Originally Posted by
yarýmada
Temel analize göre doðru bir yazý olmamýþ. Stoklardaki (yarý mamul ve mamul) artýþ ve azalýþlar maliyet kýrýlýmýna eklenir. Yani mevcut stoktan mal kullanýmý maliyeti azaltmaz. Ayrýca eldeki mevcut paranýn stok alýmýna harcanýp karýn düþük kalmasý arasýndaki iliþkiyi hiç anlamadým.
Not: Bilanço dipnotlarýnda hasýlat ve satýþlarýn maliyetine baktým. Bu zamana kadar kimsenin dikkatini çekti mi bilmiyorum ama o rakamlarda kesinlikle yanlýþlýk var.Ben buraya ekleyemiyorum ama rakamlarýn toplamý tutmuyor.
Merhaba,
Stoklarýn satýþlardaki maliyet kýsmý hesaplanýrken aðýrlýklý stok maliyeti alýndýðý için (dipnot 2.07.02) ham madde fiyatlarý 2018'de artýþ göstermiþse ve bu ham madde artýþ fiyatlarý az da olsa satýþ fiyatlarýna yansýyabilmiþ ise karlýlýkta bir olumluluk söz konusu olabilir. (En azýndan rakiplerine avantaj saðlayabilir)
Stoklar için yapýlan harcama elde tutulan paradan kazanýlan faizi azaltacaðý için karý olumsuz etkileyebilir; ancak stok deðiþimine bakýldýðýnda tahmini bir enflasyon düzeltmesi uygularsak 15 m civarý bir fazla harcama söz konusu, bunun yýllýk kara etkisi 1,5m olur.
Hasýlat ve giderler kýrýlýmlarýnda hangi dipnotta tutarsýzlýk tespit ettiðinizi belirtirseniz daha ayrýntýlý bakabilirim; ancak dipnot 28,29 ve 0'da ben bir kýrýlým hatasý göremedim. (Yanýlmýþ olabilirim)
Bahsettiðiniz husus satýlan mamullerin maliyetleri kalemi ile yukarýdaki çizgili yerlerin toplamý arasýndaki tutarsýzlýk mý?
Saygýlar,
Yatýrým tavsiyesi deðildir, yazdýklarým þahsi düþüncelerimdir.
Yer Ýmleri