Originally Posted by
Epicurist
Hisse senedi vergisine karþý bir zihni sinir projem var. Olur mu acaba diye size sormak istedim.
Herhangi bir Eurobond aldýðýnýzda itfasýna kadar beklerseniz, baðlý oldu deðerin artýþý irat sayýlmýyor.
Örnek dolara baðlý ise dolarýn TL'ye karþý deðer artýþýnýn vergisini vermiyorsunuz.
Bu uygulama G.V.K.75/5 'e dayanýyor.
G.V.K.75/5 :
" (5582 sayýlý Kanunun 28 inci maddesiyle deðiþen bent Yürürlük; 06.03.2007)Her nevi tahvil (ipotek finansmaný kuruluþlarý ve konut finansmaný kuruluþlarý tarafýndan ihraç edilen ipoteðe dayalý menkul kýymetler hariç ipotekli sermaye piyasasý araçlarý, varlýk teminatlý menkul kýymetler dahil) ve Hazine bonosu faizleri ile Toplu Konut Ýdaresi, Kamu Ortaklýðý Ýdaresi (6111 Sayýlý Kanunla deðiþtirilen ibare Yürürlük; 25.02.2011)Özelleþtirme Ýdaresince çýkarýlan menkul kýymetler ve varlýk kiralama þirketleri tarafýndan ihraç edilen kira sertifikalarýndan(**) saðlanan gelirler (Döviz cinsinden yahut dövize, altýna veya baþka bir deðere endeksli menkul kýymetlerin itfasý sýrasýnda oluþan deðer artýþlarý irat sayýlmaz.)"
Bizim için önemli olan kýsmýnýn altýný çizdim. Orada baþka bir deðer de olabileceðini söylüyor. Bu deðer hisse senedi olamaz mý? Mesela bir banka yada aracý kurum bir bono çýkarsa, bono Apple hissesine baðlý olsa ve yýllýk %1 de faiz verse, banka veya aracý kurum hizmeti karþýlýðýnda atýyorum temettünün %50, 75 ya da neyi uygun görüyorsa onu kendi karý olarak alsa, diyelim ki bu 5 yýllýk bono olsa, itfayý beklediðimizde, Apple'ýn 5 yýllýk fiyat artýþý için vergi ödemememiz gerekir.
Vergi avantajý karþýlýðýnda temettünün yarýsýndan vazgeçme þekline yapýlandýrýlmýþ bir ürün üretilemez mi?
Selam. Bono borçlanma aracý, hisseye baðlý olmaz diye düþünüyorum. Hisse senedine baðlý olabilecek ürün ETF tir ve yurtdýþýnda kurulu ise vergilendirmesinde döviz anaparanin deðer artýþý da vergilendiriliyor. Türkiye'de kurulu ETF'ler içinse sadece stopaj var ama bunda da enflasyon endekslemesi yok. Vakti zamanýnda büyük yatýrým aracý kurumlara (ak, garanti, iþ ve yapý kredi) yurtdýþý ETF lerine yatýrým yapan ETF fonlari kurmalarý önerisinde bulunmustum. Hem endeks takip performansý iyileþecek, hem portföy yönetim giderleri düþecek hem de gelir vergisi yerine stopaj odeyecekti yatýrýmcý. Meramými bir kuruma anlatabildim, onlar da þu an düþünmediklerini söyleyip teþekkür etti.
---------------
Paylaþtýklarým bildiðimi düþündüklerim ve fikirlerimdir. Hiç bir paylaþýmým yatýrým tavsiyesi deðildir. Saygýlarýmla
Yer Ýmleri