Eyvallah,
Benim söylediðim yurtdýþýndaki varlýklarýnýzý göstermeyin deðil, dönemsel getirileri olan þeylere yatýrým yapmayýn ya da Türkiyede vergiye tabi olmayan ürünlere yatýrým yapýn þeklindedir. Zaten diðeri suçtur.
Biraz önce Dalio okuyordum bence tespitler süper :
MarketWatch: These and other domestic and international challenges will clearly affect Americans financially. What would be a smart, proactive strategy for investors to both protect a portfolio and take advantage of market opportunities?
Dalio: First, worry as much about the value of your money as you worry about the value of your investments. The printing of money and the debt should make you aware of that. That's why financial asset prices have gone up (stocks, gold) because of the debt and money creation. You don't want to own the thing you think is safest is cash.
Second, know how to diversify well. That includes diversification of countries, currencies and assets, because wealth is not so much destroyed as it shifts. When something goes down, something else is going up so you have to look at all things on a relative basis. Diversify well and worry about the value of cash.
Ýngilizce bilmeyenler için yorumumla birlikte :
1-) Bir ürün aldýðýnýzda ona hangi cinsten deðer biçildiði önemli diyor. Biz geliþmekte olan piyasa olduðumuz için geri dönüþü TL olan ürünlere daha mesafeli bakmayý öðrendik. Aynýsýný dolar ya da diðer fiatlar için yapmamýz gereken bir dönem yaklaþýyor olabilir. Bu sebeple döviz/fiat cinsi bonolara mesafeliyim.
2-) Yatýrým çeþitlemesini sadece ürünler arasýnda deðil, ülkeler ve para birimleri arasýnda da yapýn diyor. Benim burada sýkça yazdýðým yurtdýþý çeþitlendirmesi bu sebebe dayanýyor. Hepimiz ülkemizi seviyoruz ama sorumluluklarýmýz da var. Kötü senaryoya göre de hazýrlýk yapmalýyýz.
3-)Nakitte kalmak uzun vadede büyük hata diyor. Devasa bir borç var bunu eritmenin görünen tek yolu kaðýt paralarýn deðer kaybetmesi. Bunun herkes tarafýndan iyi anlaþýlmasý gerekiyor bahsettiði öyle %10-20 deðer kaybý deðil.
Yazýnýn tamamý : https://www.marketwatch.com/story/bi...ars-2020-09-17
Son düzenleme : Epicurist; 20-09-2020 saat: 11:14.
Saygýlar.
https://mobile.twitter.com/e507/stat...58609616601092
beþ.yüz.yedi
@e507
Biz net #döviz rezervimiz eksiden 0'a geri gelsin diye hayaller kurarken, Çin'de ancak ilçe olabilecek Ýsviçre'nin yaptýðýna bakar mýsýnýz hele Smirking face
Matbaalarda aralýksýz CHF basýp, 12 yýlda $886 milyar; son 7 ayda $131 milyar FX rezerv almýþlar (yýllýk cari fazla $70 milyar x 12)
Tapatalk kullanarak iPhone aracýlýðýyla gönderildi
O egeli ben deðilim
Uzun süredir forumu takip ediyorum bende bilgi paylaþýmýna katýlmak istedim.
Öncelikle halkyatýrýmý aracý kurum olarak kullanýyorum komisyon düþüklüðü nedeniyle ancak bazý özelliklerin kapalý olmasý ve sürekli deðiþen kurallar nedeniyle memnun deðilim. ilk hesabýmý iþyatýrýmda açmýþtým 25 dolar komisyon gerçekten çok yüksek.
interactive brokers hesabý açmak istiyorum bu konuda bana yardýmcý olan biri olursa çok mutlu olurum.
Bu arada yurtdýþýnda hisse senedi iþlemleri yaptým. Ancak etf lere yatýrým yapmanýn çok daha mantýklý olduðunu gördüm.
Özellikle aktif olarak yönetilen ARKK VE ARKF etflerini inceleyebilirsiniz. Ayný zamanda TLT etfi portföyümde mevcut.
Temettü geliri için HYG etfi incelenebilir.
Özellikle VERGÝ SORUNU nedeniyle buralarda pek kimse kalmamýþ gibi görünüyor.
Öncelikle þunu söylemek isterim; vergi ödememek için Bist e yatýrým yatýrým yapmak doðru deðil. Bunu en beðendiðiniz hisse senedinin dolar bazlý grafiðini incelediðinizde açýkça görebilirsiniz.
Komisyon oranlarýnýn yüksek olmasýný avantaja çevirebiliriz. Borsa yatýrýmýnýn kazanç noktasýndaki ana prensiplerinden biri az iþlem yapmaktýr.
Vergi konusu ise ortada beyaný verip vergimizi ödeyeceðiz. Tabi özellikle pozisyon kazançlarýný ayný yýl içindeki zarar eden pozisyonlarý açýp kapama yöntemi ile vergi yükünü kolaylýkla hafifletebiliriz.
Son olarak yatýrým yaptýðýmýz enstürüman kazanç elde etsin biz tabi ki paylaþalým.
Kazanc varsa, vergi de var ve sorunda olmamali zaten.
Ancak TR'nin yurt disinda temettü gelirlerine ödenen vergiyi mahsuplastirmayi imkansiz hale getirmesi sikinti olusturuyor..
Diger taraftan TR'de ödediginiz temettü vergileri ile yurt disi vergilerinizi mahsuplastimazsaniz dahi, toplam vergi yükünüzü (kazanc durumuna göre) %10 ve altina düsürebiliyorsunuz.
Henüz TR icin tam olarak cikaramadim. IRL AB ve cifte vergi anlasmasi yapmis oldugu ülkelerin vergi mükelleflerinden ETF temettülerinden vergi kesmiyor. Bu kural su anda 6 yillik icin uygulanmaya alinmis. TR icin gecerli mi veya 6 yil sonra tekrar uzatilacak mi bilmiyorum. AB ülkeleri icin kesin bu sekilde uygulaniyor (ETF temettülerimden vergi kesilmiyor).
https://taxsummaries.pwc.com/ireland...hholding-taxes
Yer Ýmleri