Sn. Cautionary,
bu cümleleriniz çok mutlu etti. adeta beni tarif etmiþsiniz.
tam tarif ettiðiniz personada olan ve uzun vadeli, temettü odaklý sanayii protföyü amacýnda olan biri için trakya cam konusunda ne düþünürsünüz? pp/dd oraný çok iyi görünüyor, temettü geleneði var ve iþ grubu iþtiraki.
Trakya cam benim portföyümde de var...hisseler için belirlediðim bir limit var, o miktarýn çeyreði kadar...þu an uzun vade toplama döneminde.
Ancak, çoðu sanayi þirketi gibi, camlar da döngülerden çok etkileniyor...mesela 4 yýl yatayda sürünüp, 2 yýl çoþkuyla yükselebiliyor...çoþku döneminde alan, bir süre sonra realizasyon yiyip, bir de yatayda sürünmeye baþlayýnca saydýrmaya baþlýyor...gidip hisse tipiðine bakýn, küfür, hakaret gýrla.
Þunu demeye çalýþýyorum...kaðýtlarýn karakterini bilmek lazým...çoþkuda alýrsýn, 2-3 yýl taþýrsýn, tl olarak zararda satarsýn,..büyük reel kayýp olur...buna psikolojik olarak dayanmak zordur...bu nedenle, uygun zamanda giriþ yapmak önemli,
Koca Ereðli bile, 2 yýldýr sürünüyor...borsada Tüpraþ gibi düzgün bir trende sahip hisse bulmak zor...Ereðli de döngüsel etkilerden muzdarip,,,3 yýl iyi gider, 3 yýl bezdirir...sanayi þirketlerinde bu duruma dikkat etmek lazým.
Beyaz yaka Ýçin fringe benefit denen ek faydalar candýr...hatta bu iþ o kadar üç boyuttaki, öðlen yemeðinden sonra meyve servisi yapan firmalar bile oldubasit gibi görünebilir, ama bu tür avantadan faydalar memnuniyeti arttýrýyor...mesela yemek kartýna yatan para maaþ kadar kýymeti algýsý oluþabiliyor...maaþ, hak..hissiyatta bir fark yaratmýyor,,,ama 3-5 kuruþluk basit faydalar memnuniyeti arttýrabiliyor.
Bence, çay kahve vs ücretli yapmak, dinlenme saatlerinden kesmeye çalýþmak büyük ahmaklýk...özellikle beyaz yaka çalýþma ortamlarýndan bahsediyorum...beyin teri akýtan adamýn, 8-10 saat yerine, adam gibi 6 saat çalýþmasý, daha iyidir.
Verimlilik gibi, verimsizlik de bulaþýcýdýr...beyin uyuþmasý yaþayan adama toplantýda bir þey anlatmaya çalýþmak...1 kiþi ile birlikte 10 kiþinin de vaktinin ziyan olmasýna sebep olur...günün yarýsýnýn toplantýlarda geçmesi, ve bu toplantýlardan doðru dürüst bir þey çýkmamasýnýn sebebi Budur...zaten toplantýlar, beyaz yakanýn dinlenme ve kaçamak fýrsatlarýdýr![]()
Yer Ýmleri