Topigin eskilerinden sn. syilmaz bir kac tane hisse alip London stock exchange'den mesela IBM gibi orada da islem goren deneyip gormek lazim stopaj kesiliyor mu diye diyor..
Obur yol ise temettu vermeyen buyume hisselerinden satin alip beklemek ve satinca alis-satis vergisini (capital gains tax) burada enflasyon endekslemesi sonrasi (o peryotta enf %10 uzeri olmussa) odemek.
Syg,
Sabir ve zaman: iste benim bahadir askerlerim.. TOLSTOY
Þöyle bir örnek vereyim;
blogda da bahsetmiþtim. Herhangi bir borsada iþlem görmesi önemli olmadan, Hangi ülke menþeili ise þirket o ülkenin temettü vergisine tabi.
https://dividendexpert.blogspot.com/...yatirim-2.html
Örnek ; Avusturyalý DOCO, Ýstanbul'da iþlem görüyor.Ülkemizdeki tek yabancý hisse senedidir.
%27,5 temettüden vergi kesilmiþti. Bundan 2 sene önce portfoyumda vardý.Ekstrelerden baktým.
https://www.isyatirim.com.tr/tr-tr/a...spx?hisse=DOCO
Yani ABD borsasýndaki BP,Unilever ve vb. ingiliz þirketlerinden vergi kesilmemesi gerekiyor.
Son düzenleme : Trade Shark; 30-03-2019 saat: 12:42.
“Sermaye piyasasý, sabýrsýz kiþiden sabýrlý kiþiye para aktaran bir araçtýr". Warren Buffett
"Don't be dazzled by the stock market.. It's a giant distraction" John Bogle
Bun annamanin tek yolu BP ve IBM'i birer tane NYSE'den ve LSE'den (Londra) alip temettu verene kadar beklemek...
Syg,
Sabir ve zaman: iste benim bahadir askerlerim.. TOLSTOY
Yukarýdaki mesajýma ek olarak, aþaðýdaki hesapta bir yanlýþlýk veya eksiklik var mý?
Ýade, gelir vergisi dilimi, saðlýk sigortasý indirim vs. hariç kaba bir hesap yaptým. Kabaca hesap doðru mu onu öðrenmek istiyorum.
BIST'ten yýllýk 100.000 TL brüt temettü alýrsak;
100.000 TL brüt temettü
85.000 TL hesabýmýza yatan net temettü (%15 kesinti)
Gelir vergisi dilimi %20 diyelim, 100.000 TL'nin yarýsý istisna, 50.000 TL'nin %20'si 10.000 TL vergi ödenecek.
Net elimizde kalan para: 85.000-10.000= 75 bin TL.
ABD'den yýllýk 100.000 TL brüt temettü alýrsak,
100.000 TL brüt temettü
70.000 TL hesabýmýza yatan net temettü (%30 kesinti)(Gedik'te %20 ancak ben %30 olarak hesaplýyorum.)
Gelir vergisi dilimi %20 diyelim, istisna yok, 100.000 TL'nin %20'si 20.000 TL vergi ödenecek.
Net elimizde kalan para: 70.000-20.000= 50 bin TL.
Yatýrým tavsiyesi deðildir...
Kusura bakmayýn arka arkaya yazmýþ oldum.
"Amerikan vergi dairesi IRS'den alýnacak belgenin Türkiye'de konsolosluktan onaylatýlmasý gerekmekteymiþ."
Yani bu belgeyi Türkiye'de sunamazsam, hem ABD'ye %30 vergi ödemiþ olacaðým, hem de Türkiye benden gelir vergisi mi almýþ olacak?
Umarým yanlýþ anlamýþýmdýr yoksa durum vahim
100.000 TL brüt temettünün 50.000 TL'si vergiye gitmiþ olur o zaman. 1 milyon tl deðerindeki portföyümün 500 bin tl'sine el konulmuþ gibiEðer durum böyleyse, 20 yýl boyunca binbir emekle ABD hissesi biriktirmenin hiç anlamý yok.
Yatýrým tavsiyesi deðildir...
100bin brüt temettüde yarýsý istisna, 50 bin brüte %20 vergi çýktý= 10 bin tl
15 bin tl stopaj ödedik..10binden eksi 15 bin indirirsek = 5 bin tl iade çýktý
ABD 'de durum kötü
100 bin brüte %35 vergi.. 35.000 tl çýktý
vergi indirimi yapmamýz çok zor.
Elimize geçen temettü 70 bin tl diyelim - 35 vergi dersek = 35 bin tl net cebe giren para...
“Sermaye piyasasý, sabýrsýz kiþiden sabýrlý kiþiye para aktaran bir araçtýr". Warren Buffett
"Don't be dazzled by the stock market.. It's a giant distraction" John Bogle
Yer Ýmleri