Benim içim kapitali koruma kapital artýrmadan daha önemli. Bu sebeple de þüpheci yaklaþýyor olabilirim.
Benim içim kapitali koruma kapital artýrmadan daha önemli. Bu sebeple de þüpheci yaklaþýyor olabilirim.
Sayin Epicurist,
benim icinde en önemlisi sermayemi korumak, daha da önemlisi temettü gelirimi korumak.
Yas itibari ile sermayemi arttirmak diye bir derdim ve beklentim yok. Artik o kadar zamanimda yok.
20 yil daha yasarsam öpüp basima koyarim.
Aslinda paraya güvensem, temettü gelirsizde yasarim 20 sene daha.
Ama dünya ülkelerinin giral parayi yok etme olasiligi cok yüksek bence.
O yüzden bir sekilde hisse, fon, emlak (kendi kullandiginiz) gibi yatirimlarda kalmak daha olumlu.
Demem o ki 25-30 yasinda olanlarin bir sekilde 30-40 yil, ama az, ama cok, hisse,fon biriktirmesi cok mantikli (oturum icin ev de iyi bir yatirim tabii).
Yalniz 1996 yilindan beri olan yatirimimda dikkatimi ceken birsey var. Portföyüm %50 ve altina kadar bile düstü. Ama temettülerimde düsme %10-15%'i gecmedi hic bir zaman. Cünkü bazilari temettüleri krizdede arttirdi, bazilari durdurdu, ama toplamda temettülerim giderek artiyor, portföy yerinde saysa bile.
Harika, benim umduðum gibi gelecek ile öngörünüze göre yatýrým yapýyorsunuz.
Bu yapýldýktan sonra o metodun kullanýlmasýna itirazým da yok.
Nacizane dikkatinizi çekmek istediðim husus baþýnýza geleni, baþýnýza gelecek ile ilgili veri olarak alýyorsunuz.
Geçmiþteki kazançlarýnýz o zamanki öngörülerinizin baþarýlý olduðunu gösteriyor. Bence baþarýnýn sebebinin belirli þablonlarlar deðil analize baðlý öngörüler olduðunu unutmamak gerekiyor.
Teknik direktörler için eskiden kullanýlan bir laf vardý bilmem bilir misiniz? Her büyük teknik direktör kendisini büyük teknik direktör yapan futbolcu jenerasyonu ile birlikte kaybolur gider.
Benim bir yatýrým baþarým yok, bu sebeple kimseye akýl verecek durumum da yok. Sadece bana mantýklý geleni yazýyorum.
Yok yahu, ne basarisi!
24 yildir hisse yatirimimda toplamda ortalama yillik %2 getiri elde etmisim.
Yani hic bir endexi falan yenememisim.
Aslinda yatirima herhangi bir bilgi sahibi olmadan, medyadaki olumlu gelismelerden kaynakli olarak basladim. O yüzden tahtadan cikarilmis hisselerim bile oldu. Ama genelde hisse satmam, ne kadar düsmüs olsa bile. O hisseler penny stock gibi duruyor portföyümde. Anlasilacagi gibi benim bir basari hikayem yok. Sermayemi koruyabilmisim o kadar.
Son 4-5 yildir daha mantikli olmaya basladim. Finanz bloglari falan derken, farkettim ki bilmeden %4 kuralina ulasmisim ve uyguluyormusum.
50 yasima girmeden is hayatima 1 seneligine ara verdim. Sene sonunda baktim ki, sermayem de bir degisiklik yok,
Harciyorum, ama gelirler bir sekilde gideri karsiliyor. O zaman karar verdim tamamen birakmayi (7 yildan fazla oldu). Zaten esim ile yari minimalist bir yasam yasiyoruz (mirascimiz da yok).
Aslinda dedikleriniz dogru.
Arastirarak, analiz yaparak, girmeyi, cikmayi bilerek yatirim yapmak tabii ki daha olumlu.
Ancak insanlarin cogunlugu (ben de dahilim) öyle arastirarak, analiz yaparak birikim yapamiyorlar.
Birakin arastirmayi falan, cogunluk birikim bile yapmiyor.
O yüzden benim gördügüm en önemli nokta insanlarin, az da olsa, tasarruf yapmalari.
Ufak tasarruflar icin de endex fonu almak en mantiklisi bence.
Ama üzerinde anlastigimiz gibi, herkesin tasarruf ve yatirim mantigi degisik.
Yeter ki tasarruf ve yatirim yapilsin.
Önemli bi haber.
Yurt dýþýnda parasý olanlara þok! Otomatik bildirim baþladý
Türkiye'nin G20'de ve OECD'de taraf olarak imzalamýþ olduðu finansal hesap bilgilerinin paylaþýmý otomatik 1 Ocaktan itibaren baþladý. Sistem uyarýnca her yýl en geç eylül ayý sonuna kadar bilgi deðiþimi gerçekleþtirilmiþ olacak.
http://www.patronlardunyasi.com/habe...basladi/231028
Otomatik bilgi deðiþimi çerçevesinde, bir ülke diðer ülke vatandaþýnýn sahip olduðu banka hesabý yaný sýra bundan elde faiz, kâr payý, alým satým kazançlarýný, diðer ülkenin talebi olmasa bile karþý tarafa aktaracak. Bu noktada Türkiye bilgi akýþý Türkiyeden yur tdýþýna olacaðý gibi, anlaþmaya taraf ülkelerden de Türkiyeye doðru olabilecek. Bilgi deðiþimi her yýl bittikten sonra en geç 9 ay içinde yapýlacak.
“Sermaye piyasasý, sabýrsýz kiþiden sabýrlý kiþiye para aktaran bir araçtýr". Warren Buffett
"Don't be dazzled by the stock market.. It's a giant distraction" John Bogle
Sabir ve zaman: iste benim bahadir askerlerim.. TOLSTOY
Yer Ýmleri