Acý veriyorsa geçmiþ; geçmemiþ demektir.
" Artýk üç kiþi takýlýyoruz. Ben...Keyfim...Ve kahyasý...Gerisinin......"
Biraz investte yazýlaný çizileni okudum inanýn çimentoyu hayatýnda görmemiþ insanlar hisse hakkýnda prof gibi konuþuyorlar herkes pozisyonuna göre Bi tavýr içinde longcularla þhortçularýn amansýz kavgasý arada bir birileride yok maliyetine satýþ felan filan diyor Bi kere maliyetine satýþ hiç bir firma yapmaz oyak zaten yapamaz ordu yardýmlaþma fonu adamlar yani ordu mensuplarý bu fonu oluþtururken emeklilikte aldýðýmýz emekli maaþý biraz fazla cebimize girsin Bi katký yapsýn diye kurmuþlar Norveç emeklilik fonu gibi zararýna veya maliyetine olmaz denetçisi var þuyu buyu var soruþturmasý var fonun sahibi ordu mensubu ayrýca borsa yada açýk yani yatýrýmcýsý da var kýsaca fonun menfaatine olmayan hiç bir þeye imza atamazlar piyasayý da bozamazlar kýsaca ayrýca bu çimentonun türkiyede satýþ rakamý belli dolar olarak hesaplanýr TL ye çevrilir etiket konur girdiler zamlandýkçada üstüne eklenir fiyatý bölge bölge deðiþsede 70~80 usd karþýlýðý oldugunu geçmiþten biliyorum ara ara bu fiyatlar deðiþebiliyor kömür fiyatlarýnda dönem dönem baský olunca veya iþçilik elektrik vb gibi kýsaca sanki hisse beklentiyi deðilde longcularla þhortçularýn pozisyona göre kafalarýnda ürettikleri yle ilerliyor artýk hangisi baskýn çýkarsa o yöne gidiyor hisse benim çok cüzzi Bi miktarda hissem olduðunu söylemiþtim yaklaþýk pörtföyün %3,5~4 ü gibi biþey yani böyle abuk subuk þeyler üretemiyorum yine önceki yazýlarýmda 100 m2 Bi eve ne kadar beton çimento gider az çok anlatmýþtým100 m2 ye ortalama %35~40 ý arasý m3 cinsinden Bi beton gider bu da yapýnýn cinsine göre deðiþir tabi yýðma olursa miltar bayaðý Bi düþer ama deprem bölgesine yýðma bina olmaz ayrýca imalatý da yasak galiba sonuçta 1960 ta da deðiliz neyse bu miktar kolon perde sayýsýna kat döþeme cinsine kalýnlýðýna göre de deðiþir ayrýca deprem bölgesinde tünel ve týrmanýr kalýplar yapacaklarý için beton dolayýsý ile çimento miktarý artar mesela kafes döþeme yaparlarsa o da arttýrýr ama kafes döþeme yapacaklarýný düþünmüyorum ha bu arada demirde ortalama beton miktarýnýn %8 i civarý tondur bu da miktar olarak deðiþiklik gösterebilir çünkü temelde radye kullanýrlar ki radye olacaðý kesin minumum 1metre ve üstü olur diye tahmin ediyorum bölgenin durumundan dolayý yani buradan ekstra arttýrýmlarý olur artýk gerisini üretilecek daire sayýsýna veya üretilecek mt2 ye göre siz hesaplayýn þimdi bu iþ benim iþim her ne kadar mesleðimi yapmasamda yaklaþýk 30 yýl önce bunun TÜRKÝYEDEKÝ en iyi okullarýndan birini okumuþ biri olarak söylemek istedim ha hisse fiyatý bu beklentilere göre oluþmaz baþka baþka kafalara göre dalgalanýr onu da ben bilemem onlar long þhort kafasý bu arada biþey daha Bi binanýn kullanýlan kalýp iskele türüne çalýþan usta sayýsýna ve ývýrýna zývýrýna göre az çok ne kadar sürede yapýlacaðýnýda bilirim kalýp alma süresini sýrasýný en fazla kalýpla çalýþýlsa bile en iyi kürlemeyi yapsalar bile üçüncü günden önce betonu atýlan katýn üstüne iþçi çýkýp çalýþamaz kotçular da dahil aks çivilerini çakacak usta da dahil bu sebeple bu iþin yapýlma bitirilme süresi az çok tahmin edilebilir ayrýca beton pompa sayýsý da göz ardý edilmemeli toplam dökülecek beton miktarý düþünülünce en önemli araçlardan biri
Yazdýklarým beni baðladýðý gibi al sat tut tavsiyesi de deðildir
+++++++++++++
Tavan algýsýyla atlayanlara yine malý kilitlediler…
Yatýrým tavsiyesi deðildir.
Bankof çok emin satýyor
Yer Ýmleri