selamlar dostlar , Midasi kurdum baya guzelmis
genelde turk sirketleri, yabancilarin cok kotu birer kopyapsi olurdu ancak bu sefer olmus galiba,
uygulama, ozellikler, arayuz , islemler baya guzel, bende bundan sonra Midas kullanirim acikcasi
selamlar dostlar , Midasi kurdum baya guzelmis
genelde turk sirketleri, yabancilarin cok kotu birer kopyapsi olurdu ancak bu sefer olmus galiba,
uygulama, ozellikler, arayuz , islemler baya guzel, bende bundan sonra Midas kullanirim acikcasi
Arkadaþlar merhaba,
bir süredir bist, eurobond, ibkr üzerinden yurt dýþý karýþýk bir portfoy yapýyordum, malum finansal özgürlük hayalleri falan,
Ancak hayat çok garip, hiç beklemediðim bir anda bir fýrsat çýktý karþýma, isveç de bir þirketten iþ teklifi aldým, þimdi kafada deli sorular dolanmaya baþladý![]()
Öncelikle bu portföyü ne yapmak lazým diye, hadi bist yerinde kalsýn diyeceðim, ancak ibkr de bulunan yabancý portfoyü direkt isveçe taþýmak mümkün olur mu acaba? hatta böyle bir ihtimal var ise ibkr üzerinden yurt dýþý para aktarýmý bile yapýlabilir mi diye düþünmeye baþladým,
Türkiye dýþýnda yaþayýp TR bankalarda ve ibkr de hesabý olan arkadaþ var mýdýr acaba bana yol gösterecek,
samreit hocam bildiðim kadarý ile sen yurt dýþýndasýn, gidiþ maceraný bilmiyorum ama yönlendireceðin birþeyler olur diye düþündüm,
Hepinize selamlar saygýlar
Benim gidiþ maceram basit. Gurbetci çocuðuyum. O yüzden öyle bir gidiþ maceram yok.
Ancak IBKR icinde hesap devri olur zaten. Isvec'e gittiðinizde IBKR'in AB icindekine (hangisi bilmiyorum tam olarak) portföy rahatlýkla geçirilir sanýrým. Para transferi nasil olur bilemiyorum. Gördüðüm kadarýyla türk bankasý da yok Isvec'te.
IBKR hesaplarindan portföy yanýnda bence para transferi de IBKR ici rahat bir sekilde olur. Ancak bir sekilde IBKR'e gitmesi lazým paranin.
Isveç'te calisirken zaten maasinizin 2,5% kadarýný direk olarak, BES'e benzer, ek bir emeklilik fonuna ödeyeceksiniz. Bu fon çok iyi bir fon ve dünya ETF'i gibi bir þey. Devletin kendi fonunun yerine ETF falan da seçebiliyormuþsunuz. Devletin yönettiði fonun çok iyi ve düþük komisyonlu (0,25% di sanýrým) oldugunu okumuþtum.
TR'de banka hesaplarýnýzdann geliriniz olursa vergi beyanýnýzda bildireceksiniz o kadar. Ancak SWE'de bu isler nasýl oluyor bilmiyorum acikcasi. Orada yasayan bir arkadas yazarsa daha net olur. Bildigim kadarýyla orada da hazýr beyan sistemi var. Her þey kayýtlý olduðu icin bir çok kalem dolmuþ olarak geliyor. Orada kayýtlý olmayan kalemleri siz dolduracaksýnýz. Çok kolay vergi beyanlarý oldugunu okumuþtum da, çeþitli ülkelerde olan portföylerle bu kadar kolay olmaz mutlaka.
Hesabýnýz doðru eðer þartlar böyle kalýrsa. Pandemi baþýnda faizlerin ilk düþtüðü zaman bu oyunu oynayanlar paraya para demedi ama bugün hisse senetlerinde balon oluþtuysa sebebi de bu açýkcasý. Bugün bu pozisyonu açsanýz hisse fiyatýndan deðer kaybý yaþamayacaðýnýzýn, faizlerin yukarý yönlü deðiþmeyeceðinin hemen hiç garantisi yok açýkcasý. Biraz geç kaldýk![]()
Amatör bir yatýrýmcýyým, yatýrým tavisyesi deðildir. Kendi analizlerimi sizinle paylaþýyorum, siz de sorgulamadan kabul etmeyin lütfen.
Herkese selam. Temettü amaçlý Amerikan borsasýndan Rio Tinto almýþtým. Dün temettü yattý ve vergi kesintisi olmadý
ADR aldýnýz sanýyorum.
https://www.investing.com/equities/rio-tinto-plc-exch
Rio Tinto ADR (RIO)
Deðil mi? Eðer ADR'lardan stopaj alýnmýyorsa bu hisseleri LSE üzerinden alýp damga vergisi vermenin gereði yok?? Yoksa NYSE'de mi alýyor damga vergisini?
Yer Ýmleri