Teþekkür ederim biliyorum. Al-sat yapma niyetim yok. Al-tut tarzý en az 10-15 yýl dokunmayý düþünmediðim bir parayla yatýrým yapacaðým. Aylýk sabit 10 dolar ücreti bu nedenle ödemek istemiyorum. Webull sýfýr komisyon ve neredeyse sýfýr masrafla iþlem yapabileceðim bir platform.
Sadece vergi durumlarý korkutuyor beni. FTX vergiden rahatça "kaçýnabildiðim" bir yapýya sahip.
Sadece al yapýnca da düþüyor.
Zaten TL gönderip dolar alýnca komisyonun bir kýsmý eriyor. Kalaný da 3-4 hisseye paylaþtýrýnca efektif komisyon ya 1 dolara ya 0'a iniyor. Her ay düzenli alým yapan birisi için komisyon yok denilebilir.
Bir defada yüklü miktar alýp unutacaðým diyorsanýz olmaz tabi. Yüklü derken, 100bin dolar üstündeki hesaplarda da bu komisyon yok.
Sýrf neredeyse tüm dünya borsalarýna eriþim saðlayabilmesi sebebiyle bu komisyonu görmezden gelirim ben.
ytd
Webull da ayný þekilde tüm dünya borsalarýna eriþim var. ETF'lerden emin deðilim aralarýnda o konuda fark olabilir. Ve dolar alým-satým farký hariç hiç komisyon ödemeden iþlem yapabileceðim.
Yatýrým yapabilmeye baþlayalý henüz 1 yýl olmadý, toplu yatýracaðým para 3 bin dolar civarý, aylýk olarak da 1- 2 bin lira civarý ayýrabiliyorum. Hepsini yurtdýþý borsa yatýrýmýna ayýrsam bile (ki sepet yapýyorum bunun yarýsýný ancak borsaya yatýrýrým) aylýk 10 dolar masraf ile 1000 TL'nin yüzde 10'a yakýnýný kaybederim ki ciddi bir kayýp maça 1-0 yenik baþlamamak gerekir. Bu nedenle mantýk kurduðunuz þekilde düzenli alým için komisyon yok demek bence çok hatalý olur.
Ancak 10 bin dolar gibi bir meblaðýn üstüne çýkýnca senelik 120 dolar binde 12 gibi bir orana gelir ki bence katlanýlabilir düzeye iner.
IBKR güzel bir platform ve özellikle ortak hesap açýlabilmesi nedeniyle 3-4 yýl sonra portföyüm büyüyünce kesinlikle tercih ederim.
Þu an arada kaldýðým asýl konu vergiden kaçýnma konusu. Sýfýr vergili ama riskli FTX mi yoksa diðerleri mi![]()
Sermaye kontrolleri uygulamasýnda genelde bankadan nakit kýsýtý oluyor, yoksa uygulamasý çok zor olur zaten. Kupon faizi çekim limitinin altýnda ise zaten problem yok, ama anapara ödemesi aldýðýnýzý düþünün bankada olan paranýz atýyorum 100.000 dolarsa, siz ev almak isterseniz swift ile nakit arasýnda büyük fark olabilir. Yatýrýmcýyý tekrar ülkeye çekemezsiniz derken kastettiðiniz yabancý yatýrýmcý ise onlarýn (hesaplarýnýn kendi ülkelerinde olacaðý varsayýmýyla) böyle bir problemi olmayacaktýr.
Son düzenleme : Epicurist; 04-05-2021 saat: 12:10.
Saygýlar.
FTX'te iþlem yapýnca vergiden muaf olduðunuzu sanmýyorum.
Vergi için iki seçenek var benim bildiðim. Birincisi varlýk barýþýný beklemek. Yalnýz bu yurtdýþýndaki borsa hesaplarý için geçerli mi deðil mi tam net deðil hala. Bu baþlýk altýnda öyle olmayacaðýný söyleyenler mevcut. Ýkincisi, dar vergi mükellefi olmak. Bu daha garanti bir yöntem.
-3. seçenek de uzun vadede kalýp, yüksek getiri yakalayýp vergisi neyse ödeyip kafayý rahat ettirmek.Bu en garantisi.
Yer Ýmleri