Alýntý Originally Posted by kirk7 Yazýyý Oku
CS uluslararasi sitede turkiyede hesap acmak icin telefonla arayin sayfasina yonlendirildim. pek matbu bir yontem yok sanirim.

bugun isyatirimdaki MT ile yaptigim gorusmemde, anlasmali saklayicilariyla irlanda menseili ETFleri saklama anlasmalari olmadigini ogrendim. vergi ve mumkunse alim-satim komisyonu yuku olmaksizin yurtdisi piyasalara yatirim arayisim devam ediyor..
KY'nin ETF'lere yatirim yapamamasi icin elinden geleni yapiyorlar. Kendi sattiklari %2-4 komisyonlu ve istedikleri gibi at kosturabilecekleri fonlari satmak icin herhalde.
Saklama anlasmalari kimleymis de IRL menseili fonlarini saklayamiyorlarmis? Avrupada'ki ülkelerin saklama sirketlerinin cogu (büyük ülkeler) bu fonlari saklayabilliyor. Hatta yatirim sirketleri Luxemburg'daki Clearstream üzerinden aralarinda devir islemleri yapabiliyor.
Pek inanamiyorum acikcasi. Ki Is Bankasi kendi fonlarini (2 tane Türkiye fonlari var) Luxemburg üzerinden pazarliyor.
Türkiye'de KY icin yurt disinda yatirim yapmanin gercekten zor oldugunu görüyorum yazdiklarinizdan.
Ama yurt disinda olanlara, yasal olarak engel olmadigi halde, burada da hesap acmak imkansiz gibi bir sey. Bankalar kabul etmiyor, hatta yurt disinda yasayan kendi vatandaslarina bile, bir kac tane banka haric, hesap acmiyorlar. ABD vatandasi iseniz, burada yasasaniz bile, hesap acabilecek banka zor buluyorsunuz (daha cok ABD menseili banka bulursaniz oluyor).