Bir tecrübe paylaþayým, iþine yarayan olursa ne âlâ...
Midas'ýn vergiye esas gelir dökümü göndereceðini bildirmesinden önce, kendim Midas'tan vergi beyanýna esas olacak extre istemiþtim.
Onlarca sayfalýk doküman geldi, þirket yetki belgeleri, imza sirkülerleri vb. dahil...
Sonra sanýrým oluþan talep nedeniyle, "Midas vergiye esas kazanç" ibaresi ile özet bir extre gönderdi.
https://intvrg.gib.gov.tr/hazirbeyan/ adresinden "vergiye esas kazanç" ibresi ile belirtilen rakamý girdiðimde çýkan rakamý görünce benzer durumdaki bir arkadaþ ile tuttum vergi dairesinin yolunu.
Tahsilat servisinden bir beyefendiye durumu anlattýk. Extreleri verdik. Sanýrým o da ilk defa böyle bir iþlem yapýyordu.
-Midas'ýn stopaj kesintisi yapýp yapmadýðý,
-Baþka gelir kalemlerimiz olup, olmadýðý... Varsa neler olduðu.
-2024 yýlýna ait vergiden düþülebilecek, saðlýk-eðitim vb. harcamasý yapýp yapmadýðýmýz...
vb. sorulardan sonra.
Benim de "G.Ý.B Hazýr Beyan" sitesinden bulduðum rakamý ödeyeceðim vergi olarak bildirdi.
Diðer arkadaþýmýzýn ise vergiye esas gelir olarak beyan edilen rakamý 227.000 TL civarý olduðundan,
baþka da vergiye tabi geliri olmadýðýndan 230.000 TL'lik muafiyet sýnýrý altýnda olduðunu ve G.Ý.B Hazýr Beyan sayfasýndan görülen 40.000 TL vergiyi ödemesine gerek olmadýðýný belirtti. Özetle 3.000 TL'lik fark ile 40.000 TL vergiden yýrttý.
Ezcümle 2025 yýlý için benzer bir durum yaþanýrsa aklýnýzda bulunsun;
O yýl için açýklanan vergiden muaf rakama(atýyorum 300.000 TL olsun) yakýn bir kâr söz konusu ise:
1-Eðitim-saðlýk harcamalarý ile,
2-Al-sat ile ilgili rakamýn altýna inerek "vergiden kaçýnýlabilir"...
Bu da bize güzel ders oldu.

Yer Ýmleri