Originally Posted by
Epicurist
Bende serzeniþ çok.
Arkadaþlar bilmiyorum farkýnda mýsýnýz. Son 1-2 yýlda çifte vergilendirme sistemi oluþtu.
Bir örnek vereyim. Bir etf aldýk 3 yýl elimizde tuttuk. Bu arada dolar tl'ye karþý %50 deðer kazanmýþ olsun. Etf'in içerik deðerinin de ayný dönemde %50 arttýðýný düþünelim. 100 TL'lik etf'in deðeri oldu 225 TL. Enflasyon endekslemesini uygulayalým. Ben uzun vadeli baktýðýmda dolar artýþýnýn %40'sini karþýlýyordu. Yüzde 50'sini karþýlasýn. 100 TL'lik alýþ deðerimiz (%50/2) 125 TL oldu, satýþ fiyatýmýz 225 TL olduðuna göre vergi matrahýmýz 100 TL. Bu matrahýn miktarýna %40'ýna kadar vergi çýkýyor. Kabaca 40 TL'ye yakýn bir vergi ödenmesi gerekebilir.
Hatta döviz mevduat fonu bile var. Fon sadece döviz mevduat tutuyor. %18 yerine %10 stopaj veriyor. Vergiden kaçýnma haricinde hiç bir özelliði yok.
Bana göre iki tam mükellef gerçek kiþi arasýnda böyle bir fark olmamalý. Nasýl fona ister TL üzerinden ister dolar üzerinden vergi ver deniyorsa ayný hak sade vatandaþa da tanýnmalý.
T.C vatandaþý için bu vergi yurtdýþý vergi iþi adeta bir zulüm. Temettü yatýrýmcýlýðý zaten rüzgara yelken açmak gibi diyebiliriz.
Kurdan edilen kardan vergi kesilmesi gibi saçma bir þey yok.
4-5 yýl vadeyle S&P etf'ini veya herhangi bir teknoloji þirketini tutup satsak ciddi bir vergi yükü bizi bekleyecek. Vadeyi 10 yýl yapýnda bu daha da artacak.
Fon olayý mantýklý.Katýlýyorum.
Serbest döviz fonlarýna girmiþtim bi ara. Yinede eurobond'a göre yetersiz kalýyor. Eurobond candýr diye bitireyim
https://dividendexpert.blogspot.com/...yatirim-2.html
“Sermaye piyasasý, sabýrsýz kiþiden sabýrlý kiþiye para aktaran bir araçtýr". Warren Buffett
"Don't be dazzled by the stock market.. It's a giant distraction" John Bogle
Yer Ýmleri