KARDEMÝR yýlda 200 bin demir yolu tekeri üretecek
KARABÜK (AA) - Karabük Demir ve Çelik Fabrikalarýnýn (KARDEMÝR), yýlda 200 bin demir
yolu tekeri üreteceði bildirildi.
Fabrika tarafýndan yayýmlanan faaliyet raporunda yer alan yönetim kurulu açýklamasýnda,
þirketin geçen yýl 2 milyon 305 bin ton sývý çelik üretimi, 2 milyon 184
bin ton nihai ürün üretimi, 2 milyon 243 bin ton nihai ürün satýþý gerçekleþtirdiði
belirtildi.
Satýþ gelirlerinin 5 milyar
583 milyon liradan 6 milyar 76 milyon liraya ulaþtýðý
kaydedilen açýklamada, "Þirketimiz bu zorlu dönemde yüzde 11 FAVÖK marjý saðlamýþ
ve 2019 yýlý 548 milyon lira brüt karlýlýk, 80,6 milyon lira net karlýlýkla
kapatýlmýþtýr. Bu dinamik yapý içerisinde yönetim stratejimizin temelini þirketimizi
3,5 milyon tonluk üretim hedefine ulaþtýracak yatýrýmlarýn tamamlanmasý,
katma deðeri yüksek ürün çeþitliliðimizle birlikte hizmet kalitesi ve verimliliklerimizin
artýrýlmasý, sýký maliyet kontrolü, çevre
ve insan odaklý yaklaþýmla
sürdürülebilir bir büyüme oluþturacaktýr." ifadeleri kullanýldý.
Faaliyet raporunda yer alan açýklamada ise Türkiye'de ham çelik üretiminin geçen
yýl yüzde 9,6 azalarak 33,7 milyon ton seviyesinde gerçekleþtiði ve Türkiye'nin
küresel ham çelik üretiminde dünyada 8'inci sýradakini yerini koruduðu bildirildi.
KARDEMÝR'in toplam sývý çelik üretimini yýllýk 3,5 milyon ton seviyesine çýkarmayý
hedeflediði vurgulanan açýklamada, þunlar kaydedildi:
"KARDEMÝR yaklaþýk 50 bin kiþinin ekonomik hayatýný doðrudan etkilemekte, yeni ürünler
geliþtirmek ve sektördeki rekabet gücünü artýrmak amacýyla faaliyetlerine
devam etmektedir. Bu kapsamda, 2019 yýlýnda ithalat ile karþýlanan katma deðeri
yüksek yeni ürünler geliþtirme çalýþmalarýna aðýrlýk verilmiþtir. Þirketimiz
bünyesinde özellikle ülkemizde üretimi bulunmayan otomotiv, savunma ve demir yolu
sanayileri tarafýndan kullanýlan yüksek katma deðere sahip yeni ürünlerin üretimi
ve geliþtirilmesi için önemli adýmlar atýlmýþtýr."
Fabrikanýn Cumhurbaþkaný Recep Tayyip Erdoðan'ýn talimatlarýyla ray üretimine baþladýðý
aktarýlan açýklamada, þu ifadelere yer verildi:
"KARDEMÝR çelik kollarýyla Anadolu'yu kucaklamaya devam etmektedir. KARDEMÝR, sadece
ülkemizin ihtiyacýný karþýlamakla kalmamýþ, son 10 yýlda dünya pazarlarýna
yaklaþýk 314 bin ton demir yolu rayý ihracatý gerçekleþtirerek, ülkemize yaklaþýk
240 milyon avro deðerinde döviz girdisi de saðlamýþtýr. Þirketimiz
120 bin
yük treni, 40 bin yolcu treni, 20 bin lokomotif ve 20 bin de hafif raylý sistem
tekeri olmak üzere yýlda 200 bin demir yolu tekeri üretecektir. Almanya, Avusturya,
Polonya, Slovakya, Bulgaristan, Fransa gibi Avrupa ülkeleri baþta olmak üzere
Orta Doðu ve Kuzey Afrika
ülkeleri, teker üretim kapasitemizin büyük bölümünün ihraç edileceði hedef pazarlarýmýz
arasýndadýr."
Burada yer alan yatýrým bilgi,yorum ve tavsiyeleri yatýrým danýÞmanlýðý kapsamýnda deðildir yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanlarýn kiÞisel görüÞlerine dayanmaktadýr.
Yer Ýmleri