Originally Posted by
Mudcrab
Tam bir sene önce bu konu içerisinde 16-10-2019 tarihinde "Konunun Özeti" baþlýklý bir paylaþým yapmýþtým (yazý uzun olduðu için alýntýlamýyorum). Yazýyý yazamadan konunun tüm yazýlarýný baþtan sona okuduktan sonra zaten karar verdiðim yatýrýmlarý yurtdýþýna taþýma fikrini pekiþtirmiþ ve yurtdýþý yatýrýmýna o gün baþlamýþtým.
Ne yazýk ki yüksek vergi ve komisyondan ötürü bir çok kiþinin pozitif yaklaþmadýðýný fakat bütün bunlara raðmen yine de yurtdýþý yatýrýmýn daha güvenilir ve kazançlý olduðunu fark ettiðimi belirtmiþtim.
Þimdi ufak bir canlý örnekle güncelleme yapýyým dedim.
Bu paylaþým üzerinden 1 sene geçti SPX +12% XU100 -17%(Dolar bazýnda)
Hiç detaylý vergi hesabýna girmeden dolar bazlý %50 vergi ödediðimizi düþündüðümüzde bile(vergiler tl bazýnda hesaplandýðýndan dolar kurundan dolayý dolar bazlý vergi yüzdesi artýyor) Amerika'ya yatýrým yapan ortalama yatýrýmcýlarýn bile +6% karda olduðu çok açýk ve Türkiye'de kalan ortalama yatýrýmcýlarýn dolar bazýnda zarar yapmama ihtimalleri oldukça düþük oluyor bu durumda.
Tabi ki ortalama getirilerin dýþýnda analizler ve tutarlý stratejilerle bu iki piyasada daha iyi performans sergilemiþ yatýrýmcýlar vardýr, belki de vergi ödemeden Amerikan piyasasýndan daha iyi getiri elde edilebilir fakat sol elle sað kulaðý tutmaya harcanan enerji ile daha iyi bir piyasada ayný enerji harcanýrsa çok daha iyi sonuçlar elde edileceðini de aþikar.
Kendimden örnek vermek gerekirse eðer Türkiye'de yatýrýmlýk hisseler bütününde olsaydým dolar bazýnda +4% karda olabilirdim fakat bu kadar strese ve risklere raðmen Amerikan hisselerinin listesine dart oklarý fýrlatsam bile bu süreçte kurduðum Türk hisseleri sepetinden daha iyi performanslý bir yýl geçiriyormuþum. (endeksin ortalama net gelirinin +6% olduðu için)
XU100 getirisi -17% iken bir yatýrýmcýnýn seçtiði Türk hisse senetleri sepeti +4% ise büyük ihtimalle ayný yatýrýmcý SPX net +6% kar vermiþken ayný stratejileri kullanarak seçtiði Amerikan hisse senedi sepetinden çok daha fazla kar elde etmiþ olduðunu tahmin etmek çok zor deðil (%50 dolar bazýnda vergi ödenmesine raðmen).
Fakat asýl dikkat edilmesi gereken: Emeklerinizi, paranýzý ve bir daha geri getiremeyeceðiniz zamanýnýzý harcarken karþýlýðýnda aldýklarýnýzý baþka yerlerle karþýlaþtýrdýðýnýzda bütün bunlara deðip deðmediðine karar vermek. Bunun dýþýnda kalan yüksek vergi, aþýrý komisyon, ya da baþka ne varsa gerisi sadece gölgeler ve tozdan ibaret...
Saygýlar
Yer Ýmleri