Merhabalar,
ABD borsasýnda iyi para kazanmýþ ama yine de mutlu olamamýþ biri olarak izninizle bazý tecrübelerimi paylaþmak istiyorum;
Kendimce iyi araþtýrmalar yaptýðýmý sanýp, zaten hazýrda var olan dolarlarýmla (böyle yazmamýn sebebini birazdan göreceksiniz) Amazon, IRobot, Netflix gibi Nasdaq hisselerine güzelce yatýrýmlar yaptým. Amacým bu hisseleri uzun yýllar saklayýp çocuklarýma býrakmaktý. Bu müthiþ þirketler de beni yanýltmadý, o zamanlar Trump da zýrt pýrt twit atmayýnca güzel kazançlar elde ettim.
Buraya yatýrým yaparken vergi konusunda da düþüncem “kazanýrsam tabi ki vergimi de vereceðim” þeklindeydi, bu yüzden çok da üstüne düþmedim ve devletimizin kur farkýndan da vergi alabileceðini hiç düþünmedim, bu da en büyük yanlýþým oldu.
Çünkü birkaç yýl önce dolar çok düþük seviyelerdeyken girdim ve zaten var olan dolarlarýmla

kazandýðým kur gelirime durup dururken devletimi de ortak etmiþ oldum ve güzelce vergimi ödedim.
Aslýnda vergilerin nerelere gittiðini görmek daha da acý veriyor ama þimdi bu konulara hiç girmeyelim.
Burada yazýlan deðerli yorumlarý da uzun uzun okudum; bazý arkadaþlar ETF lerden, temettülerden bahsedip, hisseleri satmayýp, bu vergiden kaçmayý düþünüyorlar ama bu devlet bu vergiyi almadan sizi býrakmaz arkadaþlar. Vefat etseniz bile çocuklarýnýza/mirasçýlarýnýza çoook daha büyük vergi borcu býrakýrsýnýz.
Temettüyü ve temettü mantýðýný pek sevmediðim için bu konuyla fazla ilgilenmiyorum ama özetle, ABD’den ýslak imzalý belge alamayacaðýnýz için çifte vergi ödeyeceksiniz ve temettü uçup gidecek. Yatýrým þirketlerimiz bile bu konuyu tam olarak bilmiyor, hesap extresini verince tamam sanýyorlar. Hatta bazý çalýþanlarýn, geliri beyan etmeyip vergi vermeseniz de sorun çýkmaz anlamýna gelen konuþmalar da yaptýðýný biliyorum.
Yatýrým þirketlerimiz demiþken (Garanti Yatýrým, Ýþ Yatýrým vs), bu þirketlerdeki ABD borsasý hisselerimiz, kaynaðý belirsiz olmadýðý için hiçbir zaman “varlýk barýþý” kapsamýna giremez (buradaki birkaç arkadaþ varlýk barýþýndan yararlanmayý düþünmüþtü). Varlýk barýþý için hesabýn tamamen yurt dýþýnda olmasý lazým. Bu konuda da Sn Dudu’nun bir yorumunu hatýrlýyorum; “Hesabýn yurt dýþýnda olmasý vefatýmýzda çocuklarýmýza büyük sorunlar çýkarýr” gibi bir þey demiþti ve ben de buna tamamen katýlýyorum.
Sonuç olarak artýk çok sevdiðim ABD borsasýnda olmayacaðým. Mevcut ekonomi yönetimi olduðu sürece Bist’te de olmayý zaten düþünmüyorum.
Dolarlar boþta kalýnca da uzun araþtýrmalarým sonucunda

birkaç Eurobond’a giriþ yapmýþ bulunmaktayým, bu defa vergiyi de iyi araþtýrdým, uzmanlara danýþtým ve onlardan, bilale anlatýr gibi anlatmalarýný rica ettim. Bazý ayarlamalarla da yýllarca kuruþ vergi vermeyeceðim þekilde (yani öyle umuyorum

) alýmlarý yaptým. Ýlgilenen olursa bunu da kýsaca anlatabilirim..
Belki Nasdaq kadar kazanamayacaðým ama en azýndan risk yok, kafam rahat. Artýk Trump gece üzerini örttü mü, FED ne düþünüyor, Çinliler acaba Trump’ýn restini görecek mi, resesyon, kriz vs vs korkularýmdan da kurtulup arkama yaslanýp izleyeceðim.
Son olarak, ABD borsasý ile ilgilenecek arkadaþlara tekrar hatýrlatmak isterim ki; her þeyden önce vergi konusunu iyi araþtýrýn ve sonra kararýnýzý verin.
Saygýlar..
Yer Ýmleri