belirleyici olur. Ortaklarna kar kk hesap yapan ynetim kendi iinde de kk kalr. te yandan bir ynetim, kk ortann haklaryla uramak yerine kendi iine odaklanrsa o ynetim kendisi de dahil btn ortaklarna deer yaratr.
Bu balamda ynetim kurulunun kurumsal ynetim standartlarn oturtmu ve hedeflerini belli standartlarda aklayan ngrlebilir bir irket ynetimi zelliini oktan kazanm olmalyd.
Dier bir konu ise, niversitenin irket zerinde mali bask yaratmasnn artarak devam ediyor olmas. Sayn rektr tantm sunumlarnda yan binann kiralandn ve bymenin devam edeceini ifade ediyor. Di hastanesinin ksa bir sre sonra alaca ifade edilirken daha uzun vadede kamps, kamps binalar ve kamps ierisinde niversite hastanesinin hayata geirilecek olmas irketin borlanarak niversiteyi desteklemeye devam edeceini ortaya koymakta.
Maddi destek ne zaman son bulacak, niversitenin hi mi kendini evirecek kayna olumuyor sorusu sakn akllara gelmesin nk, sanal tur ile niversiteyi gezince bir eitim merkezi deil altn varakl koltuklar eksik olan bir saray ina edildiini grebiliyoruz.
likili tarafa denen pein giderler niversite + vakf yaklak 18 milyon TL. Grafiini paylaacam. El insaf el vicdan !
Neden hep borlanma yoluna gidiliyor da ayptr sormas 20.12.2011 tarihinde 4.853.786 TL deerinde olduunu raporlanan Hay Stn imdiki deerinden yararlanlmyor ? Alacaklarna karlk sermayesinin yzde yzne sahip olmann amac maliyetine st satmak m?
05.01.2017 tarihinde 6.4 milyon deerinde olduu aklanan ve yatrm amal yaplan, Kredi ve Yurtlar kurumuna kiraya verilen gayrimenkuln deeri ne oldu ve neden deerlendirilmiyor ?
Eski ynetim binas ne olacak ?
Bunlarn gereklemesi iin halka ak paylarn yzde 99 una ulamak m bekleniyor yoksa gerek deerinin altnda olduu mu dnlyor ?
Ankara Hastanesi iin alnan kira geliri szleme (01.01.2020 31.03.2020 / 4.971.787 TL ) artlar nedir ? 3 ayda bir mi kira alnacak, kira geliri yabanc para birimine mi endeksli ?
Medicalpark aylk kira bedeli 440.000 USD olarak aklam ve soru iareti yok, yatrmclarn bunu merak etmesi normal deil mi?
niversiteye kiralalan hastanenin ynetim merkezi olan SUAM' a neden ksa vadeli 10 milyon TL veriliyor? Kurulacak di hastanesi iin mi veriliyor ?
nceki faaliyet raporlarnda byk beklenti iinde olunan HYS ne kadar ciro yaratt? Beklentiler gereklemedii iin mi hi bir bilgi yok ?
Sayn Sarolu'nun byme ve karllk hedeflerimize ulamak noktasnda azim ve kararlmz bir kez daha paylamak istiyorum ifadelerinin imdiye kadar net olarak sonulanmadn anlamasn yce Allah'tan niyaz ederim.
Yer mleri